obi

 

 

Συγκροτήθηκε πρόσφατα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Α.Β.Ι.), σηματοδοτώντας παράλληλα και την έναρξη λειτουργίας της, με προοπτική την εκκίνηση του προγράμματος μαθημάτων της Ακαδημίας εντός του τελευταίου τριμήνου του 2019.

 

Η σύνθεση του πρώτου ΔΣ της Α.Β.Ι., όπως ορίστηκε με απόφαση του ΔΣ του ΟΒΙ, είναι η εξής:

 

Πρόεδρος, ο Πρόεδρος του ΟΒΙ και του Εποπτικού Συμβουλίου της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ) Δρ Πρόδρομος Τσιαβός (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 343/7.06.2019).

 

Τακτικά μέλη με πενταετή θητεία:

Δρ Λάμπρος Πυργιώτης, μέλος του ΔΣ του ΟΒΙ ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)

 

Αικατερίνη Μαργέλλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια και Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών του ΟΒΙ, με πολυετή εμπειρία σε θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

 

Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, Deputy of the Office for Research and Innovation – Head of Patents and Licenses, από το Technical University Munich, ειδικός σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας.

 

Δρ Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

 

Αναπληρωματικά μέλη:

Δρ Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογικών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου(ΕΜΠ) και Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΟΒΙ

 

Δρ Αικατερίνη Πραματάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετέχουν σε αυτό αμισθί.

 

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, «η σύνθεση, που αναλαμβάνει να θέσει τις βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της, αντικατοπτρίζει την ανάγκη σύνδεσής της με το έργο του ΟΒΙ και ταυτόχρονα με τον τεχνικό και τον ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας, αλλά και την ανάγκη αξιοποίησης της εμπειρίας από τα μεγάλα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας του εξωτερικού».

 

 

Ενημερωτική Συνάντηση

Προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην οποία θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ) Antonio Campinos, με συμμετοχή αντιπροσωπειών από χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ), με αντικείμενο την αναλυτική ενημέρωση για τον ρόλο και τη λειτουργία της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η οποία «αναμένεται να συμβάλλει σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της χώρας σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αρμοδιότητας του ΟΒΙ».

 

 

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας προβλέφθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2019, ΦΕΚ 56/Α/5-04-2019. 

Μεταξύ των κύριων σκοπών της Ακαδημίας περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα οδηγεί στην απόκτηση του τίτλου του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (patent attorney). Επιπλέον, ανάμεσα στους ιδρυτικούς σκοπούς της Ακαδημίας ορίζονται η προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες με αντικείμενο το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αλλά και η συμβολή στην ενίσχυση της ελληνικής καινοτομίας μέσω της βελτίωσης των δεξιοτήτων των χρηστών του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Για την εκπλήρωση των σκοπών της, το ΠΔ προβλέπει ότι η Ακαδημία οργανώνει μαθήματα, συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια, εκπαιδευτικές πλατφόρμες (workshops) καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε τεχνολογίες εκμάθησης εξ αποστάσεως (e-learning), παρέχοντας χώρο ανάπτυξης επαγγελματικών γνώσεων και ανταλλαγής ιδεών σχετικών με τη βιομηχανική  ιδιοκτησία. Η Ακαδημία πρόκειται να λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ), με ομόλογες Ακαδημίες άλλων κρατών και με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), με ανώτατα Εκπαιδευτικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς επιφορτισμένους με συναφή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, μετέχοντας έτσι στο διεθνές γίγνεσθαι των θεσμών, οργανισμών και επαγγελματιών που δρουν στο πεδίο του δικαίου της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

 

 


Πηγή: http://www.obi.gr/el/news/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B7/

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

 

ΙΔΡΥΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΒΙ

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΒΙ

ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ (TRADE SECRETS)

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ...

ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ...

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ & ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ...

OPI

Νέα Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας με τριετή θητεία διορίστηκε η κα Ευαγγελία Βαγενά, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ) 345/7.6.2019.

H επιλογή ήταν αποτέλεσμα της εισήγησης της επιτροπής αξιολόγησης που είχε συσταθεί σύμφωνα με την οικεία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ΦΕΚ (τεύχος ΑΣΕΠ) 1/15.1.2019) για το σκοπό αυτό και η οποία αποτελούταν από τους:

α) Διονυσία Καλλινίκου, ομότιμη καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ,
β) Σύλβια Σταυρίδου, Επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΔΠΘ, και
γ) Αλέξανδρο Κολιοθωμά, L.L.M., δικηγόρο, μέλος του ΔΣΑ.

 

Οι φάκελοι όλων των υποψηφίων, μαζί με τεκμηριωμένη εισήγηση της Επιτροπής, με πλήρη και ειδική αιτιολόγηση βάσει των επιστημονικών προσόντων, της επαγγελματικής εμπειρίας και της συνέντευξης εκάστου υποψηφίου, υποβλήθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού η οποία προέβη στον διορισμό, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του ΟΠΙ.

Υπενθυμίζουμε ότι η προκάτοχος, κ. Ειρήνη Σταματούδη, είχε παραιτηθεί το φθινόπωρο του 2018, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, αδιαφάνεια, διακριτική μεταχείριση και απουσία εποπτείας του ΟΠΙ υπέρ της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης), με επιστολή παραίτησης η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.10.2018.

 

Πηγή: www.opi.gr


Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΟΠΙ

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ...

META-AEΠΙ ΕΠΟΧΗ: Η ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΣΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΠΙ ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ...

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΟΣΔ Η ΑΟΔ

 

money

 

Το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας παρουσιάζει φορολογικές και κοινωνικοασφαλιστικές πτυχές οι οποίες, αν και απασχολούν πρακτικά τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων και ιδίως τους συνταξιούχους δικαιούχους, δεν τυχγάνουν πάντονε σαφούς ρύθμισης.

Ειδικώς δε, είχε από καιρό τεθεί το ερώτημα του κατά πόσον η είσπραξη εσόδων από εκμετάλλευση πνευματικών έργων ή προστατευόμενων συμβολών από συγγενικά δικαιώματα από συνταξιούχους  χαρακτηρίζεται ως δραστηριότητα μετά τη συνταξιοδότηση η οποία οδηγεί σε περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 60%, κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 1 Ν. 4387/2016 (Ασφαλιστικός Νόμος "Κατρούγκαλου").

Με πρόσφατη Εγκύκλιο συμπληρώνεται ερμηνευτικά το ισχύον καθεστώς της είσπραξης εσόδων από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την από 6/5/2019 υπ’ αρ. Φ.10141/οικ.19892/539 Εγκύκλιo του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

 • H λήψη εσόδων από πνευματικά δικαιώματα επί έργων σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ανάληψη δραστηριότητας μετά τη συνταξιοδότηση
 • Στους  δε συνταξιούχους οι οποίοι κατέχουν [sic] είτε πνευματικά είτε συγγενικά δικαιώματα, από τα οποία αποκομίζουν έσοδα:
  • αφενός δεν εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ν.4387/2016 και ως εκ τούτου δεν προκαλούνται μειώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης και
  • αφετέρου δεν εισφοροδοτούνται για τυχόν εισοδήματα από τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Εκ της ευρύτητας της διατύπωσης φρονούμε ότι τα επίμαχα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα δύνανται να προέρχονται από οποιαδήποτε κατηγορία έργου με την έννοια του άρ. 2 ν. 2121/1993 και ανεξάρτητα από το χρόνο δημιουργίας του.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε αντιμετωπιστεί ερμηνευτικά και στο παρελθόν με την υπ΄ αριθμ. Φ. 80000/οικ.10568/222/16-2-2018, η οποία όμως, όπως αναφέραμε σε σχετική ανάρτηση, δεν διευκρίνιζε ρητώς το καθεστώς των εσόδων από έργα που δημιουργούνται από τον συνταξιούχο κατά την περίοδο της συναξιοδότησης.

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Πηγή: http://www.ypakp.gr/

Image credits: https://www.freepik.com/index.php?goto=74&idfoto=1199227&term=money | Designed by Freepik.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ [ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ]

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

arxeia kallitexnon

Το Εργαστήριο Διεπιστημονικών Ερευνών στη Συντήρηση – Ανάδειξη Εικαστικών Έργων, Βιβλιακού & Αρχειακού Υλικού ΑRTICON της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αρχείων, διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα :

 

«Αρχεία καλλιτεχνών – Προβληματισμοί και προοπτικές για τη διαχείριση και την προστασία τους»

την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019  ώρα 09:00

 

στο Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών "Λεωνίδας Ζέρβας"

Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

 

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθούν ερωτήματα και ζητήματα που απασχολούν σήμερα όσους εμπλέκονται είτε στη δημιουργία, είτε στη διατήρηση και προστασία του αρχείου ενός καλλιτέχνη, να διερευνηθούν πιθανές λύσεις και προοπτικές, αλλά κυρίως να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος σε ένα σύγχρονο επιστημονικό πλαίσιο για την προσέγγιση και διαχείριση του πολύτιμου και μοναδικού αυτού υλικού.

 

Το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης έχει ως εξής:

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Α

 

09.00 – 09.30 Προσέλευση

09.30 – 10.00 Χαιρετισμοί

Συντονισμός: ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΙΩΤΙΝΗΣ, Κοσμήτορας Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών

και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου

Δυτικής Αττικής

ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΙΩΤΙΝΗΣ, Κοσμήτορας Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού,

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΕΥΗ ΣΑΧΙΝΗ, Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

 

10.00 – 10.15 Το αρχείο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και αρχεία καλλιτεχνών στις

ελληνικές Βιβλιοθήκες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΛΤΣΑΣ, Καθηγητής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

                    

10.15 – 10.30 Αρχεία καλλιτεχνών και αρχειακή κοινότητα. Μία ακόμη πρόκληση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Αρχειονομίας, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, Ιστορικός (PhD), Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

10.30 – 10.45 Αρχεία καλλιτεχνών και σύγχρονες τεχνολογικές προσεγγίσεις. Μιά άλλη "ανάγνωση"

ΑΘΗΝΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, Καθηγήτρια, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

10.45 – 11.00 Το Αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου.

Γνωρίζοντας «εκ των έσω» την ιστορία του μουσείου και την ιστορία της Νεοελληνικής τέχνης

ΔΡ  ΤΩΝΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΔΑΚΗ, Επιμελήτρια της Συλλογής Γλυπτικής, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου,

ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΤΖΑΦΟΥ, Βιβλιοθηκονόμος, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

 

11.00 – 11.10 Ερωτήσεις

Διάλειμμα

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Β

Συντονισμός: ΝΙΚΗ ΖΑΧΙΩΤΗ, τ. Διευθύντρια Βιβλιοθήκης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

 

11.30 – 11.45 Ψηφιακή καταγραφή μεγάλων φωτογραφικών αρχείων. Η περίπτωση του αρχείου Δ.Τριανταφύλλου

ΚΩΣΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

 

11.45 – 12.00 Τρεις γλύπτες στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Διατήρηση και διαχείριση αρχείων καλλιτεχνών στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας

ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΠΥΡΛΗ, Υπεύθυνη Συλλογής Ελληνισμού Αιγύπτου, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας

 

12.00 – 12.15 Το αρχείο του καλλιτέχνη και ο καλλιτέχνης μέσα από το αρχείο του

ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΠΠΑ, Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Τμήματος Βιβλιοθήκης & Αναγνωστηρίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία

 

12.15 – 12.30 Αρχεία του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΓΡΥΠΑΡΗ, Πρόεδρος του Δ.Σ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

 

12.30 – 12.45 Αρχείο Γιάννη Παππά. Από το papier d’emballage, τον σπάγκο και τη σκόνη, στην ψηφιακή εποχή και τις νέες τεχνολογίες

ΖΕΤΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ιστορικός τέχνης, Εργαστήριο Γιάννη Παππά – Μουσείο Μπενάκη

 

12.45 – 12.50 Ερωτήσεις

Διάλειμμα - Ελαφρύ γεύμα

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ

Συντονισμός: ΚΛΕΙΩ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

13.45 – 14.00 Τα ψηφιακά αρχεία των καλλιτεχνών ως πηγή έμπνευσης και γνώσης: η συμβολή του ΕΚΤ στην τεκμηρίωση της εικαστικής δημιουργίας και στην ανάπτυξη ενός δημόσιου χώρου για την τέχνη.

ΕΛΕΝΑ ΛΑΓΟΥΔΗ

 

14.00 – 14.15 Ψηφιακοί πολιτιστικοί πόροι και υποδομές για τη μάθηση και την εκπαίδευση

ΚΛΕΙΩ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

14.15 – 14.30 Αρχεία εικαστικών καλλιτεχνών και προστασία ψηφιοποιημένου υλικού από πνευματική ιδιοκτησία: παρόν και μέλλον "

ΔΡ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΙΟΥ, Δικηγόρος Πνευματικών Δικαιωμάτων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

14.30 – 14.45 Το «αρχείο ενός καλλιτέχνη». Ζητήματα δεοντολογίας και πρακτικές λύσεις για τη διατήρηση των τεκμηρίων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΥΛΗΣ, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

14.45 – 14.50 Ερωτήσεις

Συζήτηση - Συμπεράσματα

 

H είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής και στην ιστοσελίδα http://articon.lab.teiath.gr


 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΣΔ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΛΟΓΗ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 49

ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ SPOT ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

ai enas

 

H Ένωση Αστικολόγων διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα:

Τεχνητή Νοημοσύνη και Ιδιωτικό Δίκαιο

την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00

στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημίας 60 (1ος όροφος), Αθήνα

 

1ος ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Σταύρος Κιτσάκης, ΔΝ (Leibniz Universität Hannover), Δικηγόρος
Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και υποκειμενική ευθύνη

 

2ος ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Θεόδωρος Χίου, ΔΝ Δικηγόρος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Δημιουργίες Μηχανών και Πνευματική ΙδιοκτησίαΠερισσότερες πληροφορίες: κος Βασίλειος Τερζίδης (6944/832844) και κος Σωτήριος Παπαδόπουλος (6947/903838).

Facebook event: https://www.facebook.com/events/609591052851742/

 

Πηγή: https://www.enas.gr/

Photo Credits: <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background">Background vector created by freepik - www.freepik.com</a>


Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΝΕΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ; ΑΠΟ ΤΗΝ «ΝARUTO» ΣΤΟΝ «BOT DYLAN» ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ
5o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔiΜΕΕ: ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

CALL FOR PAPERS: 2nd IP RESEARCHERS EUROPE CONFERENCE (IPRE)

2019 law

 

Mε το υπ’ αριθμόν 31/2019 Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ Α’ 56/5-4-2019) ιδρύεται Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Hellenic Industrial Property Academy) με το ακρωνύμιο (Α.Β.Ι), με έδρα την Αθήνα.

 

Η Ακαδημία είναι αυτοτελής υπηρεσία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ως βασικό σκοπό της έχει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα οδηγεί στην απόκτηση του τίτλου του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (patent attorney), κατόπιν φοίτησης και επιτυχούς συμμετοχής στις εθνικές εξετάσεις για τη λήψη της εν λόγω πιστοποίησης.

 

Η εκπλήρωση των σκοπών της Ακαδημίας πραγματοποιείται ιδίως με την οργάνωση μαθημάτων, συνεδρίων, σεμιναρίων, workshops και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο το δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και των νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσιών.

 

Το π.δ. καθορίζει επίσης το περιεχόμενο και τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την οργανωτική διάρθρωση της Ακαδημίας, καθώς επίσης του όρους εισαγωγής σπουδαστών στην Ακαδημία και τους όρους και προϋποθέσεις πιστοποίησης των συμβούλων ευρεσιτεχνίας.

 

Περαιτέρω, σε Παράρτημα παρατίθεται το Πρόγραμμα Σπουδών της Ακαδημίας καθώς και τα αποδεκτά πτυχία υποψήφιου συμβούλου ευρεσιτεχνίας για κατάθεση αίτησης συμμετοχής και εν συνεχεία λήψης της πιστοποίησης: πρόκειται για πτυχία ΑΕΙ και ΑΤΕΙ του δευτέρου επιστημονικού πεδίου (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης) και του τρίτου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) και ιδίως (όχι περιοριστικά) του κλάδου: Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Χημείας, Βιοχημείας, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανικών, Μηχανολόγων, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Φαρμακευτικής και Γεωπονίας.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω π.δ. εκδίδεται κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 124 ν. 4512/2018, σύμφωνα με το οποίο:


Με προεδρικό διάταγµα που εκδίδεται εντός έξι (6) µηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος [Ιούνιος 2018] και ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονοµίας και Ανάπτυξης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των συµβούλων ευρεσιτεχνίας, ο φορέας κατάρτισης, το περιεχόµενο των σχετικών προγραµµάτων βασικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και µετεκπαίδευσης, η διάρκειά τους, η διαδικασία πιστοποίησης και έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτοµέρεια

 

Το πλήρες κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος για την Ίδρυση της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι διαθέσιμο εδώ: http://www.iprights.gr/images/fek-56-2019.pdf


photo credits: Freepik.com
Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΒΙ

ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ (TRADE SECRETS)

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ...

ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ...

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ & ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ...

OBI E FILING

Tέθηκε σε εφαρμογή η κατά το νέο άρθρο 7Α του Ν. 1733/1987 κατ’ αποκλειστικότητα ηλεκτρονική κατάθεση (e-filing) κάθε είδους τίτλου βιομηχανικής ιδιοκτησίας (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας-πατέντα, σχέδιο/υπόδειγμα, πιστοποιητικό χρησιμότητας κλπ) στον ΟΒΙ. 

Η κατάθεση δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας https://efiling.obi.gr/ και απαιτεί δημιουργία λογαριασμού και ταυτοποίηση του καταθέτη μέσω Taxis ή με χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής. Επίσης, τα σχετικά τέλη καταβάλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών (κάρτες).

Αναλυτικές οδηγίες για τους καταθέτες παρέχονται (με άδεια CC-BY-SA) εδώ: https://efiling.obi.gr/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82/

Ο ΟΒΙ παρέχει εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη για οποιαδήποτε απορία ή για οποιαδήποτε δυσκολία χρήσης (Help Desk) στα τηλέφωνα 210 6183692-4 από 09:00 έως 16:00 καθημερινά. Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορεί να καταθέσει αιτήσεις για τίτλους στις εγκαταστάσεις του ΟΒΙ, στην Κεντρική Διεύθυνση του Οργανισμού και προσεχώς στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία μας.

 

Η ρύθμιση.

Το νέο άθρο 7 Α εισήχθη με τον Ν. 4605/2019 (άρθρο 3), ο οποίος, ως γνωστόν, επέφερε σημαντικές αλλαγές στο δίκαιο βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το κείμενο της νέας διάταξης:

 «1. Από τις 15.4.2019 η κατάθεση στον ΟΒΙ των αιτήσεων για χορήγηση κάθε είδους τίτλων και πιστοποιητικών βιομηχανικής ιδιοκτησίας, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων για τη βιομηχανική ιδιοκτησία, γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι αιτήσεις υπογράφονται  ηλεκτρονικά είτε με την ηλεκτρονική υπογραφή του στοιχείου 10 του άρθρου 3 του Κανονισμού 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 (ΕΕ L 257), η οποία έχει νομική ισχύ και είναι παραδεκτή, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του εν λόγω Κανονισμού είτε με την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του στοιχείου 12 του Κανονισμού 910/2014, η οποία έχει νομική ισχύ ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 25 του εν λόγω Κανονισμού.»

Εκκρεμεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΒΙ, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες, οι τεχνικές προδιαγραφές και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της νέας διάταξης, καθώς και οι τρόποι καταβολής των σχετικών τελών και οι ημερομηνίες των πληρωμών.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω διάταξη ισχύει αναδρομικά από 17.1.2018.

 

Ιστορία.

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης έχει επιχειρηθεί ήδη δύο φορές στο παρελθόν. Ειδικότερα, η νέα διατύπωση αντικαθιστά την προγενέστερη διάταξη του άρθρου 7 Α με τίτλο «Κατάθεση με ηλεκτρονική αλληλογραφία», η οποία είχε προστεθεί με το άρθρο 123 παρ. 3 Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α 5/17.1.2018) και η οποία προέβλεπε ότι από 2.5.2018 η κατάθεση στον Ο.Β.Ι. των αιτήσεων για χορήγηση κάθε είδους τίτλων και πιστοποιητικών βιομηχανικής ιδιοκτησίας, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων για τη βιομηχανική ιδιοκτησία γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. [για μία παρουσίαση της παλαιότερης διάταξης δείτε εδώ]

Πάντως, η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων στον ΟΒΙ είχε επιχειρηθεί αρχικά διά της υπ’αριθμόν 1313/25.10.2017 προσθήκης-τροπολογίας  του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο σχέδιο νόμου του ίδιου Υπουργείου με τίτλο «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», η οποία όμως δεν εντάχθηκε στο τελικό ψηφισθέν κείμενο του ως άνω σχεδίου νόμου, όπως αυτό ψηφίστηκε στις 8/11/2017. [δείτε σχετικά εδώ]

 

Πηγή: https://efiling.obi.gr/; http://www.obi.gr/el/news/15-%ce%b1%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%af%ce%b8%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-2/

 

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ (TRADE SECRETS)

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ...

ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ...

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ & ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ...

 

 

trade secret

Με τον Ν. 4605/2019 (ΦΕΚ Α' 52.1.4.2019) ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (στις 29/3/2019) μεταφέρθηκε (μεταξύ πολλών άλλων) στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία (EE) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους.

Νομοτεχνικά, η μεταφορά πραγματοποιείται με την προσθήκη 11 νέων άρθρων (22 Α – 22 Κ) στον Νόμο 1733/1987 (περί μεταφοράς τεχνολογίας, εφευρέσεων, τεχνολογικής καινοτομίας και σύστασης Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας).

Οι εν λόγω διατάξεις εφαρμόζονται στις τεχνογνωσίες και στις επιχειρηματικές πληροφορίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικά απόρρητα) και οι οποίες παράγουν έννομα αποτελέσματα στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας.

Οι νέες διατάξεις εισάγουν ορισμούς, προϋποθέσεις και μέτρα προστασίας του κατόχου εμπορικού απορρήτου σε περίπτωση παράνομης αποκάλυψης.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία μεταφοράς είχε λήξει ήδη την 9η Ιουνίου 2018.

 

Ακολουθεί το κείμενο των νέων διατάξεων του δικαίου εμπορικών απορρήτων (άρθρο 1 Ν. 4605/2019):

 

Μετά το άρθρο 22 του ν. 1733/1987 (Α΄ 171) προστίθενται άρθρα 22Α, 22Β, 22Γ, 22Δ, 22Ε, 22ΣΤ, 22Ζ, 22Η, 22Θ, 22Ι και 22Κ ως εξής:

 

«Άρθρο 22Α (άρθρα 1 και 2 της Οδηγίας 2016/943)

Πεδίο Εφαρμογής – Ορισμοί

 1. Οι διατάξεις των άρθρων 22Α–22Κ του παρόντος εφαρμόζονται στις τεχνογνωσίες και στις επιχειρηματικές πληροφορίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικά απόρρητα) και οι οποίες παράγουν έννομα αποτελέσματα στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας.
 1. Οι διατάξεις των άρθρων 22Α–22Κ του παρόντος δεν θίγουν:

α) την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης,

β) την εφαρμογή των ενωσιακών ή εθνικών κανόνων που επιβάλλουν στους κατόχους εμπορικού απορρήτου να αποκαλύπτουν, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών απορρήτων, στο κοινό ή σε διοικητικές ή δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων των αρχών αυτών,

γ) την εφαρμογή των ενωσιακών ή εθνικών κανόνων που επιβάλλουν ή επιτρέπουν στα όργανα και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις εθνικές δημόσιες αρχές να αποκαλύπτουν πληροφορίες που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις, τις οποίες τα ανωτέρω όργανα, οργανισμοί ή αρχές κατέχουν σύμφωνα με, και σε συμμόρφωση με, τις υποχρεώσεις και τα προνόμια που προβλέπονται στο ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο,

δ) την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και το δικαίωμά τους να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και την αντίστοιχη πρακτική.

 1. Οι διατάξεις των άρθρων 22Α–22Κ δεν αποτελούν λόγο περιορισμού της κινητικότητας των εργαζομένων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την άσκηση της κινητικότητας, η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 22Α–22Κ δεν δικαιολογεί:

α) τον περιορισμό της εκ μέρους των εργαζομένων χρήσης των πληροφοριών, που δεν συνιστούν εμπορικό απόρρητο σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 4,

β) τον περιορισμό της χρήσης εκ μέρους των εργαζομένων της εμπειρίας και των δεξιοτήτων που έχουν νομότυπα αποκτήσει στο σύνηθες πλαίσιο της εργασίας τους,

γ) την επιβολή στους εργαζομένους, μέσω των συμβάσεων εργασίας τους, πρόσθετων περιορισμών εκτός όσων προβλέπονται από το εθνικό ή ενωσιακό δίκαιο.

 1. Για τους σκοπούς του παρόντος, ισχύουν οι εξής ορισμοί:

α) ως «εμπορικό απόρρητο» νοούνται οι πληροφορίες οι οποίες πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

αα) είναι απόρρητες, με την έννοια ότι, είτε ως σύνολο είτε από την άποψη του ακριβούς περιεχομένου και της διάταξης των συνιστωσών τους, δεν είναι ευρέως γνωστές σε πρόσωπα που ανήκουν στους κύκλους που ασχολούνται συνήθως με αυτό το είδος πληροφοριών ούτε άμεσα προσβάσιμες στα πρόσωπα αυτά,

ββ) έχουν εμπορική αξία που απορρέει από τον απόρρητο χαρακτήρα τους,

γγ) το πρόσωπο, που έχει αποκτήσει νόμιμα τον έλεγχο επί των εν λόγω πληροφοριών, έχει καταβάλει εύλογες προσπάθειες, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων, για την προστασία του απόρρητου χαρακτήρα τους,

β) ως «κάτοχος εμπορικού απορρήτου» νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ελέγχει νόμιμα ένα εμπορικό απόρρητο,

γ) ως «παραβάτης» νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παράνομα έχει αποκτήσει, χρησιμοποιήσει ή αποκαλύψει εμπορικό απόρρητο,

δ) ως «παράνομα εμπορεύματα» νοούνται τα εμπορεύματα των οποίων το σχέδιο, τα χαρακτηριστικά, η λειτουργία, η διαδικασία παραγωγής ή η εμπορία αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα από την παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη εμπορικών απορρήτων.

 

Άρθρο 22Β

(άρθρα 3, 4 και 5 της Οδηγίας 2016/943) Απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη εμπορικών απορρήτων

 1. Η απόκτηση εμπορικού απορρήτου θεωρείται νόμιμη, όταν το εμπορικό απόρρητο προέρχεται από οποιονδήποτε από τους εξής τρόπους:

α) ανεξάρτητη ανακάλυψη ή δημιουργία,

β) παρατήρηση, μελέτη, αποσυναρμολόγηση ή δοκιμή ενός προϊόντος ή αντικειμένου που έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού ή που βρίσκεται νόμιμα στην κατοχή του αποδέκτη των πληροφοριών, ο οποίος δεν υπέχει νόμιμη υποχρέωση περιορισμού της απόκτησης του εμπορικού απορρήτου,

γ) άσκηση του δικαιώματος των εργαζομένων ή των εκπροσώπων τους στην ενημέρωση και τη διαβούλευση, σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και την αντίστοιχη πρακτική,

δ) οποιαδήποτε άλλη πρακτική, η οποία, υπό τις περιστάσεις αυτές, είναι σύμφωνη με τα χρηστά συναλλακτικά ήθη.

 1. Η απόκτηση, η χρήση ή η αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου θεωρείται νόμιμη αν επιβάλλεται ή επιτρέπεται από το ενωσιακό ή το εθνικό δίκαιο.
 1. Η απόκτηση εμπορικού απορρήτου χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του θεωρείται παράνομη όταν διενεργείται με:

α) μη επιτρεπόμενη πρόσβαση, ιδιοποίηση ή αντιγραφή εγγράφων, αντικειμένων, υλικών, ουσιών ή ηλεκτρονικών αρχείων που νόμιμα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κατόχου του εμπορικού απορρήτου, τα οποία περιέχουν το εμπορικό απόρρητο ή από τα οποία μπορεί να εξαχθεί το εμπορικό απόρρητο, ή

β) οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά η οποία, υπό τις περιστάσεις αυτές, θεωρείται αντίθετη στα χρηστά συναλλακτικά ήθη.

 1. Η χρήση ή η αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου θεωρείται παράνομη όποτε πραγματοποιείται χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του εμπορικού απορρήτου από πρόσωπο που αποδεδειγμένα πληροί οποιαδήποτε από τις εξής προϋποθέσεις:

α) έχει αποκτήσει το εμπορικό απόρρητο παράνομα, β) έχει παραβιάσει συμφωνία εμπιστευτικότητας ή άλλη υποχρέωση μη αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου,

γ) έχει παραβιάσει συμβατική ή άλλη υποχρέωση να περιορίζει τη χρήση του εμπορικού απορρήτου.

 1. Η απόκτηση, η χρήση ή η αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου θεωρείται, επίσης, παράνομη όταν ένα πρόσωπο, κατά τη στιγμή της απόκτησης, της χρήσης ή της αποκάλυψης, γνώριζε ή όφειλε, υπό τις περιστάσεις, να γνωρίζει ότι το εμπορικό απόρρητο έχει αποκτηθεί άμεσα ή έμμεσα από άλλο πρόσωπο, το οποίο χρησιμοποιούσε ή αποκάλυπτε το εμπορικό απόρρητο παράνομα, σύμφωνα με την παράγραφο 4.
 1. Η παραγωγή, η προσφορά ή η διάθεση στην αγορά παράνομων εμπορευμάτων, ή η εισαγωγή, η εξαγωγή ή η αποθήκευση παράνομων εμπορευμάτων για τους σκοπούς αυτούς θεωρείται, επίσης παράνομη χρήση εμπορικού απορρήτου όταν το πρόσωπο που ασκεί αυτές τις δραστηριότητες γνώριζε ή όφειλε υπό τις περιστάσεις, να γνωρίζει ότι, το εμπορικό απόρρητο έχει χρησιμοποιηθεί παράνομα, σύμφωνα με την παράγραφο 4.
 1. Αίτηση παροχής δικαστικής προστασίας με αντικείμενο τη λήψη μέτρων ή την καταβολή αποζημιώσεως, που προβλέπονται στα άρθρα 22Δ–22Ι, απορρίπτεται, όταν η θεωρούμενη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη του εμπορικού απορρήτου έχει πραγματοποιηθεί:

α) για την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της ελευθερίας και της πολυφωνίας των

μέσων μαζικής ενημέρωσης, ή

β) για τη διαπίστωση αδικοπρακτικής συμπεριφοράς ή παράνομης δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι ο εναγόμενος ενήργησε προς τον σκοπό της προστασίας του γενικού δημόσιου συμφέροντος,

γ) όταν το εμπορικό απόρρητο αποκαλύφθηκε από τους εργαζομένους στους εκπροσώπους τους, στο πλαίσιο της νόμιμης άσκησης εκ μέρους των αντιπροσώπων αυτών των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο, εφόσον η αποκάλυψη αυτή ήταν αναγκαία για την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων,

δ) χάριν προστασίας έννομου συμφέροντος που αναγνωρίζεται από το ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο.

 

Άρθρο 22Γ

(άρθρα 7 και 8 της Οδηγίας 2016/943)

Αναλογικότητα, αποφυγή καταχρηστικής προσφυγής στη δικαιοσύνη και προθεσμία παραγραφής

 1. Τα μέτρα, οι διαδικασίες και τα μέσα ένδικης προστασίας που προβλέπονται στα άρθρα 22Δ–22Ι εφαρμόζονται κατά τρόπο ο οποίος:

α) είναι αναλογικός,

β) αποτρέπει τη δημιουργία εμποδίων για το νόμιμο εμπόριο στην εσωτερική αγορά,

γ) παρέχει διασφαλίσεις κατά της καταχρηστικής τους χρήσης.

 1. Το δικαστήριο μπορεί, ύστερα από αίτημα του εναγομένου, όταν η αίτηση που αφορά την παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη εμπορικών απορρήτων είναι προδήλως αβάσιμη και διαπιστώνεται ότι o ενάγων κίνησε τη δικαστική διαδικασία καταχρηστικά ή κακόπιστα, να διατάξει την καταβολή στον εναγόμενο αποζημίωσης ανάλογης προς την ζημία που υπέστη εξαιτίας της προσβολής της προσωπικότητάς του.
 1. Οι αξιώσεις για τη λήψη μέτρων ή την επιδίκαση αποζημιώσεως, που προβλέπονται στα άρθρα 22Δ–22Ι, παραγράφονται ύστερα από πέντε (5) έτη από τότε που ο κάτοχος του εμπορικού απορρήτου έλαβε γνώση είτε της προσβολής είτε της ζημίας και του προς αποζημίωση υπόχρεου.

 

Άρθρο 22Δ

(άρθρο 9 της Οδηγίας 2016/943) Προστασία του εμπιστευτικού χαρακτήρα των εμπορικών απορρήτων κατά τις δικαστικές διαδικασίες

 1. Οι διάδικοι, οι δικηγόροι ή άλλοι εκπρόσωποί τους, οι μάρτυρες, οι πραγματογνώμονες και κάθε άλλο πρόσωπο που συμμετέχει σε δικαστική διαδικασία που αφορά την παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου, ή που έχει πρόσβαση σε έγγραφα τα οποία αποτελούν μέρος των εν λόγω δικαστικών διαδικασιών, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν ή να αποκαλύπτουν οποιοδήποτε εμπορικό απόρρητο ή θεωρούμενο εμπορικό απόρρητο, που ευρίσκεται εις χείρας των αρμόδιων δικαστικών αρχών, το οποίο έχει χαρακτηριστεί εμπιστευτικό και περιήλθε σε γνώση τους λόγω αυτής της συμμετοχής ή της πρόσβασης ύστερα από τεκμηριωμένη αίτηση κάποιου ενδιαφερομένου.

Η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου παραμένει σε ισχύ και μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών, αλλά λήγει αν:

α) κριθεί με τελεσίδικη απόφαση ότι το θεωρούμενο εμπορικό απόρρητο δεν πληροί τις απαιτήσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 22Α,

β) με την πάροδο του χρόνου, οι εν λόγω πληροφορίες καθίστανται ευρέως γνωστές σε πρόσωπα που ανήκουν στους κύκλους που ασχολούνται συνήθως με αυτό το είδος πληροφοριών ή καθίστανται άμεσα προσβάσιμες από αυτά.

 1. Το δικαστήριο μπορεί, κατόπιν αιτήσεως του διαδίκου, να λαμβάνει ειδικά μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου να προστατευτεί η εμπιστευτικότητα κάθε εμπορικού απορρήτου ή θεωρούμενου εμπορικού απορρήτου, το οποίο χρησιμοποιείται ή αναφέρεται κατά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας που αφορά την παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου.

Τα μέτρα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνουν τη δυνατότητα:

α) να περιορίζεται εν όλω ή εν μέρει η πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο περιέχει εμπορικά απόρρητα ή θεωρούμενα εμπορικά απόρρητα, το οποίο υποβάλλεται από τους διαδίκους ή τρίτους, σε περιορισμένο αριθμό προσώπων,

β) να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ακροαματική διαδικασία, καθώς και στα αντίστοιχα πρακτικά ή καταγραφές της διαδικασίας σε περιορισμένο αριθμό προσώπων, όταν ενδέχεται να αποκαλυφθούν εμπορικά απόρρητα ή θεωρούμενα εμπορικά απόρρητα,

γ) να διατίθεται σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που δεν περιλαμβάνεται στον περιορισμένο αριθμό προσώπων που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ ένα μη εμπιστευτικό κείμενο της δικαστικής απόφασης, στην οποία τα αποσπάσματα που περιέχουν εμπορικά απόρρητα έχουν αφαιρεθεί ή αναδιατυπωθεί.

Ο αριθμός των προσώπων που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ δεν υπερβαίνει αυτόν που είναι αναγκαίος, για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με το δικαίωμα των διαδίκων σε άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου και δίκαιη δίκη και περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον φυσικό πρόσωπο για κάθε διάδικο και τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ή άλλους εκπροσώπους των εν λόγω διαδίκων.

 1. Το δικαστήριο, όταν αποφασίζει σχετικά με τα μέτρα της παραγράφου 2 και αξιολογεί την αναλογικότητά τους, λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα σε άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου και σε δίκαιη δίκη, τα νόμιμα συμφέροντα των διαδίκων και των, κατά περίπτωση, τρίτων, καθώς και κάθε ενδεχόμενη βλάβη των διαδίκων και των, κατά περίπτωση, τρίτων, που απορρέει από την αποδοχή ή την απόρριψη των σχετικών μέτρων.
 1. Κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2 ή 3 πραγματοποιείται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 (ΕΕL 119).

 

Άρθρο 22Ε

(άρθρο 10 της Οδηγίας 2016/943)

Ασφαλιστικά μέτρα

 1. Εφόσον πιθανολογείται προσβολή εμπορικού απορρήτου, το μονομελές πρωτοδικείο, δικάζοντας κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ. Κ.Πολ.Δ., μπορεί, ύστερα από αίτημα του κατόχου του εμπορικού απορρήτου, να διατάξει οποιοδήποτε από τα εξής ασφαλιστικά μέτρα έναντι του φερόμενου ως παραβάτη:

α) την παύση ή, ανάλογα με την περίπτωση, την απαγόρευση της χρήσης ή της αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου σε προσωρινή βάση,

β) την απαγόρευση της παραγωγής, της προσφοράς, της διάθεσης στην αγορά ή της χρήσης παράνομων εμπορευμάτων ή της εισαγωγής, της εξαγωγής ή της αποθήκευσης παράνομων εμπορευμάτων για τους σκοπούς αυτούς,

γ) την κατάσχεση ή την παράδοση των εμπορευμάτων, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι παράνομα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων εμπορευμάτων, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος ή η κυκλοφορία τους στην αγορά.

Στις περιπτώσεις της παρούσας, εφαρμόζεται το άρθρο 687 Κ.Πολ.Δ. και, εφόσον απαιτείται, χορηγείται προσωρινή διαταγή σύμφωνα με το άρθρο 691Α Κ.Πολ.Δ..

 1. Εναλλακτικά, σε σχέση με τα μέτρα της παραγράφου 1, το μονομελές πρωτοδικείο μπορεί να εξαρτά τη συνέχιση της θεωρούμενης παράνομης χρήσης του εμπορικού απορρήτου από την κατάθεση εγγυήσεων, με σκοπό να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του κατόχου του εμπορικού απορρήτου. Απαγορεύεται η αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου έναντι κατάθεσης εγγυήσεων.

 

Άρθρο 22ΣΤ

(άρθρο 11 της Οδηγίας 2016/943)

Προϋποθέσεις προσφυγής και εγγυήσεις

 1. Σε σχέση με τα μέτρα του άρθρου 22Ε, το μονομελές πρωτοδικείο μπορεί να απαιτεί από τον αιτούντα να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να θεωρηθούν διαθέσιμα, προκειμένου να πιθανολογηθεί ότι:

α) υφίσταται εμπορικό απόρρητο,

β) ο αιτών είναι ο κάτοχος του εμπορικού απορρήτου,

γ) το εμπορικό απόρρητο έχει αποκτηθεί παράνομα,

χρησιμοποιείται ή αποκαλύπτεται παράνομα, ή ότι επίκειται παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψή του.

 1. Το μονομελές πρωτοδικείο, κατά τη λήψη της απόφασης λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη την αρχή της αναλογικότητας και τις ειδικές περιστάσεις της υπόθεσης που περιλαμβάνουν ανάλογα με την περίπτωση:

α) την αξία και τα λοιπά ειδικά χαρακτηριστικά του εμπορικού απορρήτου,

β) τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του εμπορικού απορρήτου,

γ) τη συμπεριφορά του καθ΄ ου κατά την απόκτηση, τη χρήση ή την αποκάλυψη του εμπορικού απορρήτου,

δ) τις επιπτώσεις της παράνομης χρήσης ή αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου,

ε) τα νόμιμα συμφέροντα των διαδίκων, όπως και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποδοχή ή η απόρριψη των μέτρων έναντι των διαδίκων,

στ) τα νόμιμα συμφέροντα τρίτων,

ζ) το δημόσιο συμφέρον,

η) την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 1. α. Τα ασφαλιστικά μέτρα αίρονται αυτοδικαίως αν ο αιτών δεν ασκήσει αγωγή για την κύρια υπόθεση ενώπιον του αρμόδιου πολιτικού δικαστηρίου, μέσα σε εύλογη προθεσμία που προσδιορίζεται στην απόφαση που τα διατάσσει. Αν η απόφαση δεν ορίζει τέτοια προθεσμία, τα ασφαλιστικά μέτρα αίρονται αυτοδικαίως αν ο αιτών δεν ασκήσει αγωγή για την κύρια υπόθεση μέσα σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες ή τριάντα μία (31) ημερολογιακές ημέρες, ανάλογα με το ποια περίοδος είναι η μεγαλύτερη, από τη δημοσίευση της απόφασης.

β. Τα ασφαλιστικά μέτρα ανακαλούνται ύστερα από αίτημα του καθ΄ ου, αν οι επίμαχες πληροφορίες δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 22Α για λόγους που δεν μπορεί να καταλογιστούν στον καθ΄ ου.

 1. Το μονομελές πρωτοδικείο μπορεί να εξαρτά τη λήψη των μέτρων του άρθρου 22Ε από την εκ μέρους του αιτούντος χορήγηση κατάλληλης εγγύησης ή την παροχή ισοδύναμης διασφάλισης, με σκοπό να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση τυχόν ζημίας του καθ΄ ου και, όπου ενδείκνυται, κάθε άλλου προσώπου θιγόμενου από τα μέτρα.Αν τα μέτρα του άρθρου 22Ε ανακληθούν σύμφωνα

με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 3, αν παύσουν να ισχύουν λόγω πράξης ή παράλειψης του αιτούντος ή αν διαπιστωθεί, εκ των υστέρων, ότι δεν υπήρξε καμία παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη του εμπορικού απορρήτου ή απειλή τέτοιας συμπεριφοράς, το μονομελές πρωτοδικείο μπορεί να διατάξει τον αιτούντα, ύστερα από αίτημα του καθ΄ ου ή του ζημιωθέντος τρίτου, να τους παράσχει εύλογη αποζημίωση για την όποια ζημία προκλήθηκε από τα μέτρα αυτά.

 

Άρθρο 22Ζ

(άρθρο 12 της Οδηγίας 2016/943)

Δικαστικές διαταγές και μέτρα αποκατάστασης

 1. Κατά την έκδοση δικαστικής απόφασης, με την οποία διαπιστώνεται παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου, το δικαστήριο μπορεί, ύστερα από αίτημα του ενάγοντος, να διατάξει κατά του παραβάτη ένα ή περισσότερα από τα εξής μέτρα:

α) την παύση ή, ανάλογα με την περίπτωση, την απαγόρευση της χρήσης ή της αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου,

β) την απαγόρευση της παραγωγής, της προσφοράς, της διάθεσης στην αγορά ή της χρήσης παράνομων εμπορευμάτων ή της εισαγωγής, της εξαγωγής ή της αποθήκευσης παράνομων εμπορευμάτων για τους σκοπούς αυτούς,

γ) τη λήψη των κατάλληλων μέτρων αποκατάστασης σε σχέση με τα παράνομα εμπορεύματα,

δ) την καταστροφή του συνόλου ή μέρους εγγράφου, αντικειμένου, υλικού, ουσίας ή ηλεκτρονικού αρχείου που περιέχει ή ενσωματώνει το εμπορικό απόρρητο ή, όπου ενδείκνυται, την παράδοση στον ενάγοντα του συνόλου ή μέρους των εν λόγω εγγράφων, αντικειμένων, υλικών, ουσιών ή ηλεκτρονικών αρχείων.

 1. Μεταξύ των μέτρων αποκατάστασης της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 συγκαταλέγονται τα εξής:

α) ανάκληση των παράνομων εμπορευμάτων από την αγορά και διάθεσή τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις,

β) αφαίρεση των χαρακτηριστικών που καθιστούν τα εμπορεύματα παράνομα,

γ) καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων ή όπου ενδείκνυται απόσυρσή τους από την αγορά, με την προϋπόθεση ότι, η απόσυρση δεν υποσκάπτει την προστασία του επίδικου εμπορικού απορρήτου.

 1. Το δικαστήριο διατάσσει την εκτέλεση των μέτρων που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ της παραγράφου 1 με δαπάνη του παραβάτη, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι για το αντίθετο. Τα εν λόγω μέτρα ισχύουν με την επιφύλαξη ενδεχόμενης αποζημίωσης που μπορεί να οφείλεται στον κάτοχο του εμπορικού απορρήτου λόγω της παράνομης απόκτησης, χρήσης και αποκάλυψής του. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 941 επ. Κ.Πολ.Δ..

 

Άρθρο 22Η

(άρθρο 13 της Οδηγίας 2016/943)

Προϋποθέσεις προσφυγής, εγγυήσεις και εναλλακτικά μέτρα

 1. Το δικαστήριο, κατά την εξέταση αίτησης για έκδοση των διαταγών και των μέτρων αποκατάστασης του άρθρου 22Ζ, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη την αρχή της αναλογικότητας και τις ειδικές περιστάσεις της υπόθεσης που περιλαμβάνουν, ανάλογα με την περίπτωση:

α) την αξία ή άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του εμπορικού απορρήτου,

β) τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του εμπορικού απορρήτου,

γ) τη συμπεριφορά του εναγομένου κατά την απόκτηση, τη χρήση ή την αποκάλυψη του εμπορικού απορρήτου,

δ) τις επιπτώσεις της παράνομης χρήσης ή αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου,

ε) τα νόμιμα συμφέροντα των διαδίκων, όπως και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αποδοχή ή η απόρριψη των μέτρων έναντι των διαδίκων,

στ) τα νόμιμα συμφέροντα τρίτων, ζ)το δημόσιο συμφέρον,

η) την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Όταν το δικαστήριο περιορίζει τη διάρκεια ισχύος των μέτρων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22Ζ, η διάρκεια αυτή πρέπει να είναι επαρκής προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε εμπορικό ή οικονομικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να έχει αποκομίσει ο παραβάτης από την παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη του εμπορικού απορρήτου.

 1. Τα μέτρα των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 1 του 22Ζ ανακαλούνται ή άλλως παύουν να παράγουν αποτελέσματα, ύστερα από αίτημα του εναγομένου, αν, στο διάστημα που μεσολαβεί, οι επίμαχες πληροφορίες δεν πληρούν πλέον τις απαιτήσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 22Α για λόγους που δεν μπορεί να καταλογιστούν άμεσα ή έμμεσα στον εναγόμενο.
 1. Ύστερα από αίτημα του προσώπου έναντι του οποίου ενδέχεται να ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 22Ζ, το δικαστήριο μπορεί, αντί να επιβάλει τα μέτρα αυτά, να διατάξει την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στο ζημιωθέντα, αν πληρούνται σωρευτικά οι εξής όροι:

α) το ενδιαφερόμενο πρόσωπο κατά τη χρήση ή την αποκάλυψη δεν γνώριζε ούτε όφειλε, υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, να γνωρίζει ότι το εμπορικό απόρρητο αποκτήθηκε από τρίτο που χρησιμοποίησε ή αποκάλυψε το εμπορικό απόρρητο παράνομα,

β) η εκτέλεση των εν λόγω μέτρων θα προκαλούσε δυσανάλογη ζημία στο πρόσωπο αυτό,

γ) η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στο ζημιωθέντα διάδικο κρίνεται εύλογη.

Όταν διατάσσεται χρηματική αποζημίωση αντί των μέτρων που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22Ζ, αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των δικαιωμάτων ή των λοιπών αμοιβών που θα οφείλονταν, αν το εν λόγω πρόσωπο είχε ζητήσει την άδεια να χρησιμοποιεί το επίμαχο εμπορικό απόρρητο για τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα μπορούσε να έχει απαγορευτεί η χρήση του εμπορικού απορρήτου.

 

Άρθρο 22Θ

(άρθρο 14 της Οδηγίας 2016/943)

Αποζημίωση

 1. Αν το ζητήσει ο ζημιωθείς διάδικος, το δικαστήριο διατάσσει τον παραβάτη, ο οποίος γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι προέβαινε σε παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου, να καταβάλει στον κάτοχο του εμπορικού απορρήτου αποζημίωση ανάλογη προς την πραγματική ζημία που υπέστη ως αποτέλεσμα της παράνομης απόκτησης, χρήσης ή αποκάλυψης. Η ευθύνη για την καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους εργαζομένων προς τους εργοδότες τους για παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου του εργοδότη περιορίζεται, αναλόγως, αν οι εργαζόμενοι είχαν ενεργήσει χωρίς δόλο.
 1. Κατά τον καθορισμό της αποζημίωσης της παραγράφου 1, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, όπως τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, περιλαμβανομένης της απώλειας κερδών, τις οποίες υπέστη ο ζημιωθείς διάδικος, τα αθέμιτα κέρδη που έχει αποκομίσει ο παραβάτης και, κατά περίπτωση, άλλα στοιχεία, πέραν των οικονομικών, όπως την ηθική βλάβη που έχει προκαλέσει στον κάτοχο του εμπορικού απορρήτου η παράνομη απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψή του. Εναλλακτικά, το δικαστήριο μπορεί, κατά περίπτωση, να καθορίζει κατ΄ αποκοπή αποζημίωση βάσει στοιχείων, όπως, τουλάχιστον, το ύψος των δικαιωμάτων ή των λοιπών αμοιβών που θα οφείλονταν, αν ο παραβάτης είχε ζητήσει την άδεια να χρησιμοποιεί το επίδικο εμπορικό απόρρητο.

 

Άρθρο 22Ι

(άρθρο 15 της Οδηγίας 2016/943)

Δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων

 1. Σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής κατά της παράνομης απόκτησης, χρήσης ή αποκάλυψης εμπορικού απορρήτου, το δικαστήριο μπορεί να διατάσσει, ύστερα από αίτημα του ενάγοντος και με δαπάνη του παραβάτη, ενδεδειγμένα μέτρα για τη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με την απόφαση, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ή μερικής δημοσίευσής της.
 1. Σε οποιοδήποτε μέτρο από όσα αναφέρονται στην παράγραφο 1 προστατεύεται η εμπιστευτικότητα των εμπορικών απορρήτων όπως προβλέπεται στο άρθρο 22Δ.
 1. Όταν αποφασίζει αν θα διατάξει μέτρο της παραγράφου 1 και αξιολογεί την αναλογικότητά του, το δικαστήριο λαμβάνει, όπου χρειάζεται, υπόψη την αξία του εμπορικού απορρήτου, τη συμπεριφορά του παραβάτη ως προς την απόκτηση, τη χρήση ή την αποκάλυψη του εμπορικού απορρήτου, τις επιπτώσεις της παράνομης χρήσης ή αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω παράνομης χρήσης ή αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου από τον παραβάτη. Το δικαστήριο λαμβάνει, επίσης, υπόψη κατά πόσον οι πληροφορίες για τον παραβάτη θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί το φυσικό πρόσωπο και, σε καταφατική περίπτωση, κατά πόσον η δημοσίευση αυτών των πληροφοριών δικαιολογείται, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης βλάβης που μπορεί να προκαλέσει το εν λόγω μέτρο στην ιδιωτική ζωή και τη φήμη του παραβάτη.

 

Άρθρο 22Κ

(άρθρα 16 και 17 της Οδηγίας 2016/943)

Κυρώσεις – ανταλλαγή πληροφοριών

 1. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις σε κάθε πρόσωπο που δεν συμμορφώνεται ή αρνείται να συμμορφωθεί με οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται σύμφωνα με τα άρθρα 22Δ, 22Ε και 22Ζ.
 1. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να επιβληθούν περιοδικές χρηματικές ποινές, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς μέτρο που λαμβάνεται σύμφωνα με τα άρθρα 22Ε και 22Ζ.
 1. Εθνικός ανταποκριτής για κάθε θέμα εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στα άρθρα 22Δ–22Ι ορίζεται ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση από τον ΟΒΙ, καθορίζονται το είδος των κυρώσεων, τα κριτήρια για την κλιμάκωσή τους, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις επιβολής των κυρώσεων και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.


Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Image credits: Hand photo created by asierromero - www.freepik.com


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΟ 2019

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ...

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

STARTUP EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΙΔΕΑ ΜΟΥ;

Θ. Χίου, Το Δίκαιο προστασίας εμπορικών απορρήτων ως θεμέλιο για την ανάπτυξη μιας οικονομίας της καινοτομίας - Η Πρόταση Οδηγίας για την προστασία μυστικής τεχνογνωσίας και εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών, ΔΕΕ, 1/2016

obi wipo

 

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα

«Υπηρεσίες και δράσεις του WIPO»

την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 και ώρα 09:00 π.μ.

στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Bασιλέως Κωνσταντίνου 38, Αθήνα (Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας")

To σεμινάριο απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα, τους εφευρέτες, τους σχεδιαστές και σε εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και των Βιομηχανικών Σχεδίων στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών αξιοποίησης Δικαιωμάτων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

 

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρέχεται ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά.

 

To Πρόγραμμα του Σεμιναρίου είναι διαθέσιμο εδώ: http://www.iprights.gr/images/pdf/2019_WIPO_Seminar_Athens_v4_GR.pdf

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται εγγραφή με συμπλήρωση και αποστολή στον ΟΒΙ της παρακάτω ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής έως 8.4.2019.

https://docs.google.com/forms/d/1KBpGZHYC453KzRg5s7f8JrhkCCgwsFVR1iOmqyyxj6k/edit

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Β. Μακρή, Τμήμα Επικοινωνίας ΟΒΙ (Τηλ. 210 6183618, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )


 

Πηγή: http://www.obi.gr/el/events/%CF%83%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83/

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: BΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΒΙ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΒΙ: ALTERNATIVE IP STRATEGIES TO SUPPORT R&D EFFORTS ...

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΒΙ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ...

copyright touch

 

Με το άρθρο 85 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016). Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις.», το οποίο ψηφίστηκε στις 29/3/2019 [εκκρεμεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ], επέρχονται νέες τροποποιήσεις στον ν. 4481/2017 περί συλλογικής διαχείρισης (διά της υπ’ αρ. Τροπολογίας: 2053/48 26.3.2019 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού).

Πιο συγκεκριμένα οι εισαγόμενες τροποποιήσεις ρυθμίζουν ιδίως ζητήματα που ανέκυψαν κατά την τρέχουσα μεταβατική περίοδο έκτακτης συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στο πεδίο των μουσικών έργων, ύστερα από την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ και την ενεργοποίηση της ΕΥΕΔ:

 

Aναδρομική επέκταση έκτακτης διαχείρισης και σε προγενέστερες της ανάθεσης αξιώσεις είσπραξης δικαιωμάτων.

Προβλέπεται η εκ του νόμου επέκταση της ανάθεσης διαχείρισης δικαιωμάτων στο πλαίσιο έκτακτης συλλογικής διαχείρισης (ΕΥΕΔ), ώστε να καλύπτει την είσπραξη δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορούν χρήσεις προγενέστερες της ανάθεσης στην ΕΥΕΔ, για τα οποία είτε δεν είχε χορηγηθεί άδεια από την ανεξάρτητη οντότητα του άρθρου 50 (ΑΟΔ δεσπόζουσας θέσης), της οποίας η άδεια ανακλήθηκε [ΑΕΠΙ], είτε είχε χορηγηθεί άδεια αλλά δεν είχαν καταβληθεί τα δικαιώματα (νέα παράγραφος 1 α περ. β’ του άρθρου 12 ν. 4481/2017).

 

Ακατάσχετο και αδέσμευτο των διανεμητέων ποσών.

Τα έσοδα από δικαιώματα ή τα έσοδα που προκύπτουν από την επένδυση των εσόδων από δικαιώματα που περιέχονται στους ξεχωριστούς λογαριασμούς που ειδικώς προβλέπονται στον ν. 4481/2017, καθώς και οι απαιτήσεις από δικαιώματα του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, της ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης του άρθρου 50  και του ΟΠΙ κατά την άσκηση των καθηκόντων που ως φορέας έκτακτης συλλογικής διαχείρισης είναι ακατάσχετα από οποιονδήποτε κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης (νέο τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 17 ν. 4481/2017).

Επίσης, τα έσοδα και οι απαιτήσεις από δικαιώματα του προηγούμενου εδαφίου δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, όσον αφορά τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ή την Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης του άρθρου 50 τον ΟΠΙ κατά την άσκηση των καθηκόντων του που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 51 Α [έκτακτη συλλογική διαχείριση] (νέο πέμπτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 17 ν. 4481/2017).

 

Άρση μέτρων διασφάλισης οφειλών στο Δημόσιο που έχουν επιβληθεί σε φορείς συλλογικής διαχείρισης.

Επιπλέον, τυχόν μέτρα διασφάλισης των οφειλών στο Δημόσιο, που έχουν ήδη επιβληθεί κατά του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ή της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης του άρθρου 50, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4174/2013, για ίδιες οφειλές κατά του Δημοσίου, αίρονται αυτοδικαίως (νέο έκτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 17 ν. 4481/2017).

Οι ανωτέρω διατάξεις περί ακατάσχετου και αδέσμευτου εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς εκτελέσεις ως προς το ατέλεστο μέρος της διαδικασίας αυτών και ως προς τις πράξεις εκτελέσεως που θα γίνουν μετά την έναρξη της ισχύος τους. Το κύρος και οι έννομες συνέπειες των πράξεων της διαδικασίας εκτελέσεως που έχουν γίνει πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (ν. 4471/2018) δεν θίγονται (νέα τελ. εδάφια της παρ. 3 του άρθρου 17 ν. 4481/2017).

 

Εξαίρεση από κατάσχεση εις χείρας φορέα συλλογικής διαχείρισης για απαιτήσεις κατά δικαιούχων-μελών του φυσικών προσώπων.

Επιπρόσθετα, εξαιρούνται από την κατάσχεση στα χέρια του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, της ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης του άρθρου 50 και του ΟΠΙ κατά την άσκηση των καθηκόντων που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 51Α, χρηματικές απαιτήσεις τρίτων, του Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά των δικαιούχων φυσικών προσώπων μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (7.500,00 €) ετησίως για κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο (νέα παρ. 5 του άρθρου 17 ν. 4481/2017).

 

Εξαίρεση διανεμητέων ποσών από πτωχευτική περιουσία φορέα συλλογικής διαχείρισης.

Σε περίπτωση πτώχευσης του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή της ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης του άρθρου 50, τα έσοδα από δικαιώματα, τα έσοδα που προκύπτουν από την επένδυση των εσόδων από δικαιώματα που περιέχονται στους ξεχωριστούς λογαριασμούς της περίπτωσης α ́ της παραγράφου 2, οι απαιτήσεις από δικαιώματα και η εύλογη αμοιβή του άρθρου 18 του ν. 2121/1993, δεν ανήκουν στην πτωχευτική περιουσία της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 3588/2007(Α ́153) (Πτωχευτικός Κώδικας) και αποχωρίζονται υποχρεωτικά από αυτήν υπέρ των δικαιούχων - μελών, όπως αυτοί εκπροσωπούνται. Η παρούσα ρύθμιση εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς αιτήσεις πτώχευσης και για αιτήσεις πτώχευσης και τις εκκρεμείς πτωχεύσεις (νέα παράγραφος 6 του άρθρου 17 ν. 4481/2017).

 

Ανυπαρξία διαδοχής μεταξύ παυθέντος φορέα συλλογικής διαχείρισης και φορέα έκτακτης συλλογικής διαχείρισης.

Η ανάθεση της διαχείρισης δικαιωμάτων των δικαιούχων στον ΟΠΙ εκτάκτως και προσωρινά σύμφωνα με την παράγραφο 1, δεν συνιστά μεταβίβαση περιουσίας κατ’ άρθρο 479 ΑΚ, του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή της ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης του άρθρου 50, η άδεια του οποίου ανακλήθηκε, στον ΟΠΙ. Ο ΟΠΙ δεν καθίσταται καθολικός ή ειδικός διάδοχος του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή της ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης του άρθρου 50. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 5.4.2018 (νέα παράγραφος 10 του άρθρου 51 Α του ν. 4481/2017).

 

Η τροπολογία είναι διαθέσιμη εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10979230.pdf

 

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10979230.pdf


Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Πηγή: www.hellenicparliament.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΙ (Ε.Υ.Ε.Δ.) ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΕΠΙ 

META-AEΠΙ ΕΠΟΧΗ: Η ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΣΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΠΙ ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ...

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΟΣΔ Η ΑΟΔ