λογκλοπη 2

 

H ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη» των φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, στα πλαίσια των εβδομαδιαίων συναντήσεών της, διοργανώνει

την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ώρα 15:00-17:00

στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Αθηνών (Σόλωνος 104 και Μαυρομιχάλη 17 Αθήνα)

εκδήλωση με θέμα:

«Λογοκλοπή και ζητήματα αντιγραφής μουσικών έργων»

 

Το φαινόμενο της λογοκλοπής μουσικής και αντιγραφής μουσικών έργων (music plagiarism) εγείρει προβληματισμούς τόσο καλλιτεχνικής και όσο νομικής φύσης. Πώς βιώνει ένας μουσικός τη λογοκλοπή και πώς χρησιμοποιεί τα προγενέστερα έργα ως πηγή έμπνευσης; Πότε η χρήση στοιχείων από προγενέστερα έργα είναι επιτρεπτή και πότε συνιστά απομίμηση κατά το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας;  Ποια είναι τα τεχνικά εργαλεία για την εξακρίβωσή της λογοκλοπής και τι προσφέρουν οι μουσικολογικές αναλύσεις;

Η εκδήλωση επιδιώκει να προσεγγίσει το φαινόμενο της λογοκλοπής από νομική, μουσική και μουσικολογική σκοπιά με εισηγήσεις από ειδικούς του εκάστοτε πεδίου. Περαιτέρω, θα παρουσιαστούν από τους φοιτητές που επιμελήθηκαν την εκδήλωση σημαντικές δικαστικές αποφάσεις λογοκλοπής μουσικών έργων ενώ στο τέλος το κοινό θα κληθεί να συμμετέχει διαδραστικά στη διάγνωση ύπαρξης ή μη λογοκλοπής σε αντιπαραβαλλόμενα μουσικά έργα.

 

Συμμετέχουν:

 

Βασιλική Καρακώστα

Μουσικός, ερμηνεύτρια

 

Τάσος Κολυδάς

Διδάκτωρ Ιστορικής Μουσικολογίας (PhD) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική (MSc)

 

Θεόδωρος Χίου

Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος πνευματικών δικαιωμάτων

 

Διοργάνωση: Ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη»

Παρουσίαση, επιμέλεια & συντονισμός εκδήλωσης: Μαριλένα Ντεβέ, Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος, Κάρολος Τσούνης

Οργανωτική σύμπραξη: Θεόδωρος Χίου

Χορηγός Επικοινωνίας: ΙPrights.GR

Το event της εκδήλωσης στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1758713501118859/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1480943576553406


 

Πληροφορίες για τους διοργανωτές και τους εισηγητές

Ομάδα Δίκαιο και Τέχνη

 

Πρόκειται για μια ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Είναι ουσιαστικά αυτό που δηλώνει και το όνομά της. Μέσα από το συνδυασμό ζητημάτων που αφορούν τη νομική επιστήμη και την τέχνη, η ομάδα προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που δείχνουν πόσο κοντά μπορούν να βρεθούν τελικά δύο φαινομενικά αντίθετες αφετηρίες. Μια φορά κάθε βδομάδα και μια διαφορετική ομάδα φοιτητών, που αναλαμβάνει μαζί με τους καλεσμένους που η ίδια έχει επιλέξει, να φέρει εις πέρας την αποστολή αυτή. Ο στόχος είναι να μάθουμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να περάσουμε δημιουργικό χρόνο, αναδεικνύοντας παράλληλα την πιο προσιτή και γοητευτική πλευρά της κατά τ' άλλα δύσκολης και απόμακρης νομικής επιστήμης.

Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ: https://www.facebook.com/dikaiokaitexni/?fref=ts

 

Βασιλική Καρακώστα

 

Η Βασιλική Καρακώστα είναι Ελληνίδα ερμηνεύτρια της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής και του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Έχει στο ενεργητικό της τρεις δίσκους και πάρα πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως Διονύση Σαββόπουλο, Πετρολούκα Χαλκιά, Χρόνη Αϊδονίδη, Νίκο Παπάζογλου, Ν. Πορτοκάλογλου και Β. Μπουντούνη. Πρόσφατα δημιούργησε το V - ision in prison, ένα σύστημα μεθόδου μουσικής εκπαίδευσης για τους τρόφιμους των ΣΔΕ φυλακών. Το Vconcert Eλληνικής Δημοτικής Κλασικής Μουσικής είναι το τελευταίο έργο της που παρουσίασε τον Οκτώβρη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με μεγάλη επιτυχία. Αυτόν το καιρό ετοιμάζει δυο παραστάσεις για καλό σκοπό με μια τεράστια ομάδα συντελεστών στις 10 & 11 Δεκεμβρίου στο θέατρο Καλουτά & στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/vasiliki.karakostab/

 

Τάσος Κολυδάς

 

Ο Τάσος Κολυδάς αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Άριστα. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ ιστορικής μουσικολογίας, με βαθμό Άριστα Παμψηφεί, στο ίδιο τμήμα, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου του απενεμήθη Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Πληροφορική με βαθμό Άριστα.

Έχει δημοσιεύσει κείμενα σχετικά με την Μουσικολογία και την Πληροφορική σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναπτύξει διαδικτυακές εφαρμογές στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και έργων ψηφιοποίησης πολιτιστικών συλλογών, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής Ακουστικής, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου κ.ά. Έχει διδάξει κιθάρα και ιστορία της μουσικής σε ωδεία των Αθηνών. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και μέλος της συντακτικής επιτροπής στο μουσικολογικό περιοδικό Πολυφωνία και στο φοιτητικό περιοδικό ΜουΣΑ. Διατέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών, του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδικός Γραμματέας στο Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής - Unesco. Εργάζεται ως καθηγητής Θεωρητικών της Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο του Ιλίου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.kolydart.gr

 

Θεόδωρος Χίου

 

Ο Θεόδωρος Χίου είναι Διδάκτωρ Νομικής και Δικηγόρος Αθηνών, ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Είναι ιδρυτής και διαχειριστής του δικηγορικού γραφείου «Δρ. Θεόδωρου Χίου & Συνεργατών» και του ιστότοπου νομικού ενδιαφέροντος www.iprights.gr. Ασκεί μάχιμη δικηγορία και παρέχει νομικές υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα του δικαίου διανοητικής ιδιοκτησίας, του δικαίου του Ίντερνετ και των νέων τεχνολογιών. Είναι εγκεκριμένος Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστήμιου Paris 13/IdEF και συγγραφέας αρκετών νομικών μελετών και εισηγήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας μουσικών έργων.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.iprights.gr/profi