aepi
Η ΑΕΠΙ εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση σχετικά με τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων του πρόσφατα αποβιώσαντος δημιουργού και ερμηνευτή Π. Παντελίδη, με την οποία δηλώνει ότι συνεχίζει να εκπροσωπεί τα πνευματικά δικαιώματα του τελευταίου, με εξαίρεση τις εξουσίες μηχανικής αναπαραγωγής και διάθεσης καθώς και παραγωγής, αναπαραγωγής και διάθεση υλικών φορέων εγγραφής εικόνας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1 του Ν. 2121/1993:

«Η Πνευματική ιδιοκτησία [περιουσιακό και ηθικό δικαίωμα] διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα (70) χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού.»

Εν προκειμένω, τα πνευματικά δικαιώματα επί των μουσικών έργων του Π. Παντελίδη θα προστατεύονται μέχρι την 1/1/2087.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 14 στ. β’ της σύμβασης «ανάθεσης και διαχείρισης και προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με μεταβίβαση-εκχώρηση αυτών», με την οποία οι δημιουργοί γίνονται μέλη της ΑΕΠΙ και αναθέτουν στην τελευταία τη (συλλογική) διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων τους:

«Συνομολογείται ρητά ότι, σε περίπτωση που κατά την διάρκεια της παρούσας ή της μετά ανανέωση ισχύουσας, ως άνω, επέλθει ο θάνατος του ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ, η παρούσα συνεχίζει να ισχύει με τους αυτούς ακριβώς όρους με τους νόμιμους κληρονόμους του δημιουργού, ως και με κάθε άλλο νόμιμο δικαιούχο.»

 

Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της ανακοίνωσης:

 

«Η ΑΕΠΙ συνεχίζει να εκπροσωπεί τα πνευματικά δικαιώματα του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ με εξαίρεση τη μηχανική αναπαραγωγή και διάθεση καθώς και την παραγωγή, αναπαραγωγή και διάθεση υλικών φορέων εγγραφής εικόνας.

Με αφορμή δημοσιεύματα του διαδικτυακού Τύπου που αναφέρουν ότι η ΑΕΠΙ με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι σταματά να εκπροσωπεί τα πνευματικά δικαιώματα του Παντελή Παντελίδη και για την αποκατάσταση της αλήθειας και τη διασφάλιση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του εν λόγω δημιουργού, η ΑΕΠΙ ενημερώνει για τα ακόλουθα:

1.     Η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ, που εστάλη την Πέμπτη 21. 4. 2016 στις δισκογραφικές εταιρείες, στα συμβεβλημένα εργοστάσια παραγωγής/εκτύπωσης cd/dvd και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση εντύπων και διαθέτουν μαζί με αυτά cd/dvd (εφημερίδες, περιοδικά, λοιπές εκδόσεις) αναφέρει επακριβώς τα εξής :

«Με την παρούσα, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι από 21.04.2016, η ΑΕΠΙ δεν εκπροσωπεί το ρεπερτόριο του συνθέτη/στιχουργού Παντελή Παντελίδη για τη χρήση των έργων του στις εξουσίες μηχανικής αναπαραγωγής και διάθεσης καθώς και παραγωγής, αναπαραγωγής και διάθεσης υλικών φορέων εγγραφής εικόνας για την περιοχή της Ελλάδας.»

2.     Με την ανακοίνωση αυτή η ΑΕΠΙ υλοποιεί το αίτημα της οικογένειας του δημιουργού, να εξαιρέσει τις δύο προαναφερθείσες εξουσίες - μετά το περιστατικό της παραβίασης και κλοπής πνευματικών έργων από τους προσωπικούς λογαριασμούς του δημιουργού - ώστε να αποφευχθεί η κυκλοφορία μη επιθυμητών επανεκτελέσεων και διασκευών των έργων του, σε μια περίοδο βαθιάς οδύνης και πένθους της οικογένειας.

3.     Η ΑΕΠΙ συνεχίζει να εκπροσωπεί τα πνευματικά δικαιώματα του συνθέτη/στιχουργού Παντελή Παντελίδη για όλες τις υπόλοιπες εξουσίες που της έχει εκχωρήσει η οικογένεια του δημιουργού ως νόμιμος δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού, δηλ.

-         το γενικό εκτελεστικό δικαίωμα,

-         το δικαίωμα ραδιοφωνικής μετάδοσης,

-        το δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης των ραδιοφωνικά μεταδιδόμενων έργων,

-         το δικαίωμα τηλεοπτικής μετάδοσης,

-         το δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης τηλεοπτικά μεταδιδόμενων έργων,

-         το δικαίωμα κινηματογραφικής προβολής,

-         το δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης μηχανικά αναπαραχθέντων έργων,

-         το δικαίωμα κινηματογραφικής παραγωγής,

-           το δικαίωμα δημόσιας εκτέλεσης υλικών φορέων εικόνας, καθώς και

-         το δικαίωμα online (μέσω Δικτύων) διαδραστικής (interactive) χρήσης μουσικής,

-         το δικαίωμα online (μέσω Δικτύων) μη διαδραστικής (non interactive) χρήσης μουσικής,

-         εκμίσθωση υλικών φορέων ήχου ή ήχου και εικόνας, με καταβολή εύλογης αμοιβής,

-         τα δικαιώματα από τρόπους εκμετάλλευσης που προκύπτουν από την τεχνική εξέλιξη ή από μελλοντικές νομοθετικές μεταβολές.

Η ΑΕΠΙ, συνεργαζόμενη πάντοτε με τα μέλη της (δημιουργούς- δικαιούχους), έχει ικανοποιήσει κατά το παρελθόν, ικανοποιεί και σήμερα όπως με την οικογένεια του άνω δημιουργού Παντελή Παντελίδη και θα συνεχίσει να ικανοποιεί και στο μέλλον, τέτοιου είδους αιτήματα, υποστηρίζοντας τις επιλογές των μελών της για την προάσπιση των πάσης φύσεως δικαιωμάτων τους (περιουσιακών και ηθικών).

22 Απριλίου 2016»

 

Δικηγόρος πνευματική ιδιοκτησία πνευματικά δικαιώματα Θεόδωρος Χίου

Πηγή: http://www.aepi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=954&Itemid=137