arxeia kai politismikes anagnoseis

Εκδόθηκε ο τόμος 'Αρχεία και Πολιτισμικές Αναγνώσεις', εκδ. 'Οσελότος', 2020, σσ. 1-261.


Πρόκειται για τα Πρακτικά της Ημερίδας που οργάνωσε η Διεπιστημονική Ερευνητική Ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου, 'Πληροφορία: Iστορία, Ρύθμιση, Πολιτισμός' IHRC (ihrc.gr) και το ερευνητικό πρόγραμμα του ΤΑΒΜ WebLibLaw την 15η Μαρτίου 2020, με τίτλο 'Άρχεία και Πολιτισμικές Αναγνώσεις', με τη συμμετοχή των Δημήτρη Μεταλληνού, Γιάννα Δημητρίου, Μανόλη Δρακάκη, Βίκυς Γκανάτσιου, Χρήστου ΖαμπακόλαΒιχελμίνας Ζάχου, Αλεξάνδρας Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, Μαρίνου Παπαδόπουλου, Ονούφριου Παυλογιάννη, Μαρίας Καραγιώργη, Άννας Κουλικούρδη, Ελένης Μαμμά, Ασημίνας Σταθοπούλου και Πρόλογο της τ. Αν. Καθηγήτριας του ΤΑΒΜ και πρώην Διευθύντριας των Γενικών  Αρχείων του Κράτους της Κέρκυρας, Αλίκης Δ. Νικηφόρου. Επιστημονική επιμέλεια στον τόμο έκανε η Δρ Ιστορίας του ΤΑΒΜ Βιχελμίνα Ζάχου.

 

 Από το οπισθόφυλλο του τόμου:

'Ο συλλογικός ανά χείρας τόμος «Αρχεία και πολιτισμικές αναγνώσεις» φιλοδοξεί να συμβάλλει ενεργά στη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για το δημόσιο συμφέρον, για τους σκοπούς τεκμηρίωσης της λειτουργίας, των αναγκών, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των φυσικών ή νομικών προσώπων, δημόσιων ή μη, όπως και για την έρευνα και την ιστορική τεκμηρίωση. Από την εκπαίδευση έως τη χρήση των αρχείων, από τις τεχνικές συντήρησης έως την ισχύουσα νομοθεσία, από το επάγγελμα του αρχειονόμου και την ανάλυση του διπλωματιστή ως τα πρότυπα ασφαλείας, η αρχειακή παραγωγή και διατήρηση συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία της μνήμης και των πρακτικών

λειτουργιών της διαχείρισης των εγγράφων. Το αρχείο, ως ζωτικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι σύμφυτο με την ανθρώπινη ζωή και γι’ αυτόν τον λόγο, το ενδιαφέρον όλων πρέπει να στραφεί στα αρχειακά τεκμήρια που αποτελούν απαραίτητους κόμβους εξόρυξης και ανάπτυξης της πληροφόρησης. Σκοπός του τόμου αυτού είναι να επιτύχει ακριβώς αυτό, να διαμορφώσει, δηλαδή, και να διευρύνει την αρχειακή συνείδηση των πολιτών, ώστε να διαφυλάξουμε την ιστορική μας κληρονομιά'.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πεδίο του δικαίου διανοητικής ιδιοκτησίας παρουσιάζουν οι παρακάτω συμβολές:


Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη

Το δίκαιο της πληροφορίας και η πρόσβαση στα αρχεία: μοχλός ή εμπόδιο στην πρόσβαση στην πληροφορία; σ. 84



Μαρίνος Παπαδόπουλος

Επιστημονική έρευνα, ιστοσυγκομιδή και εξόρυξη κειμένων και δεδομένων σ. 130

 

Το πλήρες κείμενο του Τόμου είναι διαθέσιμο εδώ:
https://ionio.gr/download.php?f=13000-13999/IU-nf-13810-40797-gr.pdf


Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ  ...

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ...

25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

16th NETTIES CONFERENCE: ACCESS TO KNOWLEDGE IN THE 21st CENTURY

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: BΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ