πνευματική ιδιοκτησία εύλογη αμοιβή για ιδιωτική αναπαραγωγή

 

Με το άρθρο 117 του πρόσφατου Ν. 5039/2023 που τιτλοφορείται «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 83/3-4-2023) επήλθε τροποποίηση στη διάταξη του άρθρου 18§9 εδ. α’ Ν. 2121/1993.

 

Η τροποποίηση αφορά τη θέση νέας προθεσμίας και καταληκτικής ημερομηνίας για τη λήψη της απόφασης του ΟΠΙ που προβλέπει η ως άνω διάταξη για καθορισμό του τρόπου κατανομής της εύλογης αμοιβής μεταξύ οργανισμών συλλογικής διαχείρισης που εκπροσωπούν την ίδια κατηγορία ή υποκατηγορία δικαιούχων της εν λόγω αμοιβής, στην περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την κατανομή αυτή μεταξύ των δικαιούχων ΟΣΔ έως την 1η Απριλίου εκάστου έτους.

 

Η νέα διάταξη του άρ. 18§9 Ν. 2121/1993 έχει ως εξής (με κόκκινο η τροποποίηση):

 

«9. Όταν στην ίδια κατηγορία ή υποκατηγορία δικαιούχων υπάρχουν περισσότεροι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και η συμφωνία για τη μεταξύ τους κατανομή του ποσοστού της εύλογης αμοιβής δεν έχει επιτευχθεί μέχρι την 1η Απριλίου εκάστου έτους, η κατανομή των ποσοστών της εύλογης αυτής αμοιβής στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης της κάθε κατηγορίας ή υποκατηγορίας δικαιούχων, ο τρόπος είσπραξης και καταβολής, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του ΟΠΙ, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από την εκκίνηση είτε μετά από αίτηση οποιουδήποτε δικαιούχου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης είτε μετά από σχετική κλήση του ΟΠΙ, της διαδικασίας έκδοσης απόφασης ενώπιον του ΟΠΙ και σε κάθε περίπτωση έως την 30ή Νοεμβρίου εκάστου έτους. Η απόφαση του ΟΠΙ διαμορφώνεται σύμφωνα με τις απόψεις των ενδιαφερόμενων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης την καλή πίστη, τα συναλλακτικά ήθη και τις ακολουθούμενες πρακτικές σε διεθνές και κοινοτικό επίπεδο. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης που δεν συμφωνούν με την απόφαση του ΟΠΙ μπορούν να ζητήσουν από το Μονομελές Πρωτοδικείο δικάζον, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, να καθορίσει άλλη κατανομή, οι οφειλέτες όμως υποχρεούνται να καταβάλουν στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης την εύλογη αμοιβή με βάση την απόφαση του ΟΠΙ. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την εξόφληση και ελευθέρωσή τους.»

 

Η νέα διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1.1.2022 (άρ. 117§2 περ. α) Ν. 5039/2023). Κατά την πρώτη εφαρμογή της τροποποιημένης του παρόντος (δηλαδή για το έτος 2023), σε υποθέσεις που εκκρεμούσαν ενώπιον του ΟΠΙ έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος χορηγείται προθεσμία για την έκδοση της απόφασης του ΟΠΙ έως την 31η.7.2023 (άρ. 117§2 περ. β) Ν. 5039/2023).

 

 

Οι δικαιούχοι της εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι της εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή προσδιορίζονται στη διάταξη του άρθρου 18§3 Ν. 2121/1993, ανάλογα με την περίπτωση του τεχνικού μέσου που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια ελεύθερης ιδιωτικής αναπαραγωγής.

 

Ο νόμος προβλέπει τις ακόλουθες περιπτώσεις κατανομής:

 

1. Η αμοιβή για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές - ταμπλέτες (tablets), και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) (2% της αξίας τους) κατανέμεται στους α) πνευματικούς δημιουργούς, β) στους ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες, γ) στους παραγωγούς γραμμένων μαγνητικών ταινιών ή άλλων γραμμένων υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας και δ) στους εκδότες εντύπων. 

2. Η αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, μαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας (6% της αξίας τους) κατανέμεται κατά 55% στους πνευματικούς δημιουργούς, 25% στους ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες και 20% στους παραγωγούς γραμμένων μαγνητικών ταινιών ή άλλων γραμμένων υλικών φορέων ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας.

3. Η αμοιβή για τους υλικούς φορείς ψηφιακής αντιγραφής και τα άλλα αποθηκευτικά μέσα χωρητικότητας άνω των 4GB, όπως επίσης η αμοιβή για συσκευές ή εξαρτήματα ανεξάρτητα εάν λειτουργούν σε συνάρτηση ή μη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιμοποιούνται για την ψηφιακή αντιγραφή, μετεγγραφή ή με άλλο τρόπο αναπαραγωγή (6% της αξίας τους) κατανέμεται στους δικαιούχους  πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

4. Η αμοιβή για τις φωτοτυπικές συσκευές, τους σαρωτές, συμπεριλαμβανομένων των τρισδιάστατων, τους εκτυπωτές, συμπεριλαμβανομένων των τρισδιάστατων, και για χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες (4% της αξίας τους) κατανέμεται εξ ημισείας μεταξύ των πνευματικών δημιουργών και των εκδοτών εντύπων.  

 

 

Πηγή: www.hellenicparliament.gr
Επιμέλεια ανάρτησης: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠ. ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡ. 18§4 Ν. 2121/1993

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ (3D PRINTING) ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ AD HOC ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ Ν. 2121/1993