accounting

Με την από 2/8/2018 υπ’ αριθμόν ΠΟΛ 1161/2018 Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή ΦΠΑ και Τελών Χαρτοσήμου στα ποσά που εισπράττουν οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων ως εύλογη αμοιβή για ιδιωτική αναπαραγωγή (άρθρο 18 Ν. 2121/1993 [και όχι άρ. 49 όπως εκ παραδρομής αναφέρεται στην Εγκύκλιο]) και ως δικαίωμα παρακολούθησης (άρθρο 5 Ν.2121/1993).

 

Eύλογη αμοιβή.

Ειδικότερα, η Εγκύκλιος διευκρινίζει ότι τα ποσά που καταβάλλονται από τους οφειλέτες αυτής (εισαγωγείς και παραγωγούς συσκευών και μέσων αναπαραγωγής) ως εύλογη αμοιβή δεν πρέπει να επιβαρύνονται με ΦΠΑ, δεδομένου ότι η τελευταία δεν αποτελεί την αντιπαροχή έναντι παροχής υπηρεσιών από μέρους των δικαιούχων δικαιωμάτων αναπαραγωγής, αλλά συσχετίζεται με τη ζημία που υφίστανται οι εν λόγω δικαιούχοι από την ελεύθερη αναπαραγωγή των έργων τους.

Αντιθέτως, το ποσό της εύλογης αμοιβής που εισπράττουν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης από τους εισαγωγείς και τους παραγωγούς των εν λόγω συσκευών και τεχνικών μέσων αναπαραγωγής υπόκειται σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου 3% (πλέον 20% εισφοράς υπέρ ΟΓΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου. Το βάρος της δαπάνης του χαρτοσήμου φέρουν καταρχήν και τα δύο μέρη (οφειλέτες και ΟΣΔ) ενώ το τέλος χαρτοσήμου δεν υπολογίζεται εκ νέου κατά την απόδοση του ποσού από τους ΟΣΔ στους δικαιούχους.

 

Δικαίωμα παρακολούθησης.

Τα ποσά που καταβάλλονται ως δικαίωμα παρακολούθησης δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αντάλλαγμα για φορολογητέα πράξη από μέρους των δικαιούχων αυτών κατά την έννοια των διατάξεων περί ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν υπάγονται στον ΦΠΑ, δεδομένου ότι ο δημιουργός-δικαιούχος του δικαιώματος παρακολούθησης δεν μπορεί να επηρεάσει τη μεταπώληση του έργου του, καθώς δεν αποτελεί τον έναν εκ των δύο συμβαλλόμενων μερών και, συνεπώς, δε συνδέεται με έννομη σχέση με τον αγοραστή του έργου του.

Εντούτοις, επειδή τα εν λόγω ποσά αποτελούν αποζημίωση του δημιουργού για την προστασία του ατομικού του συμφέροντος ως δημιουργού του έργου τέχνης και θα τυγχάνουν εφεξής εφαρμογής οι διατάξεις του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου, κατ' αναλογία προς όσα ισχύουν για την εύλογη αμοιβή.

 

Τέλος διευκρινίζεται ότι το ποσό που ενδεχομένως εισπράττουν ή παρακρατούν οι ΟΣΔ από τους δικαιούχους εύλογης αμοιβής ή/και παρακολούθησης για υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχουν προς τα πρόσωπα αυτά υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

 

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της Εγκυκλίου εδώ.

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

Πηγή: https://www.aade.gr/egkyklioi-kai-apophaseis/pol-1161-02-08-2018

 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΕΣ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑIΣΙΟ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡ. 18 Ν. 2121/1993