libraryekpa

Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει ημερίδα με τίτλο «Η Βιβλιοθήκη και τα σύγχρονα εργαλεία πρόσβασης στην επιστημονική πληροφορία στο πλαίσιο των 180 χρόνων λειτουργίας του ΕΚΠΑ» 

 

την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 09:00

στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

 

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που άπτονται του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα των βιβλιοθηκών (ανοιχτή πρόσβαση, ηλεκτρονικά αποθετήρια και ηλεκτρονική εκδοτική).


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως υπό το φως του "νέου" άρθρου 22 του Ν. 2121/1993 με τίτλο "Βιβλιοθήκες και αρχεία"* παρουσιάζει η ομιλία των κ.κ. Διονυσίας Καλλινίκου (Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής) και Βασιλικής Στρακαντούνα (Υπεύθυνη  λειτουργίας  Βιβλιοθήκης Νομικής Σχολής) με θέμα "Βιβλιοθήκες και δικαίωμα δημόσιου δανεισμού" (ώρα 10:00-10:15).

Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα εδώ.

 

* Με τον Ν. 4481/2017 (άρθρο 54 παρ. 3):

α) προστίθεται δεύτερη παράγραφος στο άρθρο 22 του ν. 2121/1993, η οποία ισχύει από τις 4.3.1993, ήτοι από την έναρξη ισχύος του ν. 2121/1993, ως εξής:
«2. Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, ο δημόσιος δανεισμός έργων από τις βιβλιοθήκες των δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σχολικές βιβλιοθήκες) καθώς και από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.».

β) Με προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδίδεται μέσα σε ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται η αμοιβή που λαμβάνουν οι δικαιούχοι για το δημόσιο δανεισμό, ο τρόπος και το σύστημα είσπραξης και διανομής της, το σύνολο των βιβλιοθηκών και φορέων, που εμπίπτουν στη ρύθμιση, με εξαίρεση τις βιβλιοθήκες της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 2121/1993, όπως προστίθεται με την περίπτωση α΄ της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου, οι δημόσιες βιβλιοθήκες, οι βιβλιοθήκες που ανήκουν σε Ν.Π.Δ.Δ. και σε Ν.Π.Ι.Δ., που εποπτεύονται από το Κράτος, οι δημοτικές βιβλιοθήκες, οι βιβλιοθήκες κοινωφελών ιδρυμάτων και οργανισμών, μορφωτικών ιδρυμάτων και αποστολών στην Ελλάδα καθώς και οι βιβλιοθήκες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δεν καταβάλλουν αμοιβή για το δημόσιο δανεισμό.

 

Πηγή: http://www.lib.uoa.gr/news/proboli-arthroy/article/imerida-bibliothikis-kentroy-pliroforisis-tetarti-1i-noembrioy-2017.html

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Πνευματικών Δικαιωμάτων (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)