accounting2

 

Με πρόσφατη ad hoc νομοθετική διάταξη και ειδικότερα με το άρθρο 75 § 7 του Ν. 4826/2021 (ΦΕΚ A' 160/07-09-2021) εισάγεται ρύθμιση δυνάμει της οποίας τα έσοδα

  • από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων [sic] και
  • από παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας

τα οποία εισπράττονται από πρόσωπα με έκδοση Παραστατικών Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.) (τίτλος κτήσης - πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) δεν υπόκεινται σε εισφοροδότηση εις βάρος του εισπράττοντος το έσοδο. Υπενθυμίζεται ότι Π.Π.Υ. εκδίδονται από έναν υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών (ελεύθερο επαγγελματία, ατομική επιχείρηση, εταιρία κ.ο.κ.) προς ένα φυσικό πρόσωπο (ιδιώτη) που, στην περίπτωσή μας, εισπράτει έσοδα από πνευματικά δικαιώματα ευκαιριακά και δεν είναι υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών.


Έτσι, η λήψη εσόδων από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν συνιστούν ασφαλιστέες ιδιότητες, τα πρόσωπα που τα εισπράττουν εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών υπέρ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη (παροχές σε είδος και σε χρήμα) και αντίστοιχα οι εκδότες των Π.Π.Υ. δεν υποχρεούνται στην παρακράτηση και απόδοση των εν λόγω εισφορών.

 

Η ανωτέρω ρύθμιση ισχύει για Π.Π.Υ. που εκδίδονται από 1ης.1.2020 (άρ. 75 § 9 Ν. 4826/2021).


Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση θετικοποιεί το περιεχόμενο διευκρίνισης που είχε εισηγηθεί ο ΕΦΚΑ με το από 13.06.0219 Γενικό Έγγραφο ΕΦΚΑ Δ.ΑΣΦ. /316/725222/2019 με τίτλο: «Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των συνταξιούχων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης-πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα» με αφορμή την εισφοροδοτική αντιμετώπιση εσόδων συνταξιούχων από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα.

 

 

Επιμέλεια: Δρ. Θεόδωρος Χίου, Δικηγόρος Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Image credits: Business photo created by freepik - www.freepik.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Φορολογική αντιμετώπιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, Δελτίο Φορολογικής Νομοθεσίας, τ. 1665, Μάρτιος 2020, σσ. 339-351

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ...