οπιΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας "Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα" εντάχθηκε στα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Ευέλικτης Ζώνης για το σχολικό έτος 2015-2016, κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (ήδη Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας).

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ' τάξης του Δημοτικού και έχει ως σκοπό να προβάλλει τη σημασία τόσο του έργου των δημιουργών (συγγραφέων, εικαστικών, φωτογράφων, μουσικοσυνθετών, δημιουργών λογισμικού, κλπ.) και των λοιπών συντελεστών των δημιουργιών (τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών, εκδοτών, παραγωγών ταινιών και δισκογραφικών εταιρειών) όσο και των σχετικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζει σε αυτούς ο Νόμος (πνευματική ιδιοκτησία&συγγενικά δικαιώματα) για την πολιτιστική άνθιση μίας χώρας, την αύξηση και ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στα πλαίσια προώθησης του ανωτέρω προγράμματος, ο ΟΠΙ διοργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια σε διάφορες πόλεις τις επαρχίας (Πάτρα: 3/11/2015, Αλεξανδρούπολη: 12/11/2015, Ξάνθη: 13/11/2015 και Λάρισα: 19/11/2015) με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, διανεμήθηκε φάκελος με πλούσιο ενημερωτικό υλικό, όπως οι οδηγοί του ΟΠΙ για μαθητές Δημοτικού, για Δασκάλους, ο βασικός οδηγός για την Πνευματική Ιδιοκτησία, το κόμικ για την Πνευματική Ιδιοκτησία, αυτοκόλλητα με το λογότυπο του προγράμματος και άλλα.

comic

Την αντίθεσή του για την προσέγγιση του ανωτέρω εκπαιδευτικού προγράμματος εξέφρασε το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 14 Νοεμβρίου 2015. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η ενσωμάτωση της ανοιχτής κουλτούρας και της προσέγγισης του ανοιχτού περιεχομένου στην ύλη του εκπαιδευτικού προγράμματος. pirate

Πηγή: www.opi.gr, www.pirateparty.gr