2019 law

 

Mε το υπ’ αριθμόν 31/2019 Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ Α’ 56/5-4-2019) ιδρύεται Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Hellenic Industrial Property Academy) με το ακρωνύμιο (Α.Β.Ι), με έδρα την Αθήνα.

 

Η Ακαδημία είναι αυτοτελής υπηρεσία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ως βασικό σκοπό της έχει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα οδηγεί στην απόκτηση του τίτλου του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (patent attorney), κατόπιν φοίτησης και επιτυχούς συμμετοχής στις εθνικές εξετάσεις για τη λήψη της εν λόγω πιστοποίησης.

 

Η εκπλήρωση των σκοπών της Ακαδημίας πραγματοποιείται ιδίως με την οργάνωση μαθημάτων, συνεδρίων, σεμιναρίων, workshops και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο το δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και των νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσιών.

 

Το π.δ. καθορίζει επίσης το περιεχόμενο και τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την οργανωτική διάρθρωση της Ακαδημίας, καθώς επίσης του όρους εισαγωγής σπουδαστών στην Ακαδημία και τους όρους και προϋποθέσεις πιστοποίησης των συμβούλων ευρεσιτεχνίας.

 

Περαιτέρω, σε Παράρτημα παρατίθεται το Πρόγραμμα Σπουδών της Ακαδημίας καθώς και τα αποδεκτά πτυχία υποψήφιου συμβούλου ευρεσιτεχνίας για κατάθεση αίτησης συμμετοχής και εν συνεχεία λήψης της πιστοποίησης: πρόκειται για πτυχία ΑΕΙ και ΑΤΕΙ του δευτέρου επιστημονικού πεδίου (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης) και του τρίτου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) και ιδίως (όχι περιοριστικά) του κλάδου: Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Χημείας, Βιοχημείας, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανικών, Μηχανολόγων, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Φαρμακευτικής και Γεωπονίας.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω π.δ. εκδίδεται κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 124 ν. 4512/2018, σύμφωνα με το οποίο:


Με προεδρικό διάταγµα που εκδίδεται εντός έξι (6) µηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος [Ιούνιος 2018] και ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονοµίας και Ανάπτυξης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των συµβούλων ευρεσιτεχνίας, ο φορέας κατάρτισης, το περιεχόµενο των σχετικών προγραµµάτων βασικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και µετεκπαίδευσης, η διάρκειά τους, η διαδικασία πιστοποίησης και έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτοµέρεια

 

Το πλήρες κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος για την Ίδρυση της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι διαθέσιμο εδώ: http://www.iprights.gr/images/fek-56-2019.pdf


photo credits: Freepik.com
Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΒΙ

ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ (TRADE SECRETS)

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ...

ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ...

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ & ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ...