logo final vertical

Εξαιρετικά επίκαιρο αποδεικνύεται το "Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2015" ("Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015"), που θα γίνει στο Βόλο κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το σημαντικό αυτό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία του Δευτεροβάθμιου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού "Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (Πρόεδρος Κ. Σκριάπας-Θεσσαλία-Ελλάδα), του Εργαστήριου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Διευθυντής DrΜαρίνος Ιωαννίδης ΤΕ.ΠΑ.Κ-Κύπρος) και του Εργαστήριου Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα (Dr Θεόδ. Γκανέτσος -Πειραιάς- Ελλάδα).

Σπουδαίοι Φορείς της Πολιτείας, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού, Κρατικοί Φορείς, το ICOMOSΕλλάδος, το ICOMOS Κύπρου, η CIPAHeritage Documentation, η HEDA, το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) κ. ά. συμμετέχουν με εκπροσώπους τους και στηρίζουν το Συνέδριο.

Επίσης, στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν ως εισηγητές εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και άλλων Υπουργείων, Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές, που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο μεγάλο θέμα της μελέτης, έρευνας και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες προβληματισμού είναι οι ακόλουθοι:

  • Νέες ψηφιακές τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
  • Η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό
  • Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση της
  • Συντήρηση, Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ)
  • Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
  • Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τελικά οι εισηγήσεις του Συνεδρίου ανέρχονται σε 75 και οι συγγραφείς των εργασιών αυτών ανέρχονται στους 187, ενώ οι Σύνεδροι αυξάνονται κάθε μέρα με γρήγορους ρυθμούς και ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Στο τριήμερο του Συνεδρίου θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να επιτευχθεί ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τα αποτελέσματα της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να συζητηθούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα  αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργηθούν οι  απαραίτητες συνέργειες μεταξύ Φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου για την καλύτερη αξιοποίηση των ίσων ευκαιριών μέσα στην Ευρώπη και πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τον Πολιτισμό.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης», στους φιλόξενους χώρους του Παραλιακού Συγκροτήματος "Παπαστράτου" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Για συμπληρωματικές πληροφορίες και εγγραφές: www.euromed2015.eu

Xορηγός Επικοινωνίας: www.iprights.gr