gamato banner

Έκλεισε πριν από μερικές μέρες με παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο δημοφιλής ιστότοπος “gamatotv.οrg” και συνελήφθη ο διαχειριστής του για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση μέσω διαδικτύου.

Κατόπιν νομότυπης έρευνας που διεξήχθη την 18-10-2015 στην οικία του διαχειριστή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις αποθηκευτικοί σκληροί δίσκοι.

Ο ιστότοπος "Gamato" δημιουργήθηκε το 2010 και λειτούργησε κατά καιρούς υπό διαφορετικά domain names. Παρείχε υπερσυνδέσμους προς τρίτες ιστοσελίδες, μέσω των οποίων οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν με online video streaming ξένες κινηματογραφικές ταινίες και σειρές με ελληνικούς υπότιτλους, χωρίς να καταβάλλονται τα αντίστοιχα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, o συγκεκριμένος ιστότοπος είχε υψηλή επισκεψιμότητα που έφτανε τις 9.300.000 προβολές ανά ημέρα περίπου και, βάσει αυτών, υπολογίζεται ότι η λειτουργία του προσπόριζε σημαντικά οικονομικά οφέλη στους διαχειριστές του. Πέραν της ζημίας του Δημοσίου από μη καταβληθέντες φόρους, υπολογίζεται ότι προκάλεσε συνολική ζημία των δικαιούχων ύψους 465.000.000 ευρώ περίπου. Από την πλευρά τους, πάντως, οι εκπρόσωποι του επίμαχου ιστότοπου ισχυρίζονται ότι τα οικονομικά τους οφέλη ήταν χαμηλά ενώ οι ημερήσιες προβολές δεν ξεπερνούσαν τις 250.000.

H εν λόγω είδηση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αφού αρκετοί τάχθηκαν δημοσίως τόσο υπέρ (βλ. για παράδειγμα εδώ) όσο και κατά του "κλεισίματος" του ιστοτόπου (βλ. για παράδειγμα εδώ).

gamato

Εν προκειμένω, το νομικό διακύβευμα από τη σκοπιά του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας συνίσταται στο κατά πόσο υφίσταται προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από την απλή τοποθέτηση υπερσυνδέσμων προς προστατευόμενα έργα που είναι ελευθέρως (και ενδεχομένως παρανόμως) διαθέσιμα σε τρίτες ιστοσελίδες. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να εκτιμηθεί κατά πόσο, στην υπό κρίση περίπτωση, η τοποθέτηση υπερσυνδέσμων προς τέτοιου είδους αναρτήσεις συνιστά αυτοτελώς παράνομη παρουσίαση προστατευόμενων έργων στο κοινό.

Το Δικαστήριο που θα κρίνει την υπόθεση του "Gamato" θα πρέπει να λάβει υπόψη και τη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα την απόφαση στην υπόθεση C-466/12 «Svensson», τη διάταξη της 21ης Δεκεμβρίου 2014 στην υπόθεση C-348/13 «Bestwater International» και την πιο πρόσφατη απόφαση στην υπόθεση C-279/13, C More Entertainment AB v Linus Sandberg, οι οποίες ερμηνεύουν την έννοια της αναμετάδοσης του άρθρου 3 παρ. 1 της Οδηγίας 2001/29/ΕΚ στα πλαίσια τοποθέτησης υπερσυνδέσμων. 

Σύμφωνα με τις ως άνω αποφάσεις, η απλή τοποθέτηση υπερσυνδέσμων προς έργα που διατίθενται ελεύθερα σε άλλον ιστότοπο δεν συνιστά κατ' αρχήν πράξη παρουσίασης στο κοινό και, συνεπώς, είναι ελέυθερη, στο βαθμό που τα έργα δεν παρουσιάζονται σε ένα νέο κοινό, διαφορετικό από αυτό στο οποίο απευθύνεται η αρχική ανάρτηση. 

Σημειώνεται πάντως ότι επίκειται και νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση «Playboy», C-160/15 GS Media v Sanoma, η οποία αναμένεται να αποσαφηνίσει το ζήτημα της νομιμότητας της τοποθέτησης ιδίως υπερσυνδέσμων που παραπέμπουν σε προστατευόμενα έργα που διατίθενται μεν ελεύθερα σε άλλον ιστότοπο χωρίς όμως τη συναίνεση του δικαιούχου.

 

Πηγές:

http://www.lifo.gr/now/digital-life/78521

http://www.iefimerida.gr/tag/%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BE%CE%B7-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

https://www.facebook.com/gamatoningcom/?ref=ts&fref=ts 

http://ipkitten.blogspot.co.uk/2015/10/greek-court-says-that-it-doesnt-matter.html