copyright touch

Αναμορφώθηκε πρόσφατα η διάταξη του άρθρου 66 Ε Ν 2121/1993, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία της Επιτροπής για τη γνωστοποίηση διαδικτυακής προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων του ΟΠΙ (ΕΔΠΠΙ) και αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντιμετώπισης της διαδικτυακής προσβολής πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, με το άρθρο 25 του Νόμου 4708/2020 (ΦΕΚ 140/Α/21-7-2020) αντικαθίσταται το άρθρο 66Ε του ν. 2121/1993 (Α΄ 25) με ισχύ από 21 Ιουλίου 2020.

Η νέα διάταξη είναι εκτενέστερη, αναριθμεί τις παραγράφους της προηγούμενης διάταξης και βελτιώνει ορισμένες διατυπώσεις της τελευταίας. Στο ουσιαστικό σκέλος, η βασική αλλαγή που εισάγεται αφορά την ενίσχυση των μέτρων για αποτροπή της επανάληψης προσβολής, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, στους δικαιούχους-αιτούντες τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης ζητώντας την έκδοση νέας απόφασης χωρίς την καταβολή νέου τέλους υπόθεσης εξέτασης, προσκομίζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για παραβίαση της απόφασης ή απειλή επανάληψης της προσβολής με οποιονδήποτε τεχνικό τρόπο, και στην Επιτροπή τη δυνατότητα λήψης κάθε πρόσφορου μέσου για την αποτροπή της επανάληψης προσβολής (π.χ. dynamic blocking injunction), με προφανή σκοπό την αντιμετώπιση των κλώνων ιστοσελίδων προς τις οποίες η πρόσβαση διακόπηκε με την αρχική απόφαση.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι μεταβολές που επέρχονται στις αρμοδιότητες και στα μέτρα που δύναται η Επιτροπή να λάβει για την αντιμετώπιση των διαδικτυακών προσβολών που τίθενται υπόψιν της:

1

2

3

4

5

6

 

7

8

9

υ.γ. Σημειώνεται ότι με το άρθρο 20 του ως άνω νόμου αντικαθίσταται το άρ. 46 του ν. 3028/2002 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και εισάγεται νέα ρύθμιση σχετικά με τη δημιουργία και χρήση απεικονίσεων μνημείων.

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Πηγή: www.et.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΔΠΠΙ ...

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΕΔΠΠΙ) ...

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΠΟΑ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΔΠΠΙ  ...