piracy online feb 2025

 

Mε τον πρόσφατο Ν. 5179/2025 (ΦΕΚ Α΄26/20-02-2025) (άρθ. 81-84) επήλθε μία νέα σειρά τροποποιήσεων στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες αφορούν τόσο ζητήματα επιβολής πνευματικών δικαιωμάτων ιδίως σε περίπτωση προσβολών οπτικοακουστικού περιεχομένου (άρθ. 65Α και 66Ε Ν. 2121/1993), όσο και ζητήματα συλλογικής διαχείρισης (άρθ. Ν. 4481/2017).

 

Αναλυτικότερα οι τροποποιήσεις:

 

Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (Ν. 2121/1993)

 

1) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΕΔΠΠΙ)-Τροποποιήσεις στο άρθ. 66Ε Ν. 2121/1993 (άρθ. 81 Ν. 5179/2025)

 

Στην παρ. 1 του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993:

α) στο δεύτερο εδάφιο η φράση «του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ή του συγγενικού δικαιώματος, το οποίο προσβάλλεται» αντικαταστάθηκε από τη φράση «των ανωτέρω δικαιωμάτων που προσβάλλονται».

β) στο τρίτο εδάφιο μετά από τη λέξη «διαδίκτυο» προστέθηκαν οι λέξεις «ο καθολικός ή ειδικός διάδοχος αυτού».

γ) στο πέμπτο εδάφιο μετά τις λέξεις «κατάληξη .gr» προστέθηκαν οι λέξεις «ή .ελ».

 

Στην περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 66Ε του ν. 2121/ 1993:

α) διαγράφηκαν οι λέξεις «όπου είναι εφικτό».

β) οι λέξεις «τον πάροχο υπηρεσίας φιλοξενίας» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «τους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών» εφόσον τα στοιχεία επικοινωνίας τους έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση.

γ) μετά τις λέξεις «ή/και ονομάτων χώρου» προστέθηκαν οι λέξεις «ή/και των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου.

 

Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993: μετά τη λέξη «διαδίκτυο» προστέθηκαν οι λέξεις «και, όπου είναι εφικτό, τον πάροχο ενδιάμεσων υπηρεσιών»

 

Στην παρ. 10Α του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 (επικείμενη διαδικτυακή προσβολή μεγάλης κλίμακας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, που πρόκειται να μεταδοθούν ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους εντός της ελληνικής επικράτειας ή σχετικά με οπτικοακουστικά έργα που πρόκειται να μεταδοθούν ή να παρουσιασθούν ή να καταστούν προσιτά στο κοινό, όπου και όταν αυτό επιλέγει):

 

α) στην υποπαρ. 1:

αα) στην περ. α) διαγράφηκε η λέξη «προστατευόμενων» και στο τέλος της προστέθηκαν οι λέξεις «εντός της ελληνικής επικράτειας ή σχετικά με οπτικοακουστικά έργα που πρόκειται να μεταδοθούν ή να παρουσιασθούν ή να καταστούν προσιτά στο κοινό, όπου και όταν αυτό επιλέγει».

αβ) στην περ. β) οι λέξεις «συνδρομητική σύνδεση» αντικαταστάθηκαν από τη λέξη «πρόσβαση» και οι λέξεις «και, ιδίως,» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης».

αγ) στην περ. γ) οι λέξεις «στον συγκεκριμένο εντοπιστή πόρων (URL) ή διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) ή όνομα τομέα (domain name)» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «στους συγκεκριμένους εντοπιστές πόρων (URLs), ή διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονόματα τομέα (domain names).

 

β) στην υποπαρ. 2:

βα) η περ. α) αντικαταστάθηκε ως εξής:

α) Η αίτηση του δικαιούχου υποβάλλεται στην Επιτροπή το αργότερο δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μετάδοση ή παρουσίαση ή κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού έργου ή του γεγονότος. Αν η Επιτροπή κάνει δεκτή την αίτηση, εκδίδει απόφαση, με την οποία καλεί τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και κάθε άλλο πάροχο ενδιάμεσων υπηρεσιών, εφόσον τα στοιχεία επικοινωνίας του έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση, να διακόψουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο και να λάβουν οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνει η Επιτροπή πρόσφορο και το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή στην πρόληψη της προσβολής, εντός προθεσμίας, που καθορίζεται από την Επιτροπή. Εντός της ως άνω προθεσμίας οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο και οι λοιποί πάροχοι ενδιάμεσων υπηρεσιών, αποδέκτες της απόφασης, αποστέλλουν στην Επιτροπή δηλώσεις για συμμόρφωση με το διατακτικό της απόφασης. Η απόφαση της Επιτροπής δύναται να επιβάλει τη διακοπή πρόσβασης και σε ονόματα χώρου δεύτερου επιπέδου, ακόμη και εάν η πρόσβαση στο περιεχόμενο γίνεται από ονόματα χώρου τρίτου ή επόμενου επιπέδου. Η απόφαση της Επιτροπής εκδίδεται το αργότερο είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από τη μετάδοση ή παρουσίαση ή την κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό του οπτικοακουστικού έργου ή του γεγονότος ή της αθλητικής εκδήλωσης και αποστέλλεται εντός προθεσμίας, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις (3) ώρες και μεγαλύτερη από έξι (6) ώρες από την έναρξη της μετάδοσης ή διάθεσης στο κοινό του γεγονότος μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον δικαιούχο, στους ενδιάμεσους παρόχους, αποδέκτες της απόφασης και στην ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία επικοινωνίας των Μητρώων Παρόχων της ΕΕΤΤ. Μετά τη διακοπή της πρόσβασης στο περιεχόμενο από τους παρόχους η Επιτροπή γνωστοποιεί την απόφαση στους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες των σχετικών διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου ή ονομάτων χώρου, εφόσον τελεί σε γνώση των στοιχείων επικοινωνίας τους.

ββ) στο πρώτο εδάφιο της περ. β) η λέξη «ή» αντικαταστάθηκε από τη λέξη «επί»,

βγ) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β) η λέξη «ή» αντικαταστάθηκε από τη λέξη «επί» και μετά από τις λέξεις «η Επιτροπή» οι λέξεις «εφόσον παρίσταται ανάγκη» διαγράφηκαν.

βδ) η περ. γ) αντικαταστάθηκε ως εξής:

γ) Η απόφαση της Επιτροπής για διακοπή πρόσβασης στην παράνομη μετάδοση, παρουσίαση στο κοινό ή την κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό εκτείνεται πέρα από κάθε εντοπιστή πόρων (URL), διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) και όνομα χώρου (domain name), για τα οποία ρητά γίνεται μνεία στην απόφαση και σε κάθε άλλη διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) ή όνομα χώρου (domain name) μεταφερθεί η παράνομη μετάδοση, παρουσίαση ή κατ’ αίτηση διάθεση στο κοινό ή μέσω των οποίων παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση. Για τον λόγο αυτό ο δικαιούχος υποβάλλει προς την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕΤΤ με κοινοποίηση στην Επιτροπή συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά, ιδίως, με την τεκμηρίωση της παραβίασης της απόφασης ή την επανάληψη της προσβολής, χωρίς χρονικό περιορισμό ακόμη και κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ή παρουσίασης ή της κατ’ αίτηση διάθεσης του οπτικοακουστικού έργου ή του γεγονότος.

βε) προστέθηκαν περ. δ) και ε) ως εξής:

δ) Εφόσον από τα υποβληθέντα στοιχεία πιθανολογείται η παραβίαση απόφασης της Επιτροπής ή η καθ’ οιονδήποτε τεχνικό τρόπο και μέσο προσβολή των δικαιωμάτων επί του περιεχομένου, στο οποίο αφορά η απόφαση της Επιτροπής, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕΤΤ δίνει αμελλητί εντολή στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο για διακοπή πρόσβασης στους πρόσθετους εντοπιστές πόρων (URL) ή στις πρόσθετες διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονόματα χώρου (domain names), και ενημερώνει ταυτόχρονα την Επιτροπή. Οι πάροχοι με περισσότερους από είκοσι χιλιάδες (20.000) συνδρομητές υποχρεούνται να διακόψουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο εντός της προθεσμίας που ορίζει η εντολή της ΕΕΤΤ και η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τριάντα (30) λεπτών από την αποστολή της εντολής της. Η εντολή της ΕΕΤΤ του πρώτου εδαφίου κοινοποιείται στην Επιτροπή στον δικαιούχο του δικαιώματος και στους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι πάροχοι υποχρεούνται να αποστέλλουν δηλώσεις για συμμόρφωση με το διατακτικό της εντολής της ΕΕΤΤ στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΕΤΤ.

ε) Για τη διατήρηση της ισχύος της εντολής της ΕΕΤΤ ο δικαιούχος υποχρεούται να καταθέσει, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών από την έκδοση της εντολής της ΕΕΤΤ, αίτηση στην Επιτροπή για την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης. Για το παραδεκτό της αίτησης καταβάλλεται το προβλεπόμενο τέλος εξέτασης. Η Επιτροπή, μετά από εισήγηση της ΕΕΤΤ και λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τον δικαιούχο και την εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕΤΤ, εκδίδει συμπληρωματική πράξη επί της αρχικής απόφασης. Η συμπληρωματική πράξη εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση της σχετικής εντολής της ΕΕΤΤ. Η πράξη του τρίτου εδαφίου κοινοποιείται από την Επιτροπή στον δικαιούχο, στους παρόχους και στους διαχειριστές και ιδιοκτήτες των αναφερόμενων σε αυτήν ενιαίων εντοπιστών πόρων (URL), ονομάτων χώρου ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου, εφόσον τελεί σε γνώση των στοιχείων επικοινωνίας τους, καθώς και στην EΕΤΤ. Αν δεν υποβληθεί ή δεν υποβληθεί εμπροθέσμως αίτηση σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, η εντολή της ΕΕΤΤ παύει να ισχύει.

 

γ) στην υποπαρ. 3: η λέξη «τομέα» αντικαταστάθηκε από τη λέξη «χώρου».

 

δ) στην υποπαρ. 4:

δα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Οι διαχειριστές και ιδιοκτήτες ιστοτόπων ή ονομάτων χώρου» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «Οι διαχειριστές ή/και ιδιοκτήτες των ονομάτων ή των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου» και

δβ) στο δεύτερο εδάφιο η φράση «Η προσφυγή δεν αναστέλλει αυτοδίκαια» αντικαταστάθηκε από τη φράση «Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκησή της δεν αναστέλλουν».

 

ε) στο πρώτο εδάφιο της υποπαρ. 5: οι λέξεις «της παρ. 1» αντικαταστάθηκε από τις λέξεις «της υποπαρ. 1 και της περ. ε) της υποπαρ. 2» και η φράση «των ιστοτόπων ή ονομάτων χώρου που ασκήσανε την προσφυγή και εθίγησαν» αντικαταστάθηκε από τη φράση «των ονομάτων χώρου ή των διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου που άσκησε την προσφυγή και εθίγη».

 

στ) στην υποπαρ. 6:

στα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «της αίτησης της παρ. 1» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «των αιτήσεων των υποπαρ. 1 και της περ. ε) της υποπαρ. 2» και

στβ) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «του τέλους» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «των τελών».

 

ζ) η υποπαρ. 7 αντικαταστάθηκε ως εξής:

7. Το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 10 εφαρμόζονται και στην παρούσα.

 

η) στην υποπαρ. 8: οι λέξεις «της παρ. 1 και με την υποχρέωση ενημέρωσης και επικαιροποίησης των στοιχείων της παρ. 7» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «της Επιτροπής και της εντολής της ΕΕΤΤ»

 

θ) προστέθηκε υποπαρ. 9 με το εξής περιεχόμενο:

«Στην έννοια του δικαιούχου της υποπαρ. 1 περιλαμβάνεται και ο διοργανωτής αθλητικών εκδηλώσεων, για την προστασία των δικαιωμάτων του, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 84 και την παρ. 2 του άρθρου 84Α του ν. 2725/1999 (Α΄ 121).»

 

5. Στο τέλος του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 προστέθηκε παρ. 14 ως εξής:

«14. Στις αποφάσεις της Επιτροπής εφαρμόζεται το άρθρο 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της Οδηγίας 2000/31/ ΕΚ (Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) (L 277). Με την επιφύλαξη των ειδικότερων ρυθμίσεων του παρόντος, οι πάροχοι ενημερώνουν εγγράφως την Επιτροπή για την εκτέλεση των αποφάσεών της σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 9 του Κανονισμού 2022/2065. Ομοίως ενημερώνουν και τους διαχειριστές και ιδιοκτήτες των ονομάτων χώρου ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου, και τους τυχόν λοιπούς αποδέκτες των αποφάσεων της Επιτροπής, μόλις αυτές εκτελεστούν, εφόσον δεν προβλέπεται η ενημέρωσή τους με άλλον τρόπο από το παρόν. Η Επιτροπή κοινοποιεί τις αποφάσεις της, μαζί με τα σχετικά ενημερωτικά έγγραφα που έχει λάβει από τους παρόχους, στην ΕΕΤΤ, που αποτελεί τον εθνικό συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της Οδηγίας 2000/31/ ΕΚ (Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) (L 277).»

 

 

2) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ - Τροποποίηση άρθ. 65Α ν. 2121/1993 (άρθ. 82 Ν. 5179/2025)

 

Στο άρθρο 65Α του ν. 2121/1993 (Α΄ 25), περί των διοικητικών κυρώσεων, επήλθαν οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) στην παρ. 1: μετά τη φράση «του παρόντος νόμου αναπαράγει» προστέθηκε η λέξη «παρουσιάζει».

Β) προστέθηκε παρ.  2.Β. ως εξής:

«2Β. Όποιος χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση του παρόντος αναμεταδίδει, εγγράφει, αναπαράγει, εν όλω ή εν μέρει, προβαίνει σε διανομή με πώληση ή με άλλους τρόπους, μεταδίδει με κάθε μέσο και τρόπο, παρουσιάζει στο κοινό με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης στις κατ’ αίτηση μετάδοσης, κατέχει ή αποκτά πρόσβαση με κατοχή παράνομου εξοπλισμού ή λογισμικού, με ή χωρίς σκοπό διανομής και γενικά εκμεταλλεύεται παράνομα οπτικοακουστικά έργα ή εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών ή γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης που μεταδίδονται στο διαδίκτυο ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που η δυνατότητα παρακολούθησης παρέχεται μέσω παρόχων υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4779/2021 (Α΄ 27), ανεξαρτήτως άλλων κυρώσεων, υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων πενήντα (750) ευρώ για κάθε παράβαση. Το ίδιο ισχύει για τα παραπάνω δικαιώματα που προσβάλλονται δια της προσφοράς προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο, είτε μέσω διαφήμισης είτε μέσω προώθησης. Αν η προσβολή τελείται με δημόσια παρουσίαση σε κοινό σε χώρους πάσης φύσεως, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για κάθε παράβαση. Όποιος τελεί τις παραπάνω πράξεις με σκοπό άμεσο ή έμμεσο εμπορικό οικονομικό όφελος υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση υποτροπής, τα διοικητικά πρόστιμα στις παρούσας αυξάνονται, αντίστοιχα, για κάθε παράβαση σε χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ στις περιπτώσεις προσβολής για ιδιωτική χρήση, σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ στις περιπτώσεις προσβολής με δημόσια παρουσίαση σε κοινό σε χώρους πάσης φύσεως και σε δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στις περιπτώσεις προσβολής με σκοπό άμεσο ή έμμεσο εμπορικό οικονομικό όφελος.»

 

γ) η παρ. 3 καταργήθηκε

δ) στην παρ. 4:

δα) οι λέξεις «η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.)» αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς» και

δβ) μετά το πρώτο εδάφιο προστέθηκαν δεύτερο και τρίτο εδάφια ως εξής:

«Για τη διαπίστωση των διοικητικών παραβάσεων της παρ. 2Β και την επιβολή των διοικητικών προστίμων επιτρέπεται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές η διαβίβαση προς τις αρχές του πρώτου εδαφίου, των αναγκαίων στοιχείων για την ταυτοποίηση των παραβατών, τα οποία συνελέγησαν και περιέχονται σε ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε κατόπιν άσκησης ποινικής δίωξης για τα εγκλήματα του άρθρου 66. Αντίστοιχα, οι αρχές του πρώτου εδαφίου [η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, οι Αστυνομικές, Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές], δύνανται, με σκοπό τη διαπίστωση των διοικητικών παραβάσεων της παρ. 2Β και την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων, να ζητούν από τους παρόχους της παρ. 10Α του άρθρου 66Ε [πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο], οποιοδήποτε απαραίτητο στοιχείο για την ταυτοποίηση των προσώπων που παραβιάζουν τα δικαιώματα της παρ. 2Β

 

ε) στην παρ. 5: μετά τις λέξεις «υπηρεσίες είσπραξης» προστέθηκαν οι λέξεις «η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους παραβάτες»

 

ΙΙ. ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 

1) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 4481/2017 & Ν. 2121/1993 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΠΙ-Αντικατάσταση άρθ. 43 Ν. 4481/2017 (άρθ. 83 Ν. 5179/2025)

 

Το άρθρο 43 του ν. 4481/2017, περί γνωστοποίησης ενδεχόμενων παραβάσεων, αντικαταστάθηκε ως εξής:

«Άρθρο 43 Γνωστοποίηση ενδεχόμενων παραβιάσεων (άρθρο 36 παράγραφος 2 της Οδηγίας)

1. Τα μέλη ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, οι δικαιούχοι, οι χρήστες, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να γνωστοποιούν στον ΟΠΙ εγγράφως δραστηριότητες ή καταστάσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη τους συνιστούν παραβίαση του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 (Α΄ 25).

2. Για την εξέταση της γνωστοποίησης κατατίθεται παράβολο υπέρ του ΟΠΙ.

3. Σε περίπτωση μη κατάθεσης του παραβόλου, ο ΟΠΙ ειδοποιεί εγγράφως τον υποβάλλοντα τη γνωστοποίηση, τάσσοντάς του προθεσμία για την προσκόμισή του, όχι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών και σε περίπτωση που το παράβολο δεν προσκομισθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η γνωστοποίηση τίθεται στο αρχείο με απόφαση του ΟΠΙ. Ομοίως τίθενται στο αρχείο με απόφαση του ΟΠΙ προδήλως απαράδεκτες ή προδήλως αβάσιμες ή υποβαλλόμενες καταχρηστικά γνωστοποιήσεις. Ο υποβάλλων την γνωστοποίηση ενημερώνεται σχετικά.

4. Με την επιφύλαξη της παρ. 3, για την εξέταση της γνωστοποίησης διενεργείται από τον ΟΠΙ έρευνα, σύμφωνα με τις παρ. 5 έως και 8 του άρθρου 46.

5. Αν διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 46.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζεται το ύψος του παραβόλου της παρ. 2.»

 

2) ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΟΣΔ- Τροποποίηση άρθρου 46 ν. 4481/2017 (άρθ. 84 Ν. 5179/2025)

 

Στο άρθρο 46 του ν. 4481/2017, περί επιβολής κυρώσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) στον τίτλο πριν από τη φράση «Επιβολή κυρώσεων» προστέθηκαν οι λέξεις «Έλεγχος παραβάσεων -»

β) στην παρ. 5:

βα) στο τέλος του πρώτου εδαφίου η λέξη «καταγγελία» αντικαταστάθηκε από τις λέξεις «γνωστοποίηση κατά το άρθρο 43».

ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως εξής: «Την έρευνα διενεργεί ο ΟΠΙ.»

γ) στην παρ. 6:

γα) το πρώτο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως εξής:

«Σε περίπτωση που ο ΟΠΙ κρίνει ότι για την επάρκεια της έρευνας απαιτείται και έλεγχος από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές ή υπηρεσίες ελέγχου άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, αιτείται από τον Υπουργό Πολιτισμό και τον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό την έκδοση εντολής έρευνας προς τους ανωτέρω.»

γβ) προστέθηκε έκτο εδάφιο ως εξής:

«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, το διενεργήσαν αυτήν όργανο συντάσσει πόρισμα για τα αποτελέσματα της έρευνας, το οποίο διαβιβάζεται στον ΟΠΙ, σε περίπτωση που η έρευνα δεν διεξάγεται από αυτόν.»

δ) η παρ. 7 αντικαταστάθηκε ως εξής:

«7. Ο ΟΠΙ αξιολογεί τα αποτελέσματα της έρευνας που περιλαμβάνονται στο πόρισμα και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 καλεί τον αντίστοιχο οργανισμό ή ανεξάρτητη οντότητα σε ακρόαση, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999). Μετά την ακρόαση, ο ΟΠΙ συντάσσει και υποβάλλει στον Υπουργό Πολιτισμού αιτιολογημένη γνώμη για τη διαπίστωση ή μη παράβασης του παρόντος νόμου ή του ν. 2121/1993 και για την επιβλητέα ή τις επιβλητέες σε περίπτωση παράβασης κύρωση ή κυρώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3. Η παράβαση διαπιστώνεται και οι κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και επιδίδεται στον οργανισμό ή την ανεξάρτητη οντότητα της παρ. 1. Η απόφαση αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού ή της ανεξάρτητης οντότητας της παρ. 1 και στην ιστοσελίδα του ΟΠΙ.»

ε) η παρ. 10 καταργήθηκε.

 

 

Συνολικά, η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που κομίζει ο Ν. 5179/2025 σχετίζεται με τη θέσπιση διοικητικού προστίμου ιδίως εις βάρος τελικών χρηστών που αποκτούν πρόσβαση σε (=παρακολουθούν) οπτικοακουστικά έργα ή ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές με χρήση παράνομου εξοπλισμού (π.χ. αποκωδικοποιητές) ή λογισμικού. Η νέα διάταξη του άρθ. 65Α§2Β Ν. 2121/1993 σε συνδ. με το τροποποιηθέν άρθ. 65Α§4 Ν. 2121/1993 φαίνεται να εξοπλίζει (ακούσια;) την απαγόρευση αποκωδικοποίησης που εισάγει το άρθ. 62 Ν. 2121/1993 με σκέλος διοικητικής επιβολής, χωρίς να ακολουθεί το παράδειγμα της ποινικής προστασίας που παρέχει ο Νόμος (άρθ. 66§5 Ν. 2121/1993) στα λοιπά προληπτικά μέτρα προστασίας (Κεφ. 10) των άρθ. 59-61 Ν. 2121/1993.

 

Επιμέλεια ανάρτησης: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Μέσων και Τεχνολογιών (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Πηγή: https://www.et.gr

Eικόνα: ChatGPT-assisted creation

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤOΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚO ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΠΠΙ ΓΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ Η ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΔΠΠΙ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

NEA ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ