cover

 

Γράφει ο Θεόδωρος Χίου*

 

Τα έργα γλυπτικής αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία πνευματικών δημιουργημάτων από το πεδίο των εικαστικών τεχνών που καταγράφονται στην  (ενδεικτική) απαρίθμηση του άρθ. 2§1 Ν. 2121/1993. Μία ειδική κατηγορία γλυπτικών έργων είναι τα γλυπτά που κατασκευάζονται από μάρμαρο.

Στην Τήνο δραστηριοποιείται μία ζωντανή κοινότητα μαρμαρογλυπτών, η οποία όχι μόνο συνεχίζει την παράδοση της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας (εγγεγραμμένη στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO), αλλά και συνομιλεί με τη σύγχρονη δημιουργία,

Παρακάτω παρατίθενται οι διαφάνειες της εισήγησής «Πνευματικά δικαιώματα μαρμαρογλυπτών: μια εισαγωγή», η οποία εκφωνήθηκε ως ενότητα Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες και σπουδαστές του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, στο πλαίσιο του επιχορηγούμενου από το ΥΠΠΟΑ Προγράμματος «Αναζητώντας το Άυλο. Από την ασυνέχεια στη συνέχεια της τηνιακής μαρμαροτεχνίας» από το Ι.ΤΗ.Π. Όπως αναφέρει και ο τίτλος, πρόκειται για μία σύντομη εισαγωγή στα κεντρικά ζητήματα του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας, προσαρμοσμένα στα έργα μαρμαρογλυπτικής.

 

 

Εξώφυλλο

 

 

 

2

 

 

3

 

4

5

6

7

8

9

10

11

12

οπισθόφυλλο

credit

 

 

Θεόδωρος Χίου είναι Δικηγόρος Πνευματικών δικαιωμάτων, Ψηφιακών Τεχνολογιών και Καινοτομίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), εκλεγμένος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στη Νομική Σχολή Αθηνών (τομέας Αστικού Δικαίου) και Διδάσκει Δίκαιο της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Σημείωση: Το παρόν άρθρο αποτελεί μία εισαγωγή για τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας για μαρμαρογλύπτες αλλά παραλείπει τις λεπτομέρειες και δεν συνιστά νομική συμβουλή. Απευθυνθείτε στο δικηγόρο σας για να λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 14 ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2019/790

©LICK ΟN COPYRIGHT! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ