rock
Με σχετική ανάρτηση στο ιστότοπο του ΟΠΙ, καθίσταται δημοσίως γνωστό ότι η μονοπρόσωπη ΑΕ με την επωνυμία «IP HUB ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ» και διακριτικό τίτλο- «IP HUB Α.Ε.» έχει λάβει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την εκ του νόμου απαιτούμενη διαπιστωτική πράξη γνωστοποίησης πρόθεσης δραστηριοποίησης στον τομέα της διαχείρισης μουσικών έργων (Διαπιστωτική πράξη ΥΠΠΟΑ: ΑΠ: ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/717889/15464/2019).


Πρόκειται για την πρώτη εγχώρια ΑΟΔ της μετά-ΑΕΠΙ εποχής η οποία γνωστοποιεί την πρόθεση δραστηριοποίησής της στον ΟΠΙ, είναι δε αξιοσημείωτο ότι η επωνυμία της νέας ΑΟΔ ομοιάζει σημαντικά με την επωνυμία της πτωχευθείσας ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά μία ακόμα πτυχή στο υπό διαμόρφωση τοπίο της συλλογικής διαχείρισης μουσικών έργων, το οποίο διάγει περίοδο ανακατατάξεων, με φόντο τη λήξη της έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων μουσικής από την ΕΥΕΔ (Ιούνιος 2020, με βάση τη διάρκεια που ορίζει το άρθρο 51Α Ν. 4481/2017) και τη σύσταση του νέου ΟΣΔ μουσικών έργων "ΕΔΕΜ".



Καθεστώς δραστηριοποίησης ΑΟΔ.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ν. 4481/2017 (άρθρο 4 § 8), οι ΑΟΔ που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα οφείλουν να υποβάλλουν γνωστοποίηση πρόθεσης δραστηριοποίησης προς τον ΟΠΙ, πριν τη δραστηριοποίηση, με ταυτόχρονη κοινοποίηση των στοιχείων επικοινωνίας του προσώπου, στα οποία περιλαμβάνονται η διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ., η έδρα και ο νόμιμος εκπρόσωπός τους. Επίσης, γνωστοποιείται κατάλογος των δικαιούχων, τους οποίους εκπροσωπούν και των αντίστοιχων έργων ή αντικειμένων προστασίας τους, καθώς και το είδος της διαχείρισης στην οποία προβαίνουν. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, συντάσσει πράξη με την οποία διαπιστώνεται η υποβολή των σχετικών στοιχείων, την οποία αποστέλλει στην ανεξάρτητη οντότητα διαχείριση.
Εν συνεχεία, εντός τριμήνου από τη δραστηριοποίηση, υποχρεούνται να υποβάλουν στον ΟΠΙ τις πληροφορίες, που προβλέπονται στις περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄, στ΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 28, καθώς επίσης πληροφορίες αναφορικά με τις συμβάσεις εκπροσώπησης αν δραστηριοποιούνται ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι.

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Πηγή: www.opi.gr


Photo credit: Freepik.com (@Kate Mangostar)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ IPrightsGR:

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΝΕΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΕΔ ΕΥΕΔ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΕΜ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΣΔ "ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ"