icil2019

 

Με μεγάλη επιτυχία έλαβαν χώρα, για ένατη φορά, οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου του Δικαίου και της Δεοντολογίας της Πληροφορίας (ICIL 2019) στη Ρώμη, 11-13 Ιουλίου 2019, συνδιοργάνωση των Πανεπιστημίων του St Anselmo και Tor Vergata της Ρώμης, της ερευνητικής ομάδας του Ιονίου Πανεπιστημίου IHRC, του ΤΑΒΜ του Ιονίου Πανεπιστημίου και της διεθνούς εταιρείας για τη δεοντολογία και την τεχνολογία της πληροφορίας INSEIT.

Στο διεθνές συνέδριο παρουσιάστηκαν 44 επιλεγμένες μετά από κρίση εργασίες, από επιστήμονες που ήρθαν στη Ρώμη από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, το Ιράν, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία και πολλές άλλες χώρες.

Συνδιοργανωτές από την πλευρά της Ιταλίας ήσαν ο Δρ φιλοσοφίας του δικαίου και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Τor Vergata της Ρωμης Antonio Marturano και ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tor Vergata Marco Innamorati. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου διετέλεσε η Αν. Καθηγήτρια ΤΑΒΜ Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη. Οι εργασίες έγιναν δυο μέρες στο Πανεπιστήμιο του San Anselmo, και μια μέρα στο Πανεπιστήμιο του Tor Vergata.

Οι θεματικές του συνεδρίου αφορούσαν όλα τα μεγάλα θέματα του δικαίου και της δεοντολογίας της πληροφορίας όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η ιδιωτικότητα, τα κοινωνικά δίκτυα, ο νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Οδηγία για την ενιαία ψηφιακή αγορά, το δίκαιο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η ευθύνη των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών, ζητήματα που άπτονται της φιλοσοφίας της πληροφορίας και της ψυχολογίας σε σχέση με την πληροφορία, αλλά και πολλά άλλα θέματα, διατηρώντας σταθερό τον χαρακτήρα του ICIL ως ένα διεπιστημονικό διεθνές συνέδριο με επίκεντρο την έννοια της πληροφορίας, και σε σχέση (αλλά όχι μόνο) με την τεχνολογία της πληροφορίας.

 

Key note speeches

H πρώτη κύρια ομιλήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νάνσυ Πουλούδη ανέπτυξε το θέμα «Digital technology: emancipating or binding»?» επικεντρώνοντας σε μια νέα έννοια, εκείνη της ψηφιακής χειραφέτησης (digital emancipation).

Ο δεύτερος κύριος ομιλητής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τρέντε της Ιταλίας, Mauro Barberis ανέπτυξε το θέμα 'Three explanations of (e-)populism: Homo oeconomicus, Homo  psychologicus, Homo digitalis'. 

 

Άλλες εισηγήσεις

Στο διεθνές συνέδριο παρουσιάστηκε από το έργο του ΤΑΒΜ για την αρχειοθέτηση ιστού η εργασία με τίτλο «Τhe idea for an open norm for Text and Data mining» (M. Bottis., M. Papadopoulos, P. Ganatsiou, C. Zabakolas), ενώ από το έργο «Το νέο δίκαιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων» παρουσιάστηκε η εργασία με τίτλο «General Data Protection Regulation: new ethical and constitutional aspects, along with new challenges to information law» (M. Bottis, F. Panagopoulou, A. Mihailaki, M. Nikita).

Από το ΤΑΒΜ συμμετείχαν επίσης με ομιλίες τους το μέλος ΕΔΙΠ Α. Παυλογιάννης και η διδάσκουσα Βιχελμίνα Ζάχου, ενώ το συνέδριο παρακολούθησαν ενεργά και με παρεμβάσεις τους οι φοιτήτριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΑΒΜ Αγγελική Γεωργοτά, Έφη Αυγερινού, Ελισάβετ Δεληγιάννη, και Μαρία Πριτσιούλη. Στο συνέδριο συμμετείχε και η Μαρία Μαυρωνά, διοικητικό στέλεχος του ΤΑΒΜ.

Επίσης, ανάμεσα σε πλήθος αξιόλογων συμμετοχών, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Λ. Μήτρου, παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Data protection and Artificial Intelligenceis the general data protection regulation (GDPR) “Artificial Intelligence proof”? και ο Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος (ΙPrights.GR) και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στη Νομική Σχολή Αθηνών παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Works as Data: Assessing Machine Learning from an EU Copyright Law perspective».

Το συνέδριο έκλεισε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουλίου 2019 στον όμορφο κήπο του Πανεπιστημίου του San Anselmo με ένα μουσικό και θεατρικό δρώμενο από φοιτητές της σχολής μουσικής και θεάτρου του Πανεπιστημίου αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι το διεθνές συνέδριο ICIL έχει γίνει άλλες οκτώ φορές, σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και επίσης στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής το 2016 και στην Αμβέρσα, Βέλγιο, το 2018.

 

Πηγή: https://ionio.gr/gr/news/12359/

Επιμέλεια: Μ. Μπότη, Αν. Καθηγήτρια ΤΑΒΜ

Δρ. Θεόδωρος ΧίουΔικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας(Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: 9th INTERNATIONAL CONFERENCE ON INFORMATION LAW AND ETHICS – ΙCIL 2019

7th INTERNATIONAL CONFERENCE ON INFORMATION LAW (ICIL) 2016 ...

8th INTERNATIONAL CONFERENCE ON INFORMATION LAW AND ETHICS – ΙCIL 2018

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

16th NETTIES CONFERENCE: ACCESS TO KNOWLEDGE IN THE 21st CENTURY

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ»

ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΠΑΙΔΙ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ-INFOKID 2017"