Mε τον πρόσφατο Ν. 5179/2025 (ΦΕΚ Α΄26/20-02-2025) (άρθ. 81-84) επήλθε μία νέα σειρά τροποποιήσεων στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες αφορούν τόσο ζητήματα επιβολής πνευματικών δικαιωμάτων ιδίως σε περίπτωση προσβολών οπτικοακουστικού περιεχομένου (άρθ. 65Α και 66Ε Ν. 2121/1993), όσο και ζητήματα συλλογικής διαχείρισης (άρθ. Ν. 4481/2017).
Αναλυτικότερα οι τροποποιήσεις:
Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (Ν. 2121/1993)
1) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΕΔΠΠΙ)-Τροποποιήσεις στο άρθ. 66Ε Ν. 2121/1993 (άρθ. 81 Ν. 5179/2025)
Στην παρ. 1 του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993:
α) στο δεύτερο εδάφιο η φράση «του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ή του συγγενικού δικαιώματος, το οποίο προσβάλλεται» αντικαταστάθηκε από τη φράση «των ανωτέρω δικαιωμάτων που προσβάλλονται».
β) στο τρίτο εδάφιο μετά από τη λέξη «διαδίκτυο» προστέθηκαν οι λέξεις «ο καθολικός ή ειδικός διάδοχος αυτού».
γ) στο πέμπτο εδάφιο μετά τις λέξεις «κατάληξη .gr» προστέθηκαν οι λέξεις «ή .ελ».
Στην περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 66Ε του ν. 2121/ 1993:
α) διαγράφηκαν οι λέξεις «όπου είναι εφικτό».
β) οι λέξεις «τον πάροχο υπηρεσίας φιλοξενίας» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών» εφόσον τα στοιχεία επικοινωνίας τους έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση.
γ) μετά τις λέξεις «ή/και ονομάτων χώρου» προστέθηκαν οι λέξεις «ή/και των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου.
Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993: μετά τη λέξη «διαδίκτυο» προστέθηκαν οι λέξεις «και, όπου είναι εφικτό, τον πάροχο ενδιάμεσων υπηρεσιών»
Στην παρ. 10Α του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 (επικείμενη διαδικτυακή προσβολή μεγάλης κλίμακας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, που πρόκειται να μεταδοθούν ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους εντός της ελληνικής επικράτειας ή σχετικά με οπτικοακουστικά έργα που πρόκειται να μεταδοθούν ή να παρουσιασθούν ή να καταστούν προσιτά στο κοινό, όπου και όταν αυτό επιλέγει):
α) στην υποπαρ. 1:
αα) στην περ. α) διαγράφηκε η λέξη «προστατευόμενων» και στο τέλος της προστέθηκαν οι λέξεις «εντός της ελληνικής επικράτειας ή σχετικά με οπτικοακουστικά έργα που πρόκειται να μεταδοθούν ή να παρουσιασθούν ή να καταστούν προσιτά στο κοινό, όπου και όταν αυτό επιλέγει».
αβ) στην περ. β) οι λέξεις «συνδρομητική σύνδεση» αντικαταστάθηκαν από τη λέξη «πρόσβαση» και οι λέξεις «και, ιδίως,» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης».
αγ) στην περ. γ) οι λέξεις «στον συγκεκριμένο εντοπιστή πόρων (URL) ή διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) ή όνομα τομέα (domain name)» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «στους συγκεκριμένους εντοπιστές πόρων (URLs), ή διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονόματα τομέα (domain names).
β) στην υποπαρ. 2:
βα) η περ. α) αντικαταστάθηκε ως εξής:
α) Η αίτηση του δικαιούχου υποβάλλεται στην Επιτροπή το αργότερο δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μετάδοση ή παρουσίαση ή κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού έργου ή του γεγονότος. Αν η Επιτροπή κάνει δεκτή την αίτηση, εκδίδει απόφαση, με την οποία καλεί τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και κάθε άλλο πάροχο ενδιάμεσων υπηρεσιών, εφόσον τα στοιχεία επικοινωνίας του έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση, να διακόψουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο και να λάβουν οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνει η Επιτροπή πρόσφορο και το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή στην πρόληψη της προσβολής, εντός προθεσμίας, που καθορίζεται από την Επιτροπή. Εντός της ως άνω προθεσμίας οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο και οι λοιποί πάροχοι ενδιάμεσων υπηρεσιών, αποδέκτες της απόφασης, αποστέλλουν στην Επιτροπή δηλώσεις για συμμόρφωση με το διατακτικό της απόφασης. Η απόφαση της Επιτροπής δύναται να επιβάλει τη διακοπή πρόσβασης και σε ονόματα χώρου δεύτερου επιπέδου, ακόμη και εάν η πρόσβαση στο περιεχόμενο γίνεται από ονόματα χώρου τρίτου ή επόμενου επιπέδου. Η απόφαση της Επιτροπής εκδίδεται το αργότερο είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από τη μετάδοση ή παρουσίαση ή την κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό του οπτικοακουστικού έργου ή του γεγονότος ή της αθλητικής εκδήλωσης και αποστέλλεται εντός προθεσμίας, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις (3) ώρες και μεγαλύτερη από έξι (6) ώρες από την έναρξη της μετάδοσης ή διάθεσης στο κοινό του γεγονότος μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον δικαιούχο, στους ενδιάμεσους παρόχους, αποδέκτες της απόφασης και στην ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία επικοινωνίας των Μητρώων Παρόχων της ΕΕΤΤ. Μετά τη διακοπή της πρόσβασης στο περιεχόμενο από τους παρόχους η Επιτροπή γνωστοποιεί την απόφαση στους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες των σχετικών διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου ή ονομάτων χώρου, εφόσον τελεί σε γνώση των στοιχείων επικοινωνίας τους.
ββ) στο πρώτο εδάφιο της περ. β) η λέξη «ή» αντικαταστάθηκε από τη λέξη «επί»,
βγ) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β) η λέξη «ή» αντικαταστάθηκε από τη λέξη «επί» και μετά από τις λέξεις «η Επιτροπή» οι λέξεις «εφόσον παρίσταται ανάγκη» διαγράφηκαν.
βδ) η περ. γ) αντικαταστάθηκε ως εξής:
γ) Η απόφαση της Επιτροπής για διακοπή πρόσβασης στην παράνομη μετάδοση, παρουσίαση στο κοινό ή την κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό εκτείνεται πέρα από κάθε εντοπιστή πόρων (URL), διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) και όνομα χώρου (domain name), για τα οποία ρητά γίνεται μνεία στην απόφαση και σε κάθε άλλη διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) ή όνομα χώρου (domain name) μεταφερθεί η παράνομη μετάδοση, παρουσίαση ή κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό ή μέσω των οποίων παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση. Για τον λόγο αυτό ο δικαιούχος υποβάλλει προς την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕΤΤ με κοινοποίηση στην Επιτροπή συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά, ιδίως, με την τεκμηρίωση της παραβίασης της απόφασης ή την επανάληψη της προσβολής, χωρίς χρονικό περιορισμό ακόμη και κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ή παρουσίασης ή της κατ’ αίτηση διάθεσης του οπτικοακουστικού έργου ή του γεγονότος.
βε) προστέθηκαν περ. δ) και ε) ως εξής:
δ) Εφόσον από τα υποβληθέντα στοιχεία πιθανολογείται η παραβίαση απόφασης της Επιτροπής ή η καθ’ οιονδήποτε τεχνικό τρόπο και μέσο προσβολή των δικαιωμάτων επί του περιεχομένου, στο οποίο αφορά η απόφαση της Επιτροπής, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕΤΤ δίνει αμελλητί εντολή στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο για διακοπή πρόσβασης στους πρόσθετους εντοπιστές πόρων (URL) ή στις πρόσθετες διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονόματα χώρου (domain names), και ενημερώνει ταυτόχρονα την Επιτροπή. Οι πάροχοι με περισσότερους από είκοσι χιλιάδες (20.000) συνδρομητές υποχρεούνται να διακόψουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο εντός της προθεσμίας που ορίζει η εντολή της ΕΕΤΤ και η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τριάντα (30) λεπτών από την αποστολή της εντολής της. Η εντολή της ΕΕΤΤ του πρώτου εδαφίου κοινοποιείται στην Επιτροπή στον δικαιούχο του δικαιώματος και στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι πάροχοι υποχρεούνται να αποστέλλουν δηλώσεις για συμμόρφωση με το διατακτικό της εντολής της ΕΕΤΤ στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΕΤΤ.
ε) Για τη διατήρηση της ισχύος της εντολής της ΕΕΤΤ ο δικαιούχος υποχρεούται να καταθέσει, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών από την έκδοση της εντολής της ΕΕΤΤ, αίτηση στην Επιτροπή για την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης. Για το παραδεκτό της αίτησης καταβάλλεται το προβλεπόμενο τέλος εξέτασης. Η Επιτροπή, μετά από εισήγηση της ΕΕΤΤ και λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τον δικαιούχο και την εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕΤΤ, εκδίδει συμπληρωματική πράξη επί της αρχικής απόφασης. Η συμπληρωματική πράξη εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση της σχετικής εντολής της ΕΕΤΤ. Η πράξη του τρίτου εδαφίου κοινοποιείται από την Επιτροπή στον δικαιούχο, στους παρόχους και στους διαχειριστές και ιδιοκτήτες των αναφερόμενων σε αυτήν ενιαίων εντοπιστών πόρων (URL), ονομάτων χώρου ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου, εφόσον τελεί σε γνώση των στοιχείων επικοινωνίας τους, καθώς και στην EΕΤΤ. Αν δεν υποβληθεί ή δεν υποβληθεί εμπροθέσμως αίτηση σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, η εντολή της ΕΕΤΤ παύει να ισχύει.
γ) στην υποπαρ. 3: η λέξη «τομέα» αντικαταστάθηκε από τη λέξη «χώρου».
δ) στην υποπαρ. 4:
δα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Οι διαχειριστές και ιδιοκτήτες ιστοτόπων ή ονομάτων χώρου» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «Οι διαχειριστές ή/και ιδιοκτήτες των ονομάτων ή των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου» και
δβ) στο δεύτερο εδάφιο η φράση «Η προσφυγή δεν αναστέλλει αυτοδίκαια» αντικαταστάθηκε από τη φράση «Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκησή της δεν αναστέλλουν».
ε) στο πρώτο εδάφιο της υποπαρ. 5: οι λέξεις «της παρ. 1» αντικαταστάθηκε από τις λέξεις «της υποπαρ. 1 και της περ. ε) της υποπαρ. 2» και η φράση «των ιστοτόπων ή ονομάτων χώρου που ασκήσανε την προσφυγή και εθίγησαν» αντικαταστάθηκε από τη φράση «των ονομάτων χώρου ή των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου που άσκησε την προσφυγή και εθίγη».
στ) στην υποπαρ. 6:
στα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «της αίτησης της παρ. 1» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «των αιτήσεων των υποπαρ. 1 και της περ. ε) της υποπαρ. 2» και
στβ) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «του τέλους» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «των τελών».
ζ) η υποπαρ. 7 αντικαταστάθηκε ως εξής:
7. Το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 10 εφαρμόζονται και στην παρούσα.
η) στην υποπαρ. 8: οι λέξεις «της παρ. 1 και με την υποχρέωση ενημέρωσης και επικαιροποίησης των στοιχείων της παρ. 7» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «της Επιτροπής και της εντολής της ΕΕΤΤ»
θ) προστέθηκε υποπαρ. 9 με το εξής περιεχόμενο:
«Στην έννοια του δικαιούχου της υποπαρ. 1 περιλαμβάνεται και ο διοργανωτής αθλητικών εκδηλώσεων, για την προστασία των δικαιωμάτων του, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 84 και την παρ. 2 του άρθρου 84Α του ν. 2725/1999 (Α΄ 121).»
5. Στο τέλος του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 προστέθηκε παρ. 14 ως εξής:
«14. Στις αποφάσεις της Επιτροπής εφαρμόζεται το άρθρο 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της Οδηγίας 2000/31/ ΕΚ (Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) (L 277). Με την επιφύλαξη των ειδικότερων ρυθμίσεων του παρόντος, οι πάροχοι ενημερώνουν εγγράφως την Επιτροπή για την εκτέλεση των αποφάσεών της σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 9 του Κανονισμού 2022/2065. Ομοίως ενημερώνουν και τους διαχειριστές και ιδιοκτήτες των ονομάτων χώρου ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου, και τους τυχόν λοιπούς αποδέκτες των αποφάσεων της Επιτροπής, μόλις αυτές εκτελεστούν, εφόσον δεν προβλέπεται η ενημέρωσή τους με άλλον τρόπο από το παρόν. Η Επιτροπή κοινοποιεί τις αποφάσεις της, μαζί με τα σχετικά ενημερωτικά έγγραφα που έχει λάβει από τους παρόχους, στην ΕΕΤΤ, που αποτελεί τον εθνικό συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της Οδηγίας 2000/31/ ΕΚ (Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) (L 277).»
Στο άρθρο 65Α του ν. 2121/1993 (Α΄ 25), περί των διοικητικών κυρώσεων, επήλθαν οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στην παρ. 1: μετά τη φράση «του παρόντος νόμου αναπαράγει» προστέθηκε η λέξη «παρουσιάζει».
Β) προστέθηκε παρ. 2.Β. ως εξής:
«2Β. Όποιος χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση του παρόντος αναμεταδίδει, εγγράφει, αναπαράγει, εν όλω ή εν μέρει, προβαίνει σε διανομή με πώληση ή με άλλους τρόπους, μεταδίδει με κάθε μέσο και τρόπο, παρουσιάζει στο κοινό με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης στις κατ’ αίτηση μετάδοσης, κατέχει ή αποκτά πρόσβαση με κατοχή παράνομου εξοπλισμού ή λογισμικού, με ή χωρίς σκοπό διανομής και γενικά εκμεταλλεύεται παράνομα οπτικοακουστικά έργα ή εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών ή γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης που μεταδίδονται στο διαδίκτυο ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που η δυνατότητα παρακολούθησης παρέχεται μέσω παρόχων υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4779/2021 (Α΄ 27), ανεξαρτήτως άλλων κυρώσεων, υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων πενήντα (750) ευρώ για κάθε παράβαση. Το ίδιο ισχύει για τα παραπάνω δικαιώματα που προσβάλλονται δια της προσφοράς προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο, είτε μέσω διαφήμισης είτε μέσω προώθησης. Αν η προσβολή τελείται με δημόσια παρουσίαση σε κοινό σε χώρους πάσης φύσεως, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για κάθε παράβαση. Όποιος τελεί τις παραπάνω πράξεις με σκοπό άμεσο ή έμμεσο εμπορικό οικονομικό όφελος υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση υποτροπής, τα διοικητικά πρόστιμα στις παρούσας αυξάνονται, αντίστοιχα, για κάθε παράβαση σε χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ στις περιπτώσεις προσβολής για ιδιωτική χρήση, σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ στις περιπτώσεις προσβολής με δημόσια παρουσίαση σε κοινό σε χώρους πάσης φύσεως και σε δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στις περιπτώσεις προσβολής με σκοπό άμεσο ή έμμεσο εμπορικό οικονομικό όφελος.»
γ) η παρ. 3 καταργήθηκε
δ) στην παρ. 4:
δα) οι λέξεις «η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.)» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς» και
δβ) μετά το πρώτο εδάφιο προστέθηκαν δεύτερο και τρίτο εδάφια ως εξής:
«Για τη διαπίστωση των διοικητικών παραβάσεων της παρ. 2Β και την επιβολή των διοικητικών προστίμων επιτρέπεται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές η διαβίβαση προς τις αρχές του πρώτου εδαφίου, των αναγκαίων στοιχείων για την ταυτοποίηση των παραβατών, τα οποία συνελέγησαν και περιέχονται σε ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε κατόπιν άσκησης ποινικής δίωξης για τα εγκλήματα του άρθρου 66. Αντίστοιχα, οι αρχές του πρώτου εδαφίου [η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, οι Αστυνομικές, Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές], δύνανται, με σκοπό τη διαπίστωση των διοικητικών παραβάσεων της παρ. 2Β και την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων, να ζητούν από τους παρόχους της παρ. 10Α του άρθρου 66Ε [πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο], οποιοδήποτε απαραίτητο στοιχείο για την ταυτοποίηση των προσώπων που παραβιάζουν τα δικαιώματα της παρ. 2Β.»
ε) στην παρ. 5: μετά τις λέξεις «υπηρεσίες είσπραξης» προστέθηκαν οι λέξεις «η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους παραβάτες»
ΙΙ. ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
1) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 4481/2017 & Ν. 2121/1993 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΠΙ-Αντικατάσταση άρθ. 43 Ν. 4481/2017 (άρθ. 83 Ν. 5179/2025)
Το άρθρο 43 του ν. 4481/2017, περί γνωστοποίησης ενδεχόμενων παραβάσεων, αντικαταστάθηκε ως εξής:
1. Τα μέλη ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, οι δικαιούχοι, οι χρήστες, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να γνωστοποιούν στον ΟΠΙ εγγράφως δραστηριότητες ή καταστάσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη τους συνιστούν παραβίαση του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 (Α΄ 25).
2. Για την εξέταση της γνωστοποίησης κατατίθεται παράβολο υπέρ του ΟΠΙ.
3. Σε περίπτωση μη κατάθεσης του παραβόλου, ο ΟΠΙ ειδοποιεί εγγράφως τον υποβάλλοντα τη γνωστοποίηση, τάσσοντάς του προθεσμία για την προσκόμισή του, όχι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών και σε περίπτωση που το παράβολο δεν προσκομισθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η γνωστοποίηση τίθεται στο αρχείο με απόφαση του ΟΠΙ. Ομοίως τίθενται στο αρχείο με απόφαση του ΟΠΙ προδήλως απαράδεκτες ή προδήλως αβάσιμες ή υποβαλλόμενες καταχρηστικά γνωστοποιήσεις. Ο υποβάλλων την γνωστοποίηση ενημερώνεται σχετικά.
4. Με την επιφύλαξη της παρ. 3, για την εξέταση της γνωστοποίησης διενεργείται από τον ΟΠΙ έρευνα, σύμφωνα με τις παρ. 5 έως και 8 του άρθρου 46.
5. Αν διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 46.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζεται το ύψος του παραβόλου της παρ. 2.»
Στο άρθρο 46 του ν. 4481/2017, περί επιβολής κυρώσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στον τίτλο πριν από τη φράση «Επιβολή κυρώσεων» προστέθηκαν οι λέξεις «Έλεγχος παραβάσεων -»
β) στην παρ. 5:
βα) στο τέλος του πρώτου εδαφίου η λέξη «καταγγελία» αντικαταστάθηκε από τις λέξεις «γνωστοποίηση κατά το άρθρο 43».
ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως εξής: «Την έρευνα διενεργεί ο ΟΠΙ.»
γ) στην παρ. 6:
γα) το πρώτο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως εξής:
«Σε περίπτωση που ο ΟΠΙ κρίνει ότι για την επάρκεια της έρευνας απαιτείται και έλεγχος από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές ή υπηρεσίες ελέγχου άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, αιτείται από τον Υπουργό Πολιτισμό και τον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό την έκδοση εντολής έρευνας προς τους ανωτέρω.»
γβ) προστέθηκε έκτο εδάφιο ως εξής:
«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, το διενεργήσαν αυτήν όργανο συντάσσει πόρισμα για τα αποτελέσματα της έρευνας, το οποίο διαβιβάζεται στον ΟΠΙ, σε περίπτωση που η έρευνα δεν διεξάγεται από αυτόν.»
δ) η παρ. 7 αντικαταστάθηκε ως εξής:
«7. Ο ΟΠΙ αξιολογεί τα αποτελέσματα της έρευνας που περιλαμβάνονται στο πόρισμα και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 καλεί τον αντίστοιχο οργανισμό ή ανεξάρτητη οντότητα σε ακρόαση, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999). Μετά την ακρόαση, ο ΟΠΙ συντάσσει και υποβάλλει στον Υπουργό Πολιτισμού αιτιολογημένη γνώμη για τη διαπίστωση ή μη παράβασης του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 και για την επιβλητέα ή τις επιβλητέες σε περίπτωση παράβασης κύρωση ή κυρώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3. Η παράβαση διαπιστώνεται και οι κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και επιδίδεται στον οργανισμό ή την ανεξάρτητη οντότητα της παρ. 1. Η απόφαση αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού ή της ανεξάρτητης οντότητας της παρ. 1 και στην ιστοσελίδα του ΟΠΙ.»
ε) η παρ. 10 καταργήθηκε.
Συνολικά, η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που κομίζει ο Ν. 5179/2025 σχετίζεται με τη θέσπιση διοικητικού προστίμου ιδίως εις βάρος τελικών χρηστών που αποκτούν πρόσβαση σε (=παρακολουθούν) οπτικοακουστικά έργα ή ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές με χρήση παράνομου εξοπλισμού (π.χ. αποκωδικοποιητές) ή λογισμικού. Η νέα διάταξη του άρθ. 65Α§2Β Ν. 2121/1993 σε συνδ. με το τροποποιηθέν άρθ. 65Α§4 Ν. 2121/1993 φαίνεται να εξοπλίζει (ακούσια;) την απαγόρευση αποκωδικοποίησης που εισάγει το άρθ. 62 Ν. 2121/1993 με σκέλος διοικητικής επιβολής, χωρίς να ακολουθεί το παράδειγμα της ποινικής προστασίας που παρέχει ο Νόμος (άρθ. 66§5 Ν. 2121/1993) στα λοιπά προληπτικά μέτρα προστασίας (Κεφ. 10) των άρθ. 59-61 Ν. 2121/1993.
Επιμέλεια ανάρτησης:Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Μέσων και Τεχνολογιών (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Ανακοινώθηκε από τηνΕπιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)στις 27.8.2024 η χορήγηση παράτασης στην προθεσμία υποβολής απαντήσεων στην Δημόσια Διαβούλευση με θέμα «Διεξαγωγή Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με τον Κανονισμό εξειδίκευσης κριτηρίων για τον προσδιορισμό των αμοιβών εκδοτών από παρόχους υπηρεσιών κοινωνίας της πληροφορίας», έως και την Τετάρτη 9/10/2024 και ώρα 15:00.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθ. 51Β§5 Ν. 2121/1993, η αμοιβή των εκδοτών τύπου από τους παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας για τη χρήση εκδόσεων τύπου προσδιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικτυακή επισκεψιμότητα των αντικειμένων προστασίας, τα έτη δραστηριοποίησης και το μερίδιο στην αγορά των παρόχων υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας και των εκδοτών, τον αριθμό των δημοσιογράφων που απασχολούνται σε κάθε εκδότη, τα οικονομικά οφέλη, καθώς και οποιοδήποτε άλλο κριτήριο θεωρηθεί πρόσφορο για τον υπολογισμό της και με απόφαση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εκδίδεται Κανονισμός, με τον οποίο εξειδικεύονται τα κριτήρια αυτά.
Σύμφωνα με την ίδια πρόσκληση, η ΕΕΤΤ, αφενός παρουσιάζει την προτεινόμενη μεθοδολογία υπολογισμού της αμοιβής των εκδοτών, εξειδικεύοντας περαιτέρω τα κριτήρια του Νόμου και αφετέρου δημοσιεύει τις προτάσεις της για το κανονιστικό κείμενο προκειμένου να λάβει απόψεις και σχόλια από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να υποβάλλουν τα σχόλια τους κάνοντας σαφή αναφορά στα άρθρα ή στις παραγράφους που αναφέρονται.
Κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι δυνατό να παρέχονται από την ΕΕΤΤ διευκρινιστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις των ενδιαφερομένων, οι οποίες πρέπει να υποβάλλονται επώνυμα, µόνο µέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Μέσων και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β΄128/22.01.2025) η από 14 Ιανουαρίου 2025 υπ’ αρ. 14023 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τον καθορισμό της διαδικασίας, των δικαιολογητικών και των τίτλων πληρωμής για την είσπραξη της εύλογης αμοιβής που οφείλουν φορείς ανήκοντες, εποπτευόμενοι ή επιχορηγούμενοι από το Κράτος ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για τον δημόσιο δανεισμό νομίμως δημοσιευμένων έργων κατά το άρθρο 5Α§3 Ν. 2121/1993.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθ. 5Α Ν. 2121/1993, το οποίο εισήχθη διά του Ν. 4996/2022 το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού μετατράπηκε σε δικαίωμα εύλογης αμοιβής. Δυνάμει της νέας ρύθμισης, επιτρέπεται ο δημόσιος δανεισμός νομίμως δημοσιευμένων έργων σε ανοικτούς στο κοινό νόμιμους κατόχους των υλικών φορέων τους, ιδίως βιβλιοθήκες και δισκοθήκες, εξαιρουμένων φορέων ήχου και εικόνας που ενσωματώνουν οπτικοακουστικά έργα και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Για τον δημόσιο δανεισμό οι δανείζοντες φορείς οφείλουν εύλογη αμοιβή, η οποία καταβάλλεται υποχρεωτικά στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των δικαιούχων της παρ. 4. Η δε υποχρέωση εύλογης αμοιβής που οφείλουν φορείς ανήκοντες, εποπτευόμενοι ή επιχορηγούμενοι από το Κράτος ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ορίζεται συνολικά για όλους τους δικαιούχους στο ποσό των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων (350.000,00) ευρώ ετησίως, καταβάλλεται δε κατά εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) από το Υπουργείο Εσωτερικών για τους ΟΤΑ και κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σύμφωνα με τη νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθ. 5Α§3 εδ. γ΄Ν. 2121/1993
με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, καθορίζονται η διαδικασία που απαιτείται, τα δικαιολογητικά και οι σχετικοί τίτλοι πληρωμής για την είσπραξη της εύλογης αμοιβής.
Η ΚΥΑ εκδόθηκε με βάση την ανωτέρω εξουσιοδότηση. Ακολούθως, το άρθ. 2§1 της ΚΥΑ προβλέπει ότι για την καταβολή της εύλογης αμοιβής κάθε δικαιούχος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5Α του ν. 2121/1993 υποβάλλει το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αίτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής και αίτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στη Διεύθυνση Προμηθειών και Διαχείρισης υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
Ειδικά για τα έτη 2023 και 2024 η αίτηση υποβάλλεται εντός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας.
Εν συνεχεία, οι διατάξεις των άρθ. 2§§2 και 3 της ΚΥΑ προβλέπουν ότι ο ΟΣΔ με την αίτηση δηλώνει τον αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που τηρεί σε πιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας και στον οποίο καταβάλλεται το ποσό της εύλογης αμοιβής και ότι η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά από:
α) βεβαίωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), στην οποία θα αναφέρονται οι δικαιούχοι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης της εύλογης αμοιβής, καθώς και το ποσοστό της εύλογης αμοιβής που αντιστοιχεί στον κάθε οργανισμό, βάσει της μεταξύ τους συμφωνίας ή της απόφασης του ΟΠΙ που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 5Α του ν. 2121/1993,
β) νόμιμο παραστατικό, για κάθε υπόχρεο Υπουργείο με το ποσό που το βαρύνει,
γ) πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
δ) βεβαίωση τράπεζας από την οποία να προκύπτει ο ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδας του δικαιούχου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης και ότι είναι ο νόμιμος δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού,
ε) πρόσφατο πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης του αιτούντος οργανισμού συλλογικής διαχείρισης από το ΓΕΜΗ.
Σημειώνεται επίσης ότι το άρθ. 1§2 της ΚΥΑ προβλέπει ότι η εύλογη αμοιβή για καθένα από τα έτη 2023, 2024 και 2025 ανέρχεται συνολικά για όλους τους δικαιούχους στο ποσό των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων (350.000,00) ευρώ ετησίως, υποδηλώνοντας ότι τα έτη αυτά αντιστοιχούν στα πρώτα τρία έτη εφαρμογής του καθεστώτος (παρότι η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο του 2022) και ότι κατά τα επόμενα έτη ενδέχεται να γίνει αναπροσαρμογή, όπως το άρθ. 5Α§3 εδ. δ΄Ν. 2121/1993 προβλέπει.
Έτσι, ύστερα από την έκδοση αυτής της ΚΥΑ διανοίγεται ο δρόμος για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για το δημόσιο δανεισμό έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας (πλην φορέων ήχου και εικόνας) από κρατικούς φορείς.
Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί η βεβαίωση του ΟΠΙ που καθορίζει τους δικαιούχους ΟΣΔ καθώς και το περιεχόμενο της συμφωνίας επιμερισμού (άρθ. 3 περ. α) ΚΥΑ), λαμβάνοντας υπόψιν τον νομικό προβληματισμό που γεννά η παραπομπή του άρθ. 5Α§2 Ν. 2121/1993 στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου για τον προσδιορισμό των ΟΣΔ-δικαιούχων είσπραξης της εύλογης αμοιβής για λογαριασμό «όλων των δικαιούχων», σε συνδυασμό με τον τριετή αποκλεισμό των δικαιούχων υλικών φορέων ήχου που προβλέπει το άρθ. 5Α§4 Ν. 2121/1993.
Επιμέλεια ανάρτησης:Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Mία μικρής έκτασης (αλλά σημαντική κατά τα λοιπά) τροποποίηση επέφερε ο Ν. 5105/2024 (ΦΕΚ Α΄ 61/29.04.2024) επί του γνωστού άρθ. 49 Ν. 2121/1993 για το δικαίωμα εύλογης αμοιβής συγγενικών δικαιούχων για χρήση φωνογραφημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 86 Ν. 5105/2024 τροποποίησε την παρ. 1 του άρθ. 49 Ν. 2121/1993 με τρόπο ώστε να προβλέπεται («διευκρινίζεται»/ «αποσαφηνίζεται», κατά τη διατύπωση της ανάλυσης συνεπειών της ρύθμισης, σελ. 99 και 123) ότι γεννάται υποχρέωση για καταβολή (ενιαίας) εύλογης αμοιβής όχι μόνο στην περίπτωση αυτοτελούς χρήσης (ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης ή παρουσίασης στο κοινό) μουσικής (φωνογραφημάτων), αλλά και σε περίπτωση που το φωνογράφημα τυγχάνει χρήσης όντας ενσωματωμένο (συγχρονισμένο) σε οπτικοακουστικό έργο, όπως π.χ. μία ταινία.
Παρακάτω πίνακας με αντιπαραβολή των δύο εκδοχών του άρθ. 49 παρ. 1 Ν. 2121/1993:
Προϋφιστάμενη διάταξη
Διάταξη μετά τον Ν. 5105/2024
1. Όταν υλικός φορέας ήχου που έχει νόμιμα εγγραφεί χρησιμοποιείται για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δορυφόροι, καλώδια, ή για παρουσίαση στο κοινό, ο χρήστης οφείλει εύλογη και ενιαία αμοιβή στους ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, των οποίων η ερμηνεία ή η εκτέλεση έχει εγγραφεί στον υλικό φορέα, και στους παραγωγούς των υλικών αυτών φορέων. Η αμοιβή αυτή καταβάλλεται υποχρεωτικά σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των σχετικών δικαιωμάτων. Οι οργανισμοί αυτοί υποχρεούνται να διαπραγματεύονται, να συμφωνούν τις αμοιβές, να προβάλλουν τις σχετικές αξιώσεις για την καταβολή και να εισπράττουν τις σχετικές αμοιβές από τους χρήστες.
1. Όταν υλικός φορέας ήχου που έχει νόμιμα εγγραφεί χρησιμοποιείται, είτε αυτοτελώς, είτε ενσωματωμένος σε οπτικοακουστικό έργο,για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δορυφόροι, καλώδια, ή για παρουσίαση στο κοινό, ο χρήστης οφείλει εύλογη και ενιαία αμοιβή στους ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, των οποίων η ερμηνεία ή η εκτέλεση έχει εγγραφεί στον υλικό φορέα, και στους παραγωγούς των υλικών αυτών φορέων. Η αμοιβή αυτή καταβάλλεται υποχρεωτικά σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης των σχετικών δικαιωμάτων. Οι οργανισμοί αυτοί υποχρεούνται να διαπραγματεύονται, να συμφωνούν τις αμοιβές, να προβάλλουν τις σχετικές αξιώσεις για την καταβολή και να εισπράττουν τις σχετικές αμοιβές από τους χρήστες.
Σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης (σελ. 101), ως αιτιολόγηση της ανωτέρω διάταξης αναφέρεται ότι «δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποτύπωση στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ότι το δικαίωμα εύλογης αμοιβής των ερμηνευτών – εκτελεστών καλλιτεχνών και παραγωγών υλικών φορέων ήχου θα πρέπει να καταβάλλεται και όταν φορέας ήχου είναι ενσωματωμένος σε οπτικοακουστικό έργο […]». Ως μακροπρόθεσμος στόχος καταγράφεται «η διευθέτηση των ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» (σελ. 107).
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην ίδια ανάλυση (Σύνοψη στόχων κάθε άρθρου, σελ. 123) αναφέρεται ότι «[σ]την προτεινόμενη διάταξη αποσαφηνίζεται ότι το δικαίωμα της εύλογης αμοιβής των ερμηνευτών – εκτελεστών καλλιτεχνών και παραγωγών υλικών φορέων ήχου υφίσταται και όταν ο υλικός φορέας ήχου που έχει νομίμως εγγραφεί χρησιμοποιείται ενσωματωμένος σε οπτικοακουστικό έργο, για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο», αλλά όχι για παρουσίαση στο κοινό (π.χ. χρήση του φωνογραφήματος που είναι ενσωματωμένο σε ταινία στο πλαίσιο προβολής της εντός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος).
«το άρθρο 8, παράγραφος 2, της οδηγίας 92/100/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 1992, σχετικά με το δικαίωμα εκμίσθωσης, το δικαίωμα δανεισμού και ορισμένα δικαιώματα συγγενικά προς την πνευματική ιδιοκτησία στον τομέα των προϊόντων της διανοίας, και το άρθρο 8, παράγραφος 2, της οδηγίας 2006/115/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το δικαίωμα εκμίσθωσης, το δικαίωμα δανεισμού και ορισμένα δικαιώματα συγγενικά προς την πνευματική ιδιοκτησία στον τομέα των προϊόντων της διανοίας, έχουν την έννοια ότι η εύλογη και ενιαία αμοιβή, την οποία προβλέπουν οι εν λόγω διατάξεις, δεν οφείλεται από τον χρήστη οσάκις αυτός παρουσιάζει στο κοινό οπτικοακουστική εγγραφή περιέχουσα την υλική ενσωμάτωση οπτικοακουστικού έργου στο οποίο ενσωματώθηκε φωνογράφημα ή αναπαραγωγή του φωνογραφήματος αυτού.»
Επιμέλεια ανάρτησης:Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Ιωάννης Κατσογιάννης Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ.
Μέλη:
Δρ.Λάμπρος Πυργιώτης, Μηχανικός, εκπρόσωπος ΤΕΕ, μέλος ΔΣ ΟΒΙ
Λουδοβίκος Van– Heurck, Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, MSc Προϊστάμενος Τμήματος Εφευρέσεων, Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Διευθυνση Ελέγχου Τίτλων ΟΒΙ
Χρήστος Βρίκος, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ΜΔΕ Εμπορικού Δικαίου, μέλος ΔΣ ΟΒΙ.Χρήστος Βρίκος, Δικηγόρος, Μέλος του ΔΣ του ΟΒΙ
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΒΙ ιδρύθηκε με το υπ’ αριθμόν 31/2019 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α’ 56/5.4.2019) και πραγματοποίησε την εναρκτήρια εκδήλωσή της στις 10/9/2020.
* Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά χωρίς ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας 2024.
Η δήλωση συμμετοχής πραγματοποιείται εδώ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιμέλεια ανάρτησης:Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Η Ένωση Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ε.Π.Π.Ι.) διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα:
“Η Πνευματική Ιδιοκτησία την εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού”
τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024, ώρα 15.15, στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Aκαδημίας 60, Αθήνα).
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
15:15 Προσέλευση – Χαιρετισμοί
15:30 – 17:00| Ι. Εισαγωγικά: Το προστάδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού
Συντονισμός: Πάνος Νικολόπουλος, αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Το ενωσιακό κεκτημένο για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, Σεραφείμ Τσούκος,LLM Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος
Ζητήματα προστασίας των προγραμμάτων Η/Υ στις συμβάσεις ψηφιακού περιεχομένου και πώλησης ψηφιακών αγαθών, Εύη Παπαρσενίου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και πνευματική ιδιοκτησία -Κανονισμός 2022/2065 και Ν. 5099/2024, Σύλβια Σταυρίδου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΔΠΘ
Παρατηρήσεις για την ΑΙ Act στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μιχάλης Μαρίνος, ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ
Η σωρευτική προστασία στα έργα εφαρμοσμένης τέχνης, Γιάννης Κικκής, ΔΝ Νομικής Σχολής Nantes
17:00 – 19:00| ΙΙ. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/790 με το Ν. 4996/2022: Κριτική επισκόπηση και πρακτική εφαρμογή
Χρήση έργων για διδασκαλία και εκπαίδευση, Ανθούλα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Συνέπειες εφαρμογής του άρθρου 51 Β Ν. 2121/1993 στην ελληνική έννομη τάξη, Άννα Δεσποτίδου, επ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Opt out στις εξαιρέσεις α) για την εξόρυξη κειμένων και δεδομένων (άρθρο 21B παρ. 1 Ν. 2121/1993 και β) μη διαθέσιμων στο εμπόριο έργων (άρθρο 27Β παρ. 5 Ν. 2121/1993), Δάφνη Παπαδοπούλου, ΔΝ Δικηγόρος, ΟΠΙ και Μαρία Σινανίδου, Δικηγόρος, LLM Δικηγόρος, ΟΠΙ
Δημιουργία αντιγράφων έργων για διατήρηση από ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου
Η αρχή της δέουσας και αναλογικής αμοιβής – Αξίωση πρόσθετης αμοιβής (άρθρα 32 και 32 Α Ν. 2121/1993), Πιερρίνα Κοριατοπούλου, ΔΝ Δικηγόρος και Όλγα Γαρουφαλιά, ΔΝ Δικηγόρος
Οι συμβάσεις εκμετάλλευσης που συνάπτουν οι ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες–Η εφαρμογή του άρθρου 46 παρ. 6 Ν. 2121/1993, Νάντια Κυπρούλη, ΔΝ Δικηγόρος
Πρακτική εφαρμογή του άρθρου 66 ΣΤ Ν. 2121/1993 – Πάροχοι επιγραμμικών υπηρεσιών ανταλλαγής περιεχομένου και χρήση έργων, Σωτήρης Παπαδόπουλος, ΔΝ Δικηγόρος
19:00 – 20:00| ΙΙΙ. Τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπινη πνευματική δημιουργία
Συντονισμός: Μ. Μαρίνος, ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ
Οι συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης για το δημιουργό, τον πολιτισμό και την οικονομία, Χρήστος Χρυσάνθης, αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΑΙ Αct και πνευματική ιδιοκτησία, Ευαγγελία Βαγενά, ΔΝ Δικηγόρος
Τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπινη δημιουργία, Γαλάτεια Καπελλάκου, ΔΝ Δικηγόρος και Λένια Κολοτούρου, ΔΝ Δικηγόρος
Επιχειρήματα υπέρ και κατά της προστασίας των έργων τεχνητής νοημοσύνης – κριτική προσέγγιση, Δημήτρης Σαραφιανός, ΔΝ Δικηγόρος
Επιμέλεια ανάρτησης:Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Μέσων και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Η Νομική Βιβλιοθήκη και το νομικό περιοδικό «Δίκαιο Τεχνολογίας & Επικοινωνίας» (ΔΙTE) (πρώην Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης & Επικοινωνίας» (ΔiΜΕΕ)) σε συνεργασία με τον Όμιλο Economia, διοργανώνουν το 10ο επετειακό Συνέδριο Δικαίου Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με θέμα:
«Cutting Edge Issues in Communications, Information and Technology»
την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024
με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα 104 37), ώρα 9:00 π.μ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας και ειδικότερα για την πνευματική ιδιοκτησία παρουσιάζει η τελευταία συνεδρία (ώρες 17.45 – 19.15) με τίτλο «AI and IP».
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εν λόγω ενότητας του συνεδρίου έχει ως εξής:
Συντονίστρια: Ειρήνη Σταματούδη, Δικηγόρος, Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Εισηγήσεις
Τρισδιάστατη Εκτύπωση και Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Γιώργος Ι. Μπαμπέτας, Επίκ. Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Artificial Intelligence, Autonomous Creation, and the Future Path of Copyright Law
Professor Peter Yu,Professor of Law and Communication and Director, Center for Law and Intellectual Property, Texas A&M School of Law
Προστατευόμενα έργα ως (μεγάλα) δεδομένα «εκπαίδευσης συστημάτων» ΤΝ: όψεις του νομικού ζητήματος και συναφείς νομοθετικές πρωτοβουλίες
Επιμέλεια ανάρτησης: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την έποψη του δίκαιου της πνευματικής ιδιοκτησίας»
την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, ώρες 16.00 – 18.00
στο Νομισματικό Μουσείο, αίθουσα Εσπερίδων (Aθήνα).
Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Παναγιώτης Τσίρης, Πρόεδρος ΔΣ ΟΠΙ, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Πνευματική ιδιοκτησία και διατήρηση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Δ.Ν., Δικηγόρος
Πολιτιστικά αγαθά στη δίνη του καταναλωτισμού: ο σύνθετος ρόλος του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου στο πολιτιστικό και νομικό γίγνεσθαι
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Θα ακολουθήσει κέρασμα στο café του Νομισματικού Μουσείου. Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του
Νομισματικού Μουσείου. Η συμμετοχή στην εκδήλωση γίνεται αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
*H ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.
Επιμέλεια:Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Μέσων και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
ΠέννυΚοντογεώργου, E-commerce & Digital Transformation Lawyer, Partner, ZK Law Firm (Zoulovits – Kontogeorgou)
Το νομικό checklist για την ίδρυση και οργάνωση ενός e-shop
ΑντώνηςΜπρούμας, Digital Law Lead at Platis - Anastassiadis EY Law& ΧρύσαΠενλίογλου, Digital Law Senior Associate at Platis - Anastassiadis EY Law
Tailoring Privacy: Data Protection in the Fashion Digital Landscape beyond trends
ΓιολάνταΑντωνίου-Ράπτη, Senior Associate, Data Protection & Cybersecurity, Ζέπος & Γιαννόπουλος
ΑΙ και βιομηχανία της μόδας – νομικά ζητήματα
12.30 - 13.00 LUNCH BREAK
13.00 - 14.15 Γ΄ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Δικηγόρος, Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ – Ε. ΤΣΙΑΝΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», «DTK LAW FIRM»
Επαναπροσδιορισμός της μόδας μέσω του Δικαίου: Κριτήρια ESG και Βιωσιμότητα
Panel Discussion: το νεοδιαμορφωθέν τοπίο της μόδας υπό την επιρροή σημαντικών εξελίξεων στον παγκόσμιο χάρτη (πανδημία, κλιματική αλλαγή, νέο πλαίσιο για βιωσιμότητα και DEI, νέες απαιτήσεις των καταναλωτών από τα brands)
Moderator: Αλεξάνδρα Βαρλά
Συμμετέχοντες:
Δημήτρης Γραμματικογιάννης, Eco Stylist, Founder www.ethicalode.com, Καθηγητής στο Master of Arts στο AKTO College
Συζήτηση: Γυναικεία Eπιχειρηματικότητα & Μόδα: Σχέση Δικαίου και Δημιουργικότητας
ΑγάπηΚυριακοπούλου, Marketing and ESG Manager, Envolve Entrepreneurship
Ορσαλία Παρθένη, Director Parthenis
Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Ένωσης παραγωγών αυθεντικών προϊόντων και υπηρεσιών – Ένωσης Σηματούχων Εταιριών. Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα του συνεδρίου συνδιαμορφώθηκε από την ELSA Athens και την κ. κ. Αλεξάνδρα Βαρλά (Founder TAILORED, Δικηγόρο).
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Το ΙPrightsGR είναι χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου.