copyright touch
Update 20/9/2021: η ΚΥΑ 3897 (ΦΕΚ Β’ 3194/20-7-2021) αντικαταστάθηκε από την από 17/9/2021 υπ’ αρ. 4419 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 4345/20-9-2021).

Στα τέλη του 2020, ο Ν. 4761/2020 (ΦΕΚ A’ 248/13.12.2020) εισήγαγε στο άρθρο 66 Ε νέα παράγραφο υπ’ αρ. 10 Α, δυνάμει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος εκ μέρους δικαιούχου πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων προς την ΕΔΠΠΙ, με το οποίο θα ζητείται η προληπτική διακοπή πρόσβασης σε ισότοπο ή σε όνομα χώρου, εφόσον μέσω αυτού επίκειται μεγάλης κλίμακας προσβολή προστατευόμενων δικαιωμάτων (sic) πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων «για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης που πρόκειται να μεταδοθούν ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους» (sic) και συντρέχει «επείγουσα περίπτωση αποτροπής άμεσου, σοβαρού και επικείμενου κινδύνου ή ανεπανόρθωτης βλάβης για το δημόσιο συμφέρον ή για το δικαιούχο». (άρ. 66 Ε § 10 Α 1. στ. α’ και γ’ Ν. 2121/1993).


Σύμφωνα δε με την υποπαράγραφο 6 της ίδιας παραγράφου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την αίτηση του δικαιούχου, την απόφαση της Επιτροπής, το ύψος και τον τρόπο καταβολής του τέλους.


Η ανωτέρω απόφαση εκδόθηκε στις 20/7/2021 (υπ’ αρ. 3897 ΚΥΑ, ΦΕΚ Β’ 3194/20-7-2021) με τίτλο «Καθορισμός στοιχείων της  αίτησης της υποπαρ. 1 της παρ. 10Α του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 «Ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο» ενώπιον της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, της απόφασης, καθορισμός ύψους τέλους εξέτασης αίτησης και τρόπου καταβολής αυτού.»

Η ΚΥΑ καθορίζει τις προϋποθέσεις εξέτασης της αίτησης της παρ. 10 Α και προσδιορίζει τα μέτρα που δύναται να λάβει η ΕΔΠΠΙ, κατόπιν εξέτασης της αίτησης («διακοπή πρόσβασης στον συγκεκριμένο ενιαίο εντοπιστή πόρων (URL) ή διεύθυνση διαδικτυακού πρωτο κόλλου (IP addresse) ή όνομα τομέα (domain name) και παραλλαγές των τελευταίων).


Περαιτέρω, αποσαφηνίζει, μεταξύ άλλων, τον όρο «μεγάλης κλίμακας προσβολής» του άρ. 66 Ε § 10 Α, αρ. 1 στ. α’ Ν. 2121/1993), ορίζοντας ότι «ένδειξη προσβολών μεγάλης κλίμακας είναι, ιδίως, η πιθανολογούμενη προσβολή δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικού δικαιώματος μεγάλης κλίμακας επί γεγονότων εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, καθώς και η πιθανολογούμενη προσβολή δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικού δικαιώματος γεγονότος εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, το οποίο κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας αναμένεται να έχει υψηλή τηλεθέαση» (άρ. 2§2 της ΚΥΑ).

 

Η απόφαση εκδίδεται το αργότερο 24 ώρες πριν τη μετάδοση του γεγονότος (άρ. 2§5 της ΚΥΑ) και κοινοποιείται με email στους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο (άρ. 3§ 1 της ΚΥΑ) (μάλιστα η απόφαση θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί στον πάροχο κατά την στιγμή της ηλεκτρονικής της αποστολής (άρ. 3§2 της ΚΥΑ)).


Με την απόφαση η ΕΔΠΠΙ καλεί τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο να διακόψουν εντός προθεσμίας που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από έξι (6) ώρες και μεγαλύτερη από δώδεκα (12) ώρες από την αποστολή της απόφασης, την πρόσβαση στο περιεχόμενο των περιλαμβανόμενων στην απόφαση ενιαίων εντοπιστών πόρων (URLs) ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονομάτων τομέα (domain names) και στις τυχόν παραλλαγές (άρ. 2§6 της ΚΥΑ).


Τέλος, η ΚΥΑ ορίζει ότι για την υποβολή αίτησης του άρθρου 66 Ε §10 Α προβλέπεται τέλος που ανέρχεται στα 300 ευρώ, εφόσον η αίτηση περιλαμβάνει ένα όνομα τομέα (domain name) ή διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (Ip address) ή ενιαίου εντοπιστή πόρων (URL). Στην περίπτωση που η αίτηση περιλαμβάνει από δύο (2) έως πέντε (5) ονόματα τομέα ή διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (Ip addresses) ή ενιαίων εντοπιστών πόρων (URLs), το ύψος ανέρχεται στα 500 ευρώ, από έξι (6) έως δέκα (10) ονόματα τομέα ή διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου ή ενιαίων εντοπιστών πόρων στα 700 ευρώ και από έντεκα (11) έως πενήντα (50) ονόματα τομέα ή διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου ή ενιαίων εντοπιστών πόρων στα 1.000 ευρώ Στην περίπτωση που η αίτηση αφορά σε διακοπή πρόσβασης σε διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση περιεχομένου με ρευμάτωση δεδομένων συνεχούς ροής (live - streaming), το ύψος του τέλους εξέτασης της αίτησης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. (άρθρο 4§1 της ΚΥΑ).

 

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Πηγή: www.et.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

NEA ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΔΠΠΙ ...

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΕΔΠΠΙ) ...

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΠΟΑ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΔΠΠΙ  ...