ΟΒΙ

 

Update: Ψηφίστηκε με τον Νόμο 4796/2021 - ΦΕΚ 63/Α/17-4-2021 Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα, άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.

 

 

Την υπηρεσιακή ενοποίηση των κλάδων της βιομηχανικής ιδιοκτησίας υπό τη σκέπη του ΟΒΙ προβλέπει πρόσφατο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικότερα, σύμφωνα με το κεφάλαιο Γ’ του Β’ Μέρους (άρ. 33-48) του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο


«Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»


εισάγονται ρυθμίσεις που προβλέπουν τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα καθώς και του μητρώου και του αρχείου σημάτων από τη Διεύθυνση Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.


Οι εισαγόμενες διατάξεις τροποποιούν τόσο τον Ν. 1733/1987 όσο και τον νέο νόμο σημάτων 4679/2020 και επιφέρουν προσαρμογές οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τον προσδιορισμό, καθορισμό και τη σύνθεση των αρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών του ΟΒΙ που θα αναλάβουν τον τομέα κατάθεσης σημάτων και της ΔΕΣ, ενώ προβλέπονται και μεταβατικές διατάξεις για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά, η οποία θα πραγματοποιηθεί δαπάναις του ΟΒΙ (άρθρο 46 του ν/σ).


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 48 του ν/σ, για τη θέση σε ισχύ των ανωτέρω διατάξεων μεταφοράς της Διεύθυνσης Σημάτων της ΓΓΕ στον ΟΒΙ θα πρέπει να εκδοθεί ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.


Υπενθυμίζεται πάντως ότι σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 4 Ν. 1733/1987 (το οποίο καταργείται δυνάμει του ως άνω ν/σ) προβλεπόταν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της διεύθυνσης εμπορικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εμπορίου για καταχώριση και έκδοση σημάτων με έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος.


Πάντως, η ενοποίηση του κλάδου της βιομηχανικής ιδιοκτησίας σε επίπεδο διοικητικής οργάνωσης συνιστά ένα θετικό βήμα προς την οργανική και συστηματική ενοποίηση του κλάδου της διανοητικής ιδιοκτησίας.


Το κείμενο του ν/σ είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11613197.pdf



Πηγή: https://www.hellenicparliament.gr

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
)

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΙΣΧΥ: ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΣΦΡΗΤΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΗΜΑΤΩΝ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΒΙ

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ (ΚΑΛΥΤΕΡΟ) ΜΕΛΛΟΝ