yppo

Tο Υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει νέες πολιτικές στον τομέα της χρήσης υλικού που αποτυπώνει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει στο Δημόσιο, όπως εικόνες και βίντεο αρχαιολογικών χώρων, εκθεμάτων μουσείων και μνημείων. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η δημιουργία μιας διαδικτυακής ψηφιακής βιβλιοθήκης, στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος (πχ. φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, περιοδικά, τηλεοράσεις, μαζικά μέσα) θα μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση και να προμηθεύεται υλικό υψηλής ποιότητας (εικόνες ή βίντεο) έναντι καταβολής χαμηλού τέλους. Με τον τρόπο αυτό θα παρακαμφθεί η διαδικασία χορήγησης της κατ’ αρχήν απαιτούμενης προηγούμενης άδειας από το Υπουργείο Πολιτισμού για χρήση του εν λόγω υλικού και θα απαιτείται απλώς η καταβολή του αντίστοιχου τέλους χρήσης.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω άδεια χρήσης δεν σχετίζεται με το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, καθότι τα απεικονιζόμενα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται στο Δημόσιο Τομέα. Ως γνωστόν, βάσει του άρθρου 46 παρ. 4 του Ν. 3028/2002 «για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» «για την παραγωγή, αναπαραγωγή και διάδοση στο κοινό, για άμεσο ή έμμεσο οικονομικό ή εμπορικό σκοπό, εκμαγείων, αντιγράφων ή απεικονίσεων μνημείων, που ανήκουν στο Δημόσιο, είτε ακινήτων που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους ή είναι μεμονωμένα, είτε κινητών που βρίσκονται σε μουσεία ή συλλογές του Δημοσίου, με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και ψηφιακών, του διαδικτύου (internet), των δικτύων τηλεπικοινωνιακής ή άλλης σύνδεσης και της δημιουργίας βάσεων δεδομένων με εικόνες των παραπάνω, από άλλους φορείς ή πρόσωπα, πλην του Δημοσίου, του Τ.Α.Π.Α. και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. απαιτείται προηγούμενη άδεια.»

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/815784/article/epikairothta/ellada/n-3ydakhs-oxi-sthn-orizontia-ay3hsh-twn-eisithriwn-sta-moyseia