timestamp

Γράφει ο Θεόδωρος Χίου*

Το παρόν άρθρο αποτελεί μία αμιγώς πληροφοριακή παρουσίαση της διαδικασίας χρονοσήμανσης και της σύνδεσής της με την προστασία έργων από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Απευθυνθείτε στο δικηγόρο σας για να λάβετε εξειδικευμένες νομικές συμβουλές.

 

Τέθηκε πρόσφατα (26/2/2019) σε λειτουργία η Υπηρεσία (Ηλεκτρονικής) Χρονοσήμανσης έργων από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Η Υπηρεσία αυτή επιτρέπει σε δημιουργούς έργων να αποκτούν δημόσια βεβαίωση περί της ύπαρξης και του χρόνου δημιουργίας του έργου τους (βεβαία χρονολογία). Αφορά το σύνολο των πνευματικών δημιουργημάτων και προστατευόμενων αντικειμένων από συγγενικά δικαιώματα (πχ. ερμηνείες) που μπορούν να ενσωματωθούν σε μορφή ψηφιακού αρχείου, όπως κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια κλπ.

Η υπηρεσία παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΙ (www.timestamp.gr), η οποία χρησιμοποιεί την πιστοποιημένη υποδομή χρονοσήμανσης «ΕΡΜΗΣ» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (https://www.ermis.gov.gr/timestamping/TimeStamp.jsp).

 

Διαδικασία Χρονοσήμανσης.

Το σύνολο της διαδικασίας πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και προϋποθέτει την υποβολή ψηφιακού αρχείου που περιλαμβάνει αντίγραφο του έργου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρονοσήμανσης, ο ψηφιακός υλικός φορέας που ενσωματώνει το προστατευόμενο έργο (ψηφιακό αρχείο) ταυτοποιείται και συνδέεται με την ημερομηνία και την ώρα που έχει πραγματοποιηθεί η υποβολή του. Περαιτέρω, κατά την υποβολή του αρχείου, ζητείται και η συμπλήρωση ορισμένων στοιχείων όπως ο τίτλος, του έργου, το είδος του (αν για παράδειγμα πρόκειται για εικαστικό έργο, έργο λόγου, κτλ.), το ιδιοκτησιακό καθεστώς του (ατομικό ή πλειόνων δημιουργών) και, προαιρετικά, μία σύντομη περιγραφή του. Εν συνεχεία απαιτείται η πληρωμή του ποσού που προβλέπεται ανάλογα με το μέγεθος του υποβληθέντος αρχείου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη λήψη των αναγνωριστικών αρχείων χρονοσήμανσης (id_hash και id_tst). Tα εν λόγω αρχεία, σε συνδυασμό με το υποβληθέν ψηφιακό αρχείο, επιτρέπουν την ηλεκτρονική επαλήθευση της χρονοσήμανσης μέσω του ανωτέρω ιστοτόπου, όταν παραστεί η ανάγκη επίκλησης του τεκμηρίου της βέβαιης χρονολογίας.

Τέλος, αποστέλλεται και σχετικό πιστοποιητικό στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με την ηλεκτρονική υπογραφή του ΟΠΙ στο οποίο θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, η ταυτότητα του υποβληθέντος αρχείου και ο ακριβής χρόνος που αποδόθηκε σε αυτό.

Η διαδικασία, κατά δήλωση του ΟΠΙ, διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα της υποβολής και του περιεχομένου του έργου, δεδομένου ότι το υποβληθέν αρχείο δεν κρατείται στην ηλεκτρονική βάση, ούτε γίνεται έλεγχός του από το προσωπικό του ΟΠΙ ή τρίτο και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος αντιγραφής ή διαρροής του.

 

Kόστος Xρονοσήμανσης.

Το κόστος χρονοσήμανσης καθορίζεται με βάση το μέγεθος του υποβληθέντος αρχείου. Συγκεκριμένα, για αρχεία από 0 έως 3 Megabyte το κόστος είναι 10 ευρώ. Από 3.1 έως 10 Megabyte 20 ευρώ, από 10 έως 50 Megabyte 35 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και από 50 Megabyte έως 2 Gigabyte 70 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Η δε διαδικασία επαλήθευσης από τον ΟΠΙ κοστίζει 100 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

 

Νομοθετική θεμελίωση της Υπηρεσίας.

Η δυνατότητα παροχής της υπηρεσίας χρονοσήμανσης από τον ΟΠΙ θεμελιώθηκε νομοθετικά από τον Ν. 4471/2017 (άρθρο 54 παρ. 11), με τον οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 69 παρ. 1 Ν.2121/1993, δυνάμει του οποίου «Ο ΟΠΙ […] μπορεί να παρέχει […] υπηρεσίες χρονοσήμανσης, δηλαδή υπηρεσίες παροχής βεβαίας χρονολογίας σε σχέση με έργα ή αντικείμενα προστασίας, που ενδέχεται να προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικό δικαίωμα (υπηρεσίες χρονοσήμανσης)».

 

Χρησιμότητα της Χρονοσήμανσης Έργων.

Η χρήση της ανωτέρω υπηρεσίας είναι χρήσιμη για τους δημιουργούς δεδομένου ότι οδηγεί στην απόκτηση ενός αποδεικτικού τεκμηρίου περί του χρόνου κατά τον οποίο το υποβληθέν ψηφιακό αρχείο και, συνακόλουθα, το εκεί εμπεριεχόμενο έργο, φαίνεται να υφίσταται.

Αντιθέτως, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η χρονοσήμανση δε συνιστά συστατική προϋπόθεση κτήσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ούτε τυπική ή άλλη προϋπόθεση ή προαπαιτούμενο προστασίας ενός έργου ή άλλου αντικειμένου με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικό δικαίωμα.

Παρομοίως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας χρονοσήμανσης δεν αποτελεί κανενός είδους απόδειξη ότι το υποβληθέν αρχείο περιέχει έργο που προστατεύεται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικό δικαίωμα ούτε ότι ο υποβάλλων το αρχείο αντλεί οποιουδήποτε είδους δικαιώματα επί αυτού.

 

Αποτίμηση.

Η υπηρεσία χρονοσήμανσης του ΟΠΙ συνιστά μία πρακτική μέθοδο απόκτησης δημόσιας βεβαίωσης του χρόνου δημιουργίας ενός έργου, χωρίς όμως να θίγεται η αρμοδιότητα και άλλων φορέων να παρέχουν αντίστοιχη «υπηρεσία» χρονοσήμανσης, όπως συμβολαιογράφοι ή ιδιωτικοί φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η πλήρωση των προϋποθέσεων προστασίας, η επιλογή των κατάλληλων και ενδεδειγμένων τεκμηρίων απόδειξης σχετικών με τη δημιουργία και την ύπαρξη έργων ή άλλων προστατευόμενων αντικειμένων, καθώς και η χρονική στιγμή διαφύλαξης και επίκλησής τους εκτιμάται πάντοτε κατά περίπτωση και προϋποθέτει κατάλληλη νομική συμβουλευτική υποστήριξη.

 

* Ο Δρ Θεόδωρος Χίου είναι Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Eίναι εκλεγμένος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στη Νομική Σχολή Αθηνών και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πηγή: https://www.timestamp.gr/ , www.opi.gr

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΜΕ ...

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΔΠΠΙ

META-AEΠΙ ΕΠΟΧΗ: Η ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ