OPI

Με την υπ’ αριθμ. ΥΑ ΥΠΠΟΑ/Γρ.Υπ./14201/3182/30.3.2018 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ Β’ 1278/10.4.2018) ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης "PRO.MEDIA".

Ο εν λόγω ΟΣΔ ήταν αρμόδιος για τη διαχείριση συγγενικών δικαιωμάτων παραγωγών οπτικοακουστικών έργων (άρ. 18 και 47 παρ. 2 Ν. 2121/1993), είχε τη νομική μορφή μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης και η άδεια ανακαλείται ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του εν λόγω ΟΣΔ περί λύσης του συνεταιρισμού.

 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ανάκληση άδειας είναι η πρώτη ύστερα από τις τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν. 4531/2018, οι οποίες αφορούν άμεσα το ζήτημα των ανακλήσεων αδειών ΟΣΔ. Έτσι, κατ' εφαρμογήν του τροποποιηθέντος άρθρου 46 παρ. 9 Ν. 4481/2017, η ανάκληση της άδειας ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στο ΦΕΚ (και όχι εντός τριμήνου αντίστοιχα όπως όριζε η παλαιότερη εκδοχή της διάταξης). Εντούτοις, με την παρούσα απόφαση δεν ενεργοποιείται η νέα διάταξη του άρθρου 51Α Ν. 4481/2017, η οποία προβλέπει την ανάθεση έκτακτης και προσωρινής κρατικής διαχείρισης των δικαιωμάτων στον ΟΠΙ.

 

Το πλήρες κείμενο της υπουργικής απόφασης είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΣΔ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΟΣΔ Η ΑΟΔ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΠΟΑ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ (ΕΔΠΠΙ)