edem1

 


Με την από 23/2/2021 υπ’ αρ. 229/2021 απόφαση του το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ παραπέμπει προς εκδίκαση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, για λόγους σπουδαιότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 51 Α § 8 Ν. 4481/2017, την υπόθεση της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε ο ΟΣΔ «Αυτοδιαχείριση» κατά της διοικητικής πράξης της Υπουργού Πολιτισμού, διά της οποίας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στον ΟΣΔ πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και με διακριτικό τίτλο «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ».


Υπογραμμίζεται πάντως ότι το Δικαστήριο, με την ως άνω παραπεμπτική απόφαση (η οποία επέχει θέση εισήγησης) (βλ. άρ. 14§2 στ. β' π.δ. 18/1989), εισηγείται ότι η άδεια λειτουργίας είναι ακυρωτέα ως μη νομίμως αιτιολογημένη, λόγω πλημμέλειας των παραδοχών περί της οικονομικής βιωσιμότητας της «ΕΔΕΜ», που απαιτεί το άρθρο 4§3  Ν. 4481/2017.


Yπενθυμίζεται ότι με την από 7/2/2020 υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/66892/1385 προσβαλλόμενη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (Φ.Ε.Κ. 561 B΄ 21/02/2020), χορηγήθηκε η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας στην ΕΔΕΜ. Σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού (ημερ. 6/2/2020) ανέφερε τα εξής: 


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με απόλυτη συνέπεια έναντι του νόμου και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους δημιουργούς, αμέσως μετά την κατάθεσή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», την αξιολόγησή της από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και την σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, χορηγεί την άδεια λειτουργίας στο νεοσύστατο οργανισμό.

Είναι προφανές ότι η αδειοδότηση θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα, εάν οι κατά νόμο υπεύθυνοι, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, είχαν τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου φορέα.

Είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις των ΟΣΔ δεν εξαντλούνται στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση άδειας, αλλά αφορούν πρωτίστως στην ανάγκη διαφανούς διαχείρισης και πλήρους λογοδοσίας έναντι των δημιουργών, των οποίων τα δικαιώματα καλούνται να διαχειριστούν. 

Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.



Πηγή:
https://www.edemrights.gr/el/deltio-typoy-se-ischy-i-adeia-leitoyrgias-tis-edem/?fbclid=IwAR2DbOvDdN6wI7Mu45tK2p3lmdZwcoA4H_wEsSYcGPdQpJJyHxlRNNmK-vk

https://www.autodia.gr/File/RetreiveFile/456

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΣΔ & ΑΟΔ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΝΕΟΣ ΟΣΔ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ: «ΕΔΕΜ» ... ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΝΕΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΕΔ