cover Νομοσχέδιο

Update: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος για τη Συλλογική Διαχείρηση: Ν. 4481/2017 (ΦΕΚ Α' 100/20-07-2017).

 

Ψηφίστηκε την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλες διατάξεις». 

 

Το Σχέδιο Νόμου έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου στην υπ' αριθμόν ΡΞ' συνεδρίαση της Βουλής που διεξήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος.

 

Οι ρυθμίσεις του αρχικώς κατατεθέντος Σχεδίου Νόμου διατηρούνται ως επί το πλείστον και στην ψηφισθείσα εκδοχή. 

 

Οι βασικότερες μεταβολές σε σχέση με την κατατεθείσα εκδοχή που εμφιλοχώρησαν κατά τη διαδικασία της ψήφισης αφορούν: 

  • τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του εποπτικού συμβουλίου ΟΣΔ από έως 5 σε έως 9 μέλη (άρθρο 10 παρ. 1 του ψηφισθέντος Σ/Ν).
  • την κατάργηση της ρύθμισης για την αμοιβή για εκτέλεση μουσικής σε εμπορικά καταστήματα (άρθρο 45 του αρχικώς κατατεθέντος Σ/Ν) 
  • την αφαίρεση των έξυπνων κινητών (smartphones) από τον κατάλογο των μέσων για τα οποία οφείλεται καταβολή εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή (άρθρο 54 παρ. 2 στ. Α του ψηφισθέντος Σ/Ν) 
  • την αύξηση του ποσοστού επί της αξίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets που αποτελεί τη βάση για καταβολή εύλογης αμοιβής για ιδιωντική αναπαραγωγή από 1% σε 2% (άρθρο 54 παρ. 2 στ. Α του ψηφισθέντος Σ/Ν)
  • την εγκατάλειψη της προταθείσας διεύρυνσης της εξαίρεσης για αναπαραγωγή προστατευόμενων έργων για διδασκαλία (άρθρο 54 παρ. 3 του αρχικώς κατατεθέντος Σ/Ν).

 

Το τελικό ψηφισθέν κείμενο του Σχεδίου Νόμου είναι διαθέσιμο εδώ

Τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης είναι διαθέσιμα εδώ.

 

Η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στο χώρο της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και στο νομοθετικό πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας γενικότερα. Το πανόραμα των ρυθμίσεων του νέου νομοθετήματος θα εκτεθεί σε προσεχή ανάρτηση του ΙPRights.GR.

 

Πηγή: www.hellenicparliament.gr

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Πνευματικών Δικαιωμάτων (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

BREAKING: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΕΠΙ: ΤΟ [ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ] ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ [4/7/2016]