Καταγραφή

 

Το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας παρουσιάζει φορολογικές και κοινωνικοασφαλιστικές πτυχές οι οποίες, αν και απασχολούν πρακτικά τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων, δεν τυχγάνουν πάντονε σαφούς ρύθμισης. Ένα ερώτημα που ετίθετο υπό το ισχύον πλαίσιο σχετίζονταν με το κατά πόσο η είσπραξη εσόδων από εκμετάλλευση πνευματικών έργων από συνταξιούχους που είναι παράλληλα και δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων χαρακτηρίζεται ως δραστηριότητα η οποία οδηγεί σε περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 60%, κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 1 Ν. 4387/2016.

Σε πρόσφατη Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Φ.80000/οικ.10568/222- 16.02.2018) διευκρινίζεται το ζήτημα της μεταχείρησης των εσόδων που απορρέουν από άσκηση και εκμετάλλευση πνευματικών δικαιωμάτων από δικαιούχους οι οποίοι είναι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι Δημοσίου ή έτερων φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.


Η Εγκύκλιος διευκρινίζει ότι:

[...] Η λήψη εσόδων από πνευματικά δικαιώματα έργων που δημιουργήθηκαν σε χρόνο πολύ προγενέστερο της έναρξης συνταξιοδότησης, σε καμία περίπτωση, δεν συνιστά ανάληψη δραστηριότητας, μετά τη συνταξιοδότηση που αποτελεί και προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχων, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016.

Συνεπώς, στις ανωτέρω περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι κατέχουν είτε πνευματικά δικαιώματα είτε συγγενικά δικαιώματα, από τα οποία αποκομίζουν έσοδα, δεν εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και, ως εκ τούτου, δεν προκαλούνται μειώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης».

Η ως άνω ερμηνεία ασφαλώς δεν εκπλήσσει και συνάδει και με το χαρακτηρισμό των εν λόγω εσόδων ως εισόδημα από κεφάλαιο. Εντούτοις έτερες αμφισβητήσεις αναφορικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 ενδέχεται να προκύψουν από το γεγονός ότι η Εγκύκλιος αναφέρεται σε λήψη εσόδων από εκμετάλλευση έργων που δημιουργήθηκαν από το συνταξιούχο "σε χρόνο πολύ προγενέστερο" της συνταξιοδότησης ενώ δεν διευκρινίζεται ρητώς η τύχη των εσόδων από έργα που δημιουργούνται από τον συνταξιούχο κατά την περίοδο της συναξιοδότησης.

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Πηγή: http://www.ypakp.gr/

Image credits: https://www.freepik.com/index.php?goto=74&idfoto=1199227&term=money | Designed by Freepik.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ