copyright CC

Όπως είχε εξαγγελθεί προ μηνών σε προηγούμενη ανάρτηση, σημαντικές εξελίξεις στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας και ιδιαίτερα στο νομικό πλαίσιο της συλλογικής διαχείρισης αναμένονται σύντομα καθότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20:00 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο τιτλοφορείται "Νόμος για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα πολιτιστικά θέματα".

Με το εισαγόμενο νομοθέτημα ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2014/26 για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων καθώς και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά.

Με μια πρώτη ματιά

Ειδικότερα, στο 1ο και 2ο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται πλήθος διατάξεων (συνολικά 57 άρθρα εμπεριεχόμενα σε 14 Κεφάλαια) που αφορούν στη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας και αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαφάνειας του διαχειριστικού έργου των τελευταίων και στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λογοδοσίας. Περαιτέρω, το νομοσχέδιο εισάγει αρκετές ενδιαφέρουσες διατάξεις που αναφέρονται, μεταξύ άλλων στις προϋποθέσεις χορήγησης πολυεδαφικών αδειών επί μουσικών έργων από (ελληνικό) ΟΣΔ, στη δυνατότητα παροχής αδειών μη εμπορικής χρήσης από μέλη ΟΣΔ, σε διαδικασίες συναινετικής επίλυσης διαφορών (συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανισμών και αντιπροσωπευτικών ενώσεων χρηστών, διαμεσολάβηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, διαιτησία), στην αμοιβή για δημόσια εκτέλεση μουσικής σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στη συλλογική διαχείριση από νομικά πρόσωπα με δεσπόζουσα θέση στην αγορά ή στις υποχρεώσεις των προσώπων που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης. Από νομοτεχνικής δε άποψης, προτιμήθηκε η υιοθέτηση χωριστού νομοθετήματος και όχι η προσθήκη των νέων διατάξεων στον υφιστάμενο νόμο 2121/1993.

Συμμετοχή στη διαβούλευση

Η δημόσια διαβούλευση θα περατωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 16.00. Παρά τα στενά χρονικά περιθώρια της διαβούλευσης, και το γεγονός ότι συμπίπτει κατά μεγάλο μέρος με τις αργίες της περιόδου των Χριστουγέννων, το εισαγόμενο νομοθέτημα είναι σημαντικό και η συμμετοχή στη διαβούλευση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και το νομικό κόσμο του κλάδου της πνευματικής ιδιοκτησίας κρίνεται απαραίτητη.

Το κείμενο του προς δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου είναι διαθέσιμο ΕΔΩ και η υποβολή σχολίων επί των διατάξεων πραγματοποιείται ΕΔΩ.