mediation

 

Η «Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης» η οποία επιχειρείται με το ομότιτλο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 28 Δεκεμβρίου 2017 και μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2018, ώρα 14:00 (!), επηρεάζει και την ένδικη διάσταση του δικαίου της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

 

Ειδικότερα, με βάση την τρέχουσα εκδοχή του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 Α. στ. ζ’ αυτού, οι διαφορές που δημιουργούνται από την προσβολή εμπορικών σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικών σχεδίων ή υποδειγμάτων υπάγονται υποχρεωτικά στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

 

Η εν λόγω υποχρεωτική υπαγωγή στη διαδικασία της διαμεσολάβησης συντελείται προ πάσης προσφυγής στο δικαστήριο και επί ποινή απαραδέκτου της συζήτησης του σχετικού ενδίκου βοηθήματος, συνοδεύεται δε από υποχρέωση ενημέρωσης του εντολέα από τον πληρεξούσιο δικηγόρο για αυτές.

 

Στις επόμενες παραγράφους του άρθρου 5, καθορίζονται, μεταξύ άλλων, η διαδικασία προσφυγής στην (υποχρεωτική) διαμεσολάβηση και τα χαρακτηριστικά της υποχρέωσης ενημέρωσης του εντολέα, περί της υποχρεωτικής υπαγωγής της διαφοράς σε διαμεσολάβηση, που βαρύνει τον πληρεξούσιο δικηγόρο.

 

Σύντομο Σχόλιο

Αναμφίβολα, η διαμεσολαβητική διευθέτηση μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και συμφέρουσα σε ορισμένες περιπτώσεις προσβολών στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και ιδίως σε αυτές με αμφίρροπο ή οριακό χαρακτήρα. Η γενικευμένη όμως υποχρεωτική υπαγωγή σε διαμεσολάβηση των προσβολών τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας δεν θα συμφέρει πάντα το δικαιούχο, ιδίως όταν ζητούμενο είναι η άμεση άρση προσβολής και παράλειψης στο μέλλον, ιδίως σε περιπτώσεις κατάφωρης ή/και μαζικής προσβολής των δικαιωμάτων του, όπως σε περίπτωση παραποιημένων προϊόντων. Με βάση την τρέχουσα γενική διατύπωση, η επί ποινή απαραδέκτου "πάσα" προσφυγή στα δικαστήρια φαίνεται να συμπεριλαμβάνει (;) και την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Εξάλλου, απορία προκαλεί η μη υπαγωγή των διαφορών που ανακύπτουν από προσβολές πνευματικής ιδιοκτησίας στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Η κατακερματισμένη ρύθμιση του ζητήματος της διαμεσολάβησης στις διαφορές διανοητικής ιδιοκτησίας προξενεί δυσαρμονία με την οριζόντια ρύθμιση της ένδικης προστασίας των δικαιωμάτων ενώ μάλλον είναι εις βάρος της τελεσφόρησης του θεσμού, αν λάβει κανείς υπόψη ότι αρκετές φορές οι διαφορές ανακύπτουν από σωρευτική προσβολή πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

 

 

Ο ιστότοπος της δημόσιας διαβούευσης: http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=9009

 


Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Image credits: https://www.freepik.com/free-photo/cropped-view-of-man-extending-arm-for-handshake_1304574.htm | Designed by Freepik

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ