Καταγραφή

 

Με το ακροτελεύτιο άρθρο 79 του Ν. 4509/2017 (ΦΕΚ Α' 201/22.12.2017) που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου 2017, τροποποιείται η παράγραφος 3 του άρθρου 17 Ν. 4481/2017 [Νόμος για τη Συλλογική Διαχείριση] και προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Τα έσοδα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ή της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης από τα πνευματικά δικαιώματα ή τα έσοδα που προκύπτουν από την επένδυση των εσόδων από τα δικαιώματα, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τη διανομή, εξαιρούνται ρητώς από τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4174/2013. Τα προς διανομή ποσά είναι ακατάσχετα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, όσον αφορά τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ή την Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης. 

Τυχόν μέτρα διασφάλισης των οφειλών στο Δημόσιο, που έχουν ήδη επιβληθεί κατά του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ή της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4174/2013, για ίδιες οφειλές κατά του Δημοσίου, αίρονται αυτοδικαίως.».

Πρόκεται για μία ad hoc νομοθετική ρύθμιση-τροπολογία (η οποία επιφέρει και την πρώτη τροποποίηση στον νέο ελληνικό νόμο για τη συλλογική διαχείριση), μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε από την αδυναμία διανομής εισπραχθέντων ποσών για χρήση και εκμετάλλευση προστατευόμενων έργων μουσικής στους δημιουργούς και λοιπούς δικαιούχους από την Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης ΑΕΠΙ Α.Ε., εξαιτίας κατασχέσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος της από δανειστές της. 

Τα πρακτικά της σχετικής συζήτησης της Ολομέλειας της Βουλής είναι διαθέσιμα εδώ.


Πηγή: www.et.gr

Image credits: https://www.freepik.com/index.php?goto=74&idfoto=1199227&term=money | Designed by Freepik.

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ IPrightsGR:

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΕΠΙ

ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΕΠΙ

ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΕΠΙ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΕΠΙ: ΤΟ [ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ] ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ