OPI


Προσφάτως ανακοινώθηκε από τον ΟΠΙ η θέση σε λειτουργία ενός ad hoc ιστοτόπου (https://a18.opi.gr/), μέσω του οποίου καθίσταται δυνατή η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης προς τον ΟΠΙ από τους υπόχρεους καταβολής εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ. 18§4 Ν. 2121/1993. Η δήλωση υποβάλλεται με μορφή αρχείων pdf στο οικείο πεδίο, αντί της αποστολής email στην ηλεκτρονική διεύθυνση ‘Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.’.


Ειδικότερα και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΠΙ «[…] μέσω του ασφαλούς περιβάλλοντος a18.opi.gr υπάρχει απευθείας σύνδεση με την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής των υπευθύνων δηλώσεων και θα συμπληρώνονται τα σχετικά πεδία - ονοματεπώνυμο υπόχρεου ή επωνυμία της εταιρείας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και σχόλια εάν είναι επιθυμητό. Κατόπιν τα σχετικά αρχεία μεταφορτώνονται (υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 και τυχόν άλλα συνοδευτικά αρχεία) και επιλέγεται το πεδίο «Υποβολή».

Η συμπληρωμένη αυτή φόρμα θα λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό, ο οποίος θα αποστέλλεται αυτόματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση των ενδιαφερόμενων με την υποβολή της (από το οποίο μήνυμα θα προκύπτει και η ημερομηνία υποβολής), και τα εν λόγω αρχεία από κοινού με τον αριθμό που θα τα συνοδεύει συνολικά θα κοινοποιούνται ταυτόχρονα στον ΟΠΙ, καθώς και στους δικαιούχους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.»


Καταγραφή0

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρ. 18§4 Ν. 2121/1993:

4. α) Όποιος εισάγει ή αποκτά ενδοκοινοτικά ή παράγει και διαθέτει τεχνικά μέσα ή/και χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες που, σύμφωνα με την παράγραφο 3, υπόκεινται στην καταβολή εύλογης αμοιβής, υποχρεούται εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου να δηλώνει εγγράφως και υπευθύνως κατά το ν. 1599/1986 (Α' 75) προς τον ΟΠΙ:

αα) την ποσότητα και τη συνολική αξία των τεχνικών μέσων ή/και χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπίες που κατά περίπτωση εισήγαγε ή απόκτησε ενδοκοινοτικά ή παρήγαγε και διέθεσε κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο ανά κατηγορία και τύπο τεχνικού μέσου και

ββ) ότι αυτή είναι πράγματι η ποσότητα και συνολική αξία χωρίς καμία απόκρυψη.



Υπενθυμίζεται επίσης ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2019/789, 2019/790, 2006/115/ΕΚ, το οποίο ευρίσκεται ακόμη υπό διαβούλευση, με το άρθρο 43§2 και 3 επιφέρει τροποποιήσεις στο άρ. 18§4 Ν. 2121/1993 ως ακολούθως, οι οποίες επηρεάζουν το περιεχόμενο της ως άνω υπεύθυνης δήλωσης:

Καταγραφή1Καταγραφή22Καταγραφή33

 

Πηγή: https://www.opi.gr/epikairotita1/nea/9923-18-2121-1993

Επιμέλεια ανάρτησης: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΑΔΕ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, ΓΙΑ ΣΚΟΠΟΥΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ, ΤΗΣ «ΕΥΛΟΓΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ» ΚΑΙ ΤΟΥ «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» ΤΟΥ Ν. 2121/1993

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑIΣΙΟ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡ. 18 Ν. 2121/1993

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ (3D PRINTING) ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ AD HOC ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ Ν. 2121/1993