ministryofjustice

Τροποποιήσεις στον Ν. 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας εισάγει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής».

Ειδικότερα, όπως προβλέπει το άρθρο 31 του εν λόγω νομοσχεδίου, "Η παρ. 4 του άρθρου 66 του ν. 2121/1993 (Α΄ 25) καταργείται".

Η διάταξη του άρθρου 66 παρ. 4. Ν. 2121/1993, όπως ισχύει σήμερα, έχει το εξής περιεχόενο:

"Με την ποινή των παραγράφων 1, 2 και 3 τιμωρείται όποιος δεν κατέβαλε σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης την αμοιβή που προβλέπεται στο άρθρο 18 παρ. 3 του παρόντος νόμου. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο οφειλέτης ο οποίος μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου δεν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 18 παρ. 6 του παρόντος νόμου."

Η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει συνεπώς την κατάργηση του ποινικού κολασμού της παραβίασης υποχρεώσεων που απορρέουν από το μηχανισμό καταβολής εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή σε ΟΣΔ, οι οποίες βαρύνουν τους εισαγωγείς ή τους παραγωγούς τεχνικών μέσων πρόσφορων για αντιγραφή προαστατευόμενων έργων και λοιπών δημιουργικών συμβολών (για παράδειγμα: συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, υλικοί φορείς ψηφιακής αντιγραφής - όπως CD-RW, CD-R, φορητοί οπτικοί μαγνητικοί δίσκοι, αποθηκευτικά μέσα, φωτοτυπικά μηχανήματα, χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες κ. ά.).

Σημειώνεται ότι το ως άνω νομοσχέδιο θα ευρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 31 Μαΐου 2017 μέχρι τις 12 Ιουνίου 2017, ώρα 14.00.

 

Πηγή: http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=8246

Eπιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Πνευματικών Δικαιωμάτων