copyright touch

 

Update 21/12/2020: Ν. 4761/2020 (ΦΕΚ A’ 248/13.12.2020, Νόμος: Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις), άρθρα 68 και 69.


Μία νέα τροποποίηση του πλαισίου επιβολής πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο ψηφίστηκε πρόσφατα (10/10/2020, εκκρεμεί δημοσίευση στο ΦΕΚ) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, με την από 9/12/2020 (εκπρόθεσμη) τροπολογία αρ. 651/24 στο Νομοσχέδιο με τίτλο «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ίδρυση ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Δήμο Λέσβου, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το ιστορικό μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», εισάγονται δύο νέοι μηχανισμοί προστασίας:


1. Προληπτική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων από την ΕΔΠΠΙ.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του άρθρου 66 Ε παρ. 10 Α Ν. 2121/1993, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος εκ μέρους του δικαιούχου προς την ΕΔΠΠΙ με το οποίο θα ζητείται η προληπτική διακοπή πρόσβασης σε ισότοπο ή σε όνομα χώρου, εφόσον μέσω αυτού επίκειται μεγάλης κλίμακας προσβολή προστατευόμενων δικαιωμάτων (sic) πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων «για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης που πρόκειται να μεταδοθούν ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους» (sic) και συντρέχει «επείγουσα περίπτωση αποτροπής άμεσου, σοβαρού και επικείμενου κινδύνου ή ανεπανόρθωτης βλάβης για το δημόσιο συμφέρον ή για το δικαιούχο». (άρ. 66 Ε § 10 Α 1. στ. α’ και γ’ Ν. 2121/1993).


Ένα πρώτο σχόλιο:
Η νέα δυνατότητα προστασίας απηχεί χαρακτηριστικά διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων (επείγων επικείμενος κίνδυνος ή βλάβη, πιθανολόγηση), μολαταύτα το αποτέλεσμά τους (διακοπή πρόσβασης) ενέχει χαρακτήρα πλήρους ρύθμισης της κατάστασης (βλ. τον αμετάκλητο χαρακτήρα της απόφασης κατά την §4). Ως προς το αντικείμενο προληπτικής προστασίας, η διάταξη φαίνεται να αναφέρεται μόνο στις live διαδικτυακές μεταδόσεις προστατευόμενων έργων. Πάντως, η συσχέτιση γεγονότων «εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης» και διαδικτύου φαίνεται να υπονοεί περιπτώσεις simulcasting και όχι webcasting. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κίνδυνος και η επικείμενη βλάβη δεν αναφέρονται μόνο στα ιδιωτικά δικαιώματα του αιτούντος δικαιούχου αλλά και στο δημόσιο συμφέρον. Θ.Χ.



2. Σύστημα επιφυλακής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για περιπτώσεις προσβολών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Με την ίδια τροπολογία τροποποιείται το άρθρο 12 περ. κδ’ Ν. 4070/2012, δυνάμει του οποίου «η Ε.Ε.Τ.Τ. είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και λειτουργία συστήματος επιφυλακής, ενεργού και ετοιμότητας, αρμόδιων οργανικών μοντάδων της Ε.Ε.Τ.Τ. με σκοπό την άμεση διακοπή πρόσβασης σε συγκεκριμένα ονόματα χώρου (Domain Names) και διαδικτυακές διευθύνσεις (Internet Protocol Addresses, κατά τα πρότυπα IPv4 και ΙPv6) […] κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, δικαστικών αποφάσεων ή αποφάσεων της Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής (Ε.Δ.Π.Π.Ι.)».



Επιμέλεια:
Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Πηγή: www.hellenicparliament.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

 

NEA ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΔΠΠΙ ...

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΕΔΠΠΙ) ...

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΠΟΑ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΔΠΠΙ  ...