money

 

Το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας παρουσιάζει φορολογικές και κοινωνικοασφαλιστικές πτυχές οι οποίες, αν και απασχολούν πρακτικά τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων και ιδίως τους συνταξιούχους δικαιούχους, δεν τυχγάνουν πάντονε σαφούς ρύθμισης.

Ειδικώς δε, είχε από καιρό τεθεί το ερώτημα του κατά πόσον η είσπραξη εσόδων από εκμετάλλευση πνευματικών έργων ή προστατευόμενων συμβολών από συγγενικά δικαιώματα από συνταξιούχους  χαρακτηρίζεται ως δραστηριότητα μετά τη συνταξιοδότηση η οποία οδηγεί σε περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 60%, κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 1 Ν. 4387/2016 (Ασφαλιστικός Νόμος "Κατρούγκαλου").

Με πρόσφατη Εγκύκλιο συμπληρώνεται ερμηνευτικά το ισχύον καθεστώς της είσπραξης εσόδων από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την από 6/5/2019 υπ’ αρ. Φ.10141/οικ.19892/539 Εγκύκλιo του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

  • H λήψη εσόδων από πνευματικά δικαιώματα επί έργων σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ανάληψη δραστηριότητας μετά τη συνταξιοδότηση
  • Στους  δε συνταξιούχους οι οποίοι κατέχουν [sic] είτε πνευματικά είτε συγγενικά δικαιώματα, από τα οποία αποκομίζουν έσοδα:
    • αφενός δεν εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ν.4387/2016 και ως εκ τούτου δεν προκαλούνται μειώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης και
    • αφετέρου δεν εισφοροδοτούνται για τυχόν εισοδήματα από τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Εκ της ευρύτητας της διατύπωσης φρονούμε ότι τα επίμαχα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα δύνανται να προέρχονται από οποιαδήποτε κατηγορία έργου με την έννοια του άρ. 2 ν. 2121/1993 και ανεξάρτητα από το χρόνο δημιουργίας του.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε αντιμετωπιστεί ερμηνευτικά και στο παρελθόν με την υπ΄ αριθμ. Φ. 80000/οικ.10568/222/16-2-2018, η οποία όμως, όπως αναφέραμε σε σχετική ανάρτηση, δεν διευκρίνιζε ρητώς το καθεστώς των εσόδων από έργα που δημιουργούνται από τον συνταξιούχο κατά την περίοδο της συναξιοδότησης.

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Πηγή: http://www.ypakp.gr/

Image credits: https://www.freepik.com/index.php?goto=74&idfoto=1199227&term=money | Designed by Freepik.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ [ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ]

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ